Πείτε στους αδελφούς μας Χριστιανούς στις χώρες σας, ότι εδώ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάιρο, τους περιμένει πάντα η φιλόξενη αγκαλιά και η ασφάλεια της Αιγύπτου,  αλλά και μια ανεξάντλητη πηγή γνώσης για τα ιερά της πίστης μας, είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησής του με επτά Πρέσβεις Ορθοδόξων Ευρωπαϊκών χωρών στο Κάιρο, παρουσία και της ηγεσίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, προχθές Σάββατο 10 Μαρτίου 2018.

Τιμώμενο πρόσωπο από την πλευρά της Αιγυπτιακής κυβέρνησης στη συνάντηση αυτή ήταν ο Υπουργός Αρχαιοτήτων κ. Χάλιντ Αλ Ανάνι, ο οποίος μετά την ιδιωτική ξενάγηση που είχε,  από την πλευρά του δήλωσε ενθουσιασμένος με το συνολικό έργο της αναστήλωσης, αλλά και την ποιότητα των σπάνιων θρησκευτικών κειμηλίων, που βρίσκονται εκτεθειμένα στις ειδικές προσθήκες του Μουσείου, στον Άγιο Γεώργιο.

Το πρόγραμμα της συνάντησης του Πατριάρχη Θεόδωρου Β΄ περιελάμβανε αρχικά ενημέρωση και ξενάγηση στο Ναό του Αγίου Γεωργίου και  περιήγηση στις, εκπληκτικής ομορφιάς, κατακόμβες- Μουσείο  για τους Πρέσβεις:  της Ελλάδας κ. Μιχάλη Διάμεση, της Κύπρου κ. Χάρη Μορίτση, της Ρωσίας κ. Σεργκέι Κιρπιτσένγκο, της Σερβίας κ. Γιουγκοσλάβ Βουγκαντίνοβιτς, της Βουλγαρίας κ. Λουμπομίρ Ποπώφ, της Λευκορωσίας κ. Σεργκέι Ρατσκόφ καθώς και, τον Αναπληρωτή Πρέσβη της Ρουμανίας κ. Κοσμίν Αλεξάντρου Στεφανέσκου.

Τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρο Β΄ συνόδευαν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.κ. Νικόδημος και ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, ενώ στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι,  επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ.Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Πρόεδρος των αραβοφώνων Ελληνορθόδοξων κ. Φαρίντ Χούρι και ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας π. Βίκτωρ Κουλάγκα.

Η επίσημη Ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ. το ekkairo.org αλλά και η εφημερίδα «Νέο Φώς» ήταν εκεί, καλύπτοντας την ενημερωτική ξενάγηση και διαπιστώσαμε ότι, όλοι ανεξαιρέτως, οι ξένοι διπλωμάτες, παρακολουθούσαν με ευλάβεια αλλά και θαυμασμό τα εκθέματα, ακούγοντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο να τους παραθέτει τα σχετικά ιστορικά τους στοιχεία..

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι οι επτά διπλωμάτες σταμάτησαν για αρκετά λεπτά και έκαναν όλοι το σταυρό τους σιωπηλά, προφανώς προσευχόμενοι, όταν έφθασαν στο υπόγειο παρεκκλήσι των «40 Μαρτύρων» εκεί όπου τους είδαμε να αγγίζουν με δέος τις Άγιες εικόνες του και τα ξύλινα ανάγλυφα πλαίσιά τους!

Το επόμενο σημείο όπου καταγράψαμε ανάλογη ευλάβεια και δέος, ήταν και το Πατριαρχικό Κοιμητήριο, εκεί όπου, δηλαδή, βρίσκονται οι σωροί προηγούμενων Πατριαρχών.

Αφότου τελείωσε η ξενάγηση και περιμένοντας την άφιξη του Αιγύπτιου Υπουργού Αρχαιοτήτων κ. Χάλιντ Αλ Ανάνι, σε ένα μικρό διάλλειμά τους οι Πρέσβεις είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και έτσι διαπιστώσαμε ότι ο Σέρβος Πρέσβης Γιουγκοσλάβ Βουγκαντίνοβιτς δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει στην ομήγυρη, αρκετά καλά μάλιστα, την Ελληνική γλώσσα!

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος, περιελάμβανε επίσημο γεύμα με τους επτά Πρέσβεις και την ηγεσία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου,  παρουσία του κ. Ανάνι , εκεί όπου ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας ανέπτυξε τις σκέψεις του, σχετικά με την μοναδικότητα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, ως Μνημείου όπως και του Μουσείου του.

Εκεί, λοιπόν, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος άκουσε τον Πατριάρχη να καταθέτει τις σκέψειςτου ώστε ο αρχαιολογικός και  μουσειακός χώρος όπως και οι μοναδικοί θησαυροί του Αγίου Γεωργίου, να γίνουν προσιτοί αλλά και χώροι έλξης, ως μια ανοικτή παγκόσμια πόρτα ξένων τουριστών- επισκεπτών, εκπαιδευτικών, θρησκευτικών καθώς και ιστορικών μελετητών.

 

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: