“Ημέρα Σκέψεως” η σημερινή, ημέρα γενεθλίων του Ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Baden-Powell. Αφιερωμένη η 22α Φεβρουαρίου σε όλους του Προσκόπους του κόσμου. Στην μνήμη του Βaden Powell όλοι οι πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο αναλογίζονται τα οφέλη από τον Προσκοπισμό αλλά θυμούνται και σκέπτονται τους φίλους (που έφυγαν ή είναι εν ζωή) στην  Προσκοπική  Κίνηση…

Με αφορμή λοιπόν τα γενέθλια του Ιδρυτή του Προσκοπισμού κάθε χρόνο αυτή τη μέρα Πρόσκοποι σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του.

Σαν σήμερα γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση νέων σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 40.000.000 μέλη σε 220 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπικής Kίνησης, Λόρδου Baden-Powell.

Τα τελευταία χρόνια, η Προσκοπική Κίνηση έχει θεσπίσει το πρόγραμμα Αγγελιοφόροι της Ειρήνης (Messengers of Peace) μέσω του οποίου ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των Προσκόπων που υλοποιούν δράσεις προσφοράς στις τοπικές τους κοινότητες, να τις κάνουν γνωστές στην ευρύτερη κοινωνία, εμπνέοντας και δίνοντας το καλό παράδειγμα και σε άλλους να κάνουν ακόμη περισσότερα. Κάθε Πρόσκοπος που φέρνει μια θετική αλλαγή στον τομέα της υγείας, του περιβάλλοντος, των κοινωνικών συνθηκών, της ασφάλειας ή αντιμετώπισης των συγκρούσεων, αποτελεί έναν Αγγελιοφόρο της Ειρήνης και βάζει το λιθαράκι του στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! Οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν αναδειχθεί πολλές φορές Αγγελιοφόροι της Ειρήνης. Πρόσφατα μέσα από τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και διαχρονικά για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση του εθελοντικού κινήματος και την προσφορά τους σε ευπαθείς ομάδες αλλά και στην κοινωνία γενικότερα σε περιόδους κρίσεων ή φυσικών καταστροφών.

Στην Ελλάδα η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση νέων. Το σημαντικότερο επίτευγμά της είναι η συνεχής τροφοδότηση της ελληνικής κοινωνίας εδώ και 108 χρόνια με νέους που, έχοντας επωφεληθεί από την προσκοπική μέθοδο διαπαιδαγώγησης, εισέρχονται στην κοινωνία ως αυτοδύναμοι, δραστήριοι και υπεύθυνοι πολίτες, πρόθυμοι να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Ως πρεσβευτές του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας, τα Ενήλικα Στελέχη των Ελλήνων Προσκόπων προσφέρουν ετησίως περισσότερες από 6.500.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς και έμπρακτης κοινωνικής εργασίας. Με 25.000 ενεργά μέλη και παρουσία σε 350 γειτονιές σε όλη την Ελλάδα, 8.000 ενήλικοι εθελοντές συνεχίζουν να παίζουν το προσκοπικό παιχνίδι και να μεταλαμπαδεύουν τις αρχές και τις αξίες του Προσκοπισμού σε παιδιά και εφήβους.


Ο Προσκοπισμός σήμερα προσφέρει στους νέους ένα σύγχρονο πρόγραμμα δράσεων και εκπαίδευσης που περιλαμβάνει:  Ζωή στη φύση, περιπέτεια και δράση, πολυσχιδείς δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, εκμάθηση στην πράξη της αξίας των συμμετοχικών-δημοκρατικών διαδικασιών οργάνωσης, διοίκησης και λήψης αποφάσεων, πρωτότυπους τρόπους γνωριμίας και μελέτης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πρωτοβουλίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, πρωτότυπα παιχνίδια και πρόσβαση σε τουλάχιστον 200 είδη δραστηριοτήτων (ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πτήσεις με αλεξίπτωτο, canoying), βιωματική εκπαίδευση και καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών που προάγουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και ευκαιρίες γνωριμίας και εξοικείωσης με διαφορετικά άτομα και πολιτισμούς.

Μην ξεχνάμε, λοιπόν, αυτή την ημερομηνία, 22 Φεβρουαρίου, γιορτάζει η μοναδική κίνηση νέων που παραμένει αειθαλής και ελκυστική όχι μόνο γιατί αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των νέων, αλλά γιατί έχει καταφέρει να μην αποτελεί για τα μέλη της απλά καθήκον ή αντικείμενο περιστασιακής ενασχόλησης αλλά έχει γίνει Τρόπος Ζωής, μιας Ζωής συναρπαστικής!

Προσκοπικό ρητό : ο πρόσκοπος είναι πάντοτε έτοιμος για να εκτελέσει το καθήκον του «Έσο Έτοιμος»

«Αφήστε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκατε»

Αρέσει σε %d bloggers: