Ευχές για τη δεύτερη θητεία του κ. Νίκου Αναστασιάδη και για μία Κύπρο ενωμένη
08/02/2018
Ποιοί γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018
09/02/2018
Show all

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με Ελληνική συμμετοχή στην 49η Διεθνή Έκθεση βιβλίου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού/ Παράρτημα Αλεξάνδρειας και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο της 49ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 13.00, στο χώρο εκδηλώσεων του κεντρικού κτηρίου της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, θα παρουσιαστεί μια σύντομη εισήγηση για την Ελληνική Γλώσσα, θα αναγνωστούν ποιήματα Ελλήνων ποιητών στα ελληνικά και στα αραβικά ενώ η επίσημη προσκεκλημένη της εκδήλωσης συγγραφέας και μεταφράστρια, κ. Πέρσα Κουμούτση, θα παρουσιάσει το συγγραφικό και μεταφραστικό της έργο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο κ. Χάλεντ Μασούρ, παρουσιαστής της πολιτιστικής εκπομπής «Βραδιά με ένα μυθιστόρημα» της αιγυπτιακής τηλεόρασης.

Η 9η Φεβρουαρίου έχει επίσημα ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχτηκε καθώς συμπίπτει με την Ημέρα Μνήμης του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού. (8 Απριλίου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857), που μέρος της ποιητικής του σύνθεσης “Ύμνος εις την Ελευθερία” αποτελεί τους στίχους του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου.

Η ελληνική γλώσσα έχει τη μεγαλύτερη ίσως ιστορία κάθε ζωντανής ινδοευρωπαϊκής γλώσσας, η οποία εκτείνεται σε δεκάδες αιώνων γραπτών κειμένων. Κατά την αρχαιότητα, χρησίμευσε ως η lingua franca στον μεσογειακό κόσμο. Ήταν δηλαδή η Κοινή διάλεκτος που χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία τους άτομα από διαφορετικές γλωσσικές κοινότητες, επειδή ήταν εκτενώς διαδεδομένη και ευρέως κατανοητή.

Τα Ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου και μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διδάσκεται στα περισσότερα μεγάλα πανεπιστήμια της Αιγύπτου καθώς και σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου. Υπολογίζεται ότι ομιλείται σήμερα ως πρώτη ή δεύτερη Γλώσσα, από περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελληνική Διασπορά σε όλον τον κόσμο.

Αρέσει σε %d bloggers: