Το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να χτίσει γέφυρες και να πάει κοντά στον Ελληνισμό της Αφρικανικής ηπείρου, έστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαράρε, Αριάδνη Ψύλλου. «Στη Ζιμπάμπουε έχουμε άλλο ένα κομμάτι του Ελληνισμού που αισθάνεται ξεχασμένο, όταν βλέπει ότι έχει δεκαετίες να το επισκεφθεί μέλος της Ελληνικής κυβέρνησης, και με την τελευταία διακρατική συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα, να είναι αυτή του 1982, πριν από 36 ολόκληρα χρόνια, οικονομικής-τεχνικής συνεργασίας, τεχνικής βοήθειας σε γεωργία και χειροτεχνία όπως και τουριστική. Η οποία όμως στα περισσότερα κομμάτια της ξεχάστηκαν σε κάποια συρτάρια» δήλωσε ο κ. Κουίκ.

Εστιάζοντας στην Ελληνική Κοινότητα της Ζιμπάμπουε, ο Υφυπουργός είπε πως πρόκειται για μία Ομογένεια που δεν ξεπερνάει τους 2.500, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα Χαράρε (και πολλοί λιγότεροι στο Μπουλαβάγια), μεταξύ των οποίων και αρκετές δεκάδες πολύ σημαντικών επιχειρηματιών. Στο Χαράρε μάλιστα υπάρχει ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος και είναι η έδρα του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ.

Σε ανακοίνωσή του ο Υφυπουργός επισημαίνει πως, όπως ενημερώθηκε, οι Έλληνες και οι Κύπριοι που ζουν σε αυτήν την υποσαχάρια χώρα, ιδιαίτερα επιτυχημένοι γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες, αποτελούν μία Κοινότητα εξαιρετικά αποδεκτή από την τοπική κοινωνία σε όλα τα επίπεδά της.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της Αφρικανικής αυτής χώρας για την Ελλάδα, υπογραμμίζεται ότι σε μία χώρα όπου η εξόρυξη της πλατίνας (τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε ολόκληρο τον κόσμο), του χρυσού, σε συνδυασμό με μεταλλεύματα όπως νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδος και άλλες σπάνιες γαίες, έχουν βάλει τις βάσεις άνθισης της οικονομίας της, δημιουργούνται και όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την υποδοχή ελληνικών εταιρειών που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Τέλος, ο κ. Κουίκ ανταπέδωσε τους χαιρετισμούς που του εστάλησαν από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κοινοτήτων Ζιμπάμπουε, Ελένη Κουμίδη και τον Προέδρο της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε Γιάννη Κουμίδη, απαντώντας καταφατικά και στην πρόσκληση που του απηύθυναν. Και όπως επεσήμανε: «Για πολλοστή φορά θα επαναλάβω ότι Ομογένεια δεν έχουμε μόνο στη Αμερική ή την Αυστραλία, όπου έριχναν το βάρος των επισκέψεών τους οι περισσότεροι προκάτοχοί μου, αλλά έχουμε και τον Ελληνισμό που ζει δεκαετίες τώρα στην Αφρικανική ήπειρο, παντελώς ξεχασμένο από τις κυβερνήσεις της Αθήνας. Διαχρονικά αυτό. Χώρια ότι χάνουμε τις γέφυρες στις διμερείς σχέσεις με τα κράτη που ζουν. Διμερείς σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες που είναι αναγκαίο να βελτιωθούν. Και αυτό θα γίνει σε μία αναβαθμισμένη πολιτική με την συγκεκριμένη ήπειρο που έχει ήδη εκπονήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς».

Σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι η Αριάδνη Ψύλλου είναι μία από τις πιο σημαντικές ομογενειακές προσωπικότητες της Ζιμπάμπουε, πρώην Αντιπρόεδρος της Κοινότητας με Ιεραποστολικό έργο, γεννημένη και μεγαλωμένη εκεί, της οποίας οι πρόγονοι έφθασαν στο Χαράρε το 1920 και του συζύγου της το 1898.

Αρέσει σε %d bloggers: