Η Google αφιερώνει το σημερινό της λογότυπο-σκίτσο στον εμβληματικό Αιγύπτιο ηθοποιό Όμαρ Σαρίφ, με αφορμή την συμπλήρωση των 86 χρόνων από τη γέννησή του…

Ο Όμαρ Σαρίφ, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ, γεννήθηκε στις 10 Απριλίου, σαν σήμερα δηλαδή, το 1932 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν γιός της Κλαίρ και του Ιωσήφ, εμπόρου ξυλείας.

Ο Σαρίφ αποφοίτησε από το Κολλέγιο Βικτώρια της Αλεξάνδρειας και κατόπιν από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, όπου σπούδασε φυσική και μαθηματικά και στη συνέχεια εργάσθηκε με τον πατέρα του, στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας.

Το 1953 ξεκίνησε την καριέρα του, συμμετέχοντας σε μια αιγυπτιακή ταινία με τίτλο “Ο φλογερός Ήλιος, η μάχη στην κοιλάδα” , ενώ ακολούθησαν συμμετοχές σε πολυάριθμες αιγυπτιακές παραγωγές.

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Όμαρ Σαρίφ ήταν “Ο Λώρενς της Αραβίας” το 1962 όπου υποδύθηκε τον Σαρίφ Άλι.

Το 1965 υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία “Δόκτωρ Ζιβάγκο”, ενώ μετά από μακρά περίοδο αποχής ο Όμαρ Σαρίφ επανεμφανίζεται το 2003 με την ταινία (διασκευή του μυθιστορήματος) “Ο Κύριος ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανίου” για την οποία βραβεύθηκε στο φεστιβαλ κινηματογράφου της Βενετίας με το βραβείο Σεζάρ και το 2005 από την Ουνέσκο, για την προσφορά του, για την ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και πολιτισμού.

Ο Σαρίφ ασπάσθηκε το Ισλάμ, ώστε να παντρευθεί με τη διάσημη Αιγύπτια ηθοποιό Φάτεν Χαμάμα το 1955 οπότε και άλλαξε και πήρε νέο όνομα, Όμαρ Σαρίφ, έζησε μαζί  της έως το 1974 απέκτησε έναν γιο τον Τάρεκ Σαρίφ και το 2006 αποφάσισε να αποσυρθεί από το χώρο του θεάματος και του κινηματογράφου.

Έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιουλίου του 2015, από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 83 χρόνων…

Αρέσει σε %d bloggers: