Έφυγε ο Αλεξανδρινός Σταμάτης Βαζακόπουλος. Για τον Αιγυπτιώτη ευεργέτη, μας γνωστοποιεί ο συγγραφέας – ερευνητής κ. Ν.Νικηταρίδης:

Ο Σταμάτης Βαζακόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 4/9/1926. Η εκπαιδευτική του πορεία ξεκινά στο Δημοτικό της Μίνιας, συνεχίζει στο Ημιεμπορικό της Αμπετείου Σχολής Καΐρου και οδηγείται στην αποφοίτηση από την εξατάξια Σαλβάγειο Εμπορική Σχολή Αλεξανδρείας το 1943 με το 2ο Φουάτειο Βραβείο. Ακολούθως, φοιτά στο Εμπορικό Τμήμα του Γαλλικού Κολλεγίου (1944-45) αποκτώντας Δίπλωμα Ανώτατων Εμπορικών Σπουδών της Γαλλικής Κυβέρνησης και κατόπιν (1946) Πιστοποιητικό Βοηθού Λογιστή στη γαλλική και αραβική γλώσσα, καθώς και Δίπλωμα Λογιστή της Compatabilite de France.

Στην Αίγυπτο εργάστηκε στην Κ.Δ. Υμέναιος & Co. και στους Ορκωτούς Λογιστές Hewat, Bridson & Newby, ενώ στην Ελλάδα στο Συνεργείο της Cash National Register Co., στις πλοιοκτήτριες εταιρίες Gilvani S.P.A. και Arghiris Lines και στην εταιρία τσιμέντων Τιτάν Α.Ε.

Λάτρης του αθλητισμού, διέπρεψε στη Νειλοχώρα ως αθλητής βόλεϊ, μπάσκετ, πινγκ-πονγκ, κολύμβησης και ιστιοπλοΐας, κι από το 1957 ως διαιτητής βόλεϊ Α΄ κατηγορίας. Στην Ελλάδα εξακολούθησε ως διαιτητής Α΄ κατηγορίας και από το 1964 ως Διεθνής Διαιτητής (F.I.V.B), διαιτητεύοντας σε Τουρκία, Φινλανδία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία και Σουηδία. Υπήρξε δε, ιδρυτικό μέλος, ταμίας και οικονομικός υπεύθυνος στην ανέγερση νεωσοίκων και εντευκτηρίου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών.

Το σπουδαίο φιλανθρωπικό του έργο περιελάμβανε μεταξύ άλλων γενναίες δωρεές ύψους άνω των 65.000 ευρώ υπέρ των Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και Αγίων Θεοδώρων, του Ιερού Ησυχαστηρίου Ιεράς Μονής Παναγίας Ελευθερώτριας Ζακύνθου, της Ιεράς Μονής Σινά, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Δήμου Αθηναίων, της Κιβωτού του Κόσμου και του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Μέγας Ευεργέτης). Η κορωνίδα όμως της φιλανθρωπικής του δράσης ήταν η ανέγερση και ο εξοπλισμός στα Άνω Λιόσια το 2013 της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβιώσεως ¨Ιωάννα¨ – από το όνομα της συζύγου του – ένα όραμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Δυτικής Αττικής, το οποίο υλοποίησε δαπανώντας 1.000.000 ευρώ.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα λάβει χώρα αύριο Τρίτη (13/2) στις 11:30 στον Άγιο Χαράλαμπο στα Ιλίσια.

 

Αρέσει σε %d bloggers: