Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
07/02/2018
Ποιοί γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018
08/02/2018
Show all

Χαιρετισμός ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, κατά την κοπή βασιλόπιτας του Υπουργείου Εξωτερικών

Ξέρω ότι δεν περιμένετε να ακούσετε εμένα, αλλά να πάρετε το φλουρί που θα σας δώσει δύο μέρες, όπως κάθε χρόνο, επιπλέον άδεια. Όχι δύο μήνες, δυο μέρες. Ο κύριος Κατρούγκαλος είναι σε αποστολή, για αυτό δεν είναι εδώ. Είχα συνάντηση με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, τον κύριο Φρατίνι, για αυτό άργησα πέντε λεπτά.
Ήθελα να σας πω, από βάθους καρδίας, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνουμε. Είμαστε ένα Υπουργείο που -ανεξάρτητα από το ένα ή το άλλο πρόβλημα- κατά την προσωπική μου γνώμη είναι το καλύτερο της χώρας και ένα από τα καλύτερα Υπουργεία στην Ευρώπη. Είμαστε ένα Υπουργείο που σε δύσκολες συνθήκες δουλεύουμε για το καλό της πατρίδας, για την αναβάθμιση της χώρας διεθνώς, για να λύσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος, όπως λέω, για να πάψουμε να είμαστε φυλακισμένοι της ιστορίας. Η ιστορία είναι για να μαθαίνουμε. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή.
Είμαστε ένα Υπουργείο που βρίσκεται σε μεγάλες διαπραγματεύσεις αυτήν την εποχή και πάρα πολλοί συνεργάτες μας, διευθυντές, υπάλληλοι και συνεργάτες αυτών των Διευθύνσεων δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης από την άποψη της κόπωσης. Εικοσάωρα πολλές φορές δουλεύουν κάποιοι μαζί μου. Θέλω να ευχαριστήσω λοιπόν, από καρδιάς, που όλοι μας καταβάλουμε προσπάθεια να υπερασπιστούμε το μέλλον των παιδιών μας, να αναβαθμίσουμε την παρουσία της χώρας, που δεν είναι αυτή που ήταν.
Θυμάμαι στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μου είπε ένας ανώτατος διπλωμάτης, μου έκανε το εξής σχόλιο: «κύριε Υπουργέ, τρία χρόνια πριν, αναζητούσαμε να κλείσουμε ραντεβού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Φέτος δεν ζητήσαμε ούτε ένα ραντεβού. Μας ζητήσανε τριπλάσια και τετραπλάσια από αυτά που μπορούν να γίνουν τις πέντε μέρες που θα είμαστε στη Ν. Υόρκη.     Αυτό δείχνει ότι η χώρα μας έχει αναπτυχθεί πολύ στη διεθνή πολιτική σκηνή, ότι έχει μία εξωτερική πολιτική που είναι σεβαστή, είναι ενεργητική, πολυδιάστατη. Μπορεί να κουράζει, αλλά δίνει και τους καρπούς της.
Και σε αυτήν την εξωτερική πολιτική, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι διακρατικές μας σχέσεις που τις κάνει η Α’ Γενική Δ/νση και τα οικονομικά της χώρας μας που πρέπει να τα ενισχύουμε όλο και πιο πολύ με τη Β΄ Γενική Δ/νση και τα ευρωπαϊκά μας που είναι η καρδιά της εξωτερικής μας πολιτικής με τη Γ΄ Γενική Δ/νση και η παρουσία μας στους διεθνείς οργανισμούς με τη Δ΄ Γενική Δ/νση, στα διεθνή προβλήματα με την Ε’ Γενική Δ/νση και βέβαια η μηχανή που μας επιτρέπει να δουλεύουμε όλοι, δηλαδή οι Διευθύνσεις μας στη ΣΤ΄ Γενική Δ/νση που μας εξασφαλίζουν και τις αλληλογραφίες μας και τις μετακινήσεις μας και τη λειτουργία των δικτύων του Υπουργείου.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλες αυτές τις Διευθύνσεις που είναι στην άμεση δικαιοδοσία του Υπουργού, από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης μέχρι τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας, από το Ιστορικό Αρχείο μέχρι τη Γενική Επιθεώρηση, διότι είμαστε μια συλλογικότητα και μία οικογένεια που στο μυαλό μας έχουμε το να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη σε ένα καλύτερο κόσμο, με μία καλύτερη θέση σε αυτόν τον κόσμο.
Θα ήθελα λοιπόν, για άλλη μία φορά, να σας ευχαριστήσω και να υποσχεθώ ότι όλοι μας και εγώ, θα καταβάλουμε τις περισσότερες δυνατές προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι μας, αλλά και για να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητα του κόσμου που δουλεύει στο Υπουργείο μας. Και γι αυτό ελπίζω μέσα στο επόμενο τρίμηνο να έχουμε τελειώσει με το νέο Οργανισμό, που διασφαλίζει και ορισμένα ζητήματα, ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους μας στο εξωτερικό και σε χώρες που δεν έχουνε τις δυνατότητες που έχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά και την ασφάλεια και άλλα ζητήματα. Την κοινωνική ασφάλεια εννοώ.

Αρέσει σε %d bloggers: