Ποιοί γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 4 Φεβρουαριου 2018
04/02/2018
Ραντεβού με το Καρναβάλι στη Στέγη Ηλιουπόλεως
04/02/2018
Show all

Τάφο Ιέρειας της 5ης Δυναστείας 4.400 ετών, ανακοίνωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων

Την ανακάλυψη ενός νέου αρχαίου τάφου ηλικίας 4.400 ετών, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα ανήκει σε διακεκριμένη  Ιέρεια κοντά στις διάσημες Σφίγγες της Γκίζας, λίγο έξω από το Κάιρο, ανακοίνωσαν χθες, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων.

Ο τάφος βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Νεκρόπολης της Γκίζα, που αποτελείται από ένα μεγάλο συγκρότημα αρχαίων μνημείων, μεταξύ των οποίων και οι Πυραμίδες αλλά και η Σφίγγα.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο τάφος ανήκει σε μια Ιέρεια της Αιγυπτιακής θεάς της γονιμότητας Άθωρ, γνωστή με το όνομα Χετπέτ, η οποία είχε στενές σχέσεις με τους Αιγύπτιους βασιλείς της 5ης Δυναστείας.

Ο τάφος που ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών κοντά στην Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, είναι κατασκευασμένος από πήλινα τούβλα και μέσα σε αυτόν υπάρχουν τοιχογραφίες σε καλή κατάσταση που παρουσιάζουν την  Χετπέτ σε διάφορες σκηνές κυνηγιού και ψαρέματος ή την ώρα που λαμβάνει προσφορές από τα παιδιά της.

Στις τοιχογραφίες, παρουσιάζονται επίσης σκηνές από παραστάσεις μουσικής και χορού, καθώς και μαϊμούδες ως οικιακά ζώα, μάλιστα σε μια τοιχογραφία εικονίζεται μια μαϊμού να χορεύει μπροστά από μια ορχήστρα!

“Φυσικά γνωρίζουμε ότι ήταν υψηλόβαθμη αξιωματούχος και είχε στενούς δεσμούς με το παλάτι” δήλωσε, κατά την διάρκεια των χθεσινών ανακοινώσεων, ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κ. Χάλεντ Αλ Ανάνι, και συμπλήρωσε:

“Ο τάφος έχει το αρχιτεκτονικό στυλ και τα διακοσμητικά στοιχεία της 5ης Δυναστείας, με το τάφο να οδηγεί σε μια αίθουσα με σχήμα L”

Ο κ. Ανάνι φάνηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν και άλλα μνημεία στην ίδια περιοχή, η οποία βρίσκεται 20 χλμ νότια του Καΐρου, λέγοντας χαρακτηριστικά “Θα συνεχίσουμε τις ανασκαφές στην περιοχή και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ανακαλύψουμε κάτι” τόνισε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: