Οι Πρόσκοποι όπως κάθε χρόνο, σεβόμενοι την προσκοπική τους υπόσχεση προς το Θεό, υπηρέτησαν δυναμικά με την παρουσία τους στις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες του Καΐρου και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Επειδή η συμβολή και το έργο τους είναι πολυσύνθετο και για τους περισσότερους από εμάς άγνωστο σε όλες τις πτυχές του, όπως λ.χ. οι στιγμές της επίπονης προετοιμασίας τους, ζητήσαμε από τον επικεφαλή του 1ου Συστήματος  Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου κ.Ανδρέα Γιόσρυ, να φωτίσει την αθέατη αυτή πλευρά της συμμετοχής των Προσκόπων, περιγράφοντας δίκην ημερολογίου, βήμα-βήμα την άλλη όψη της Μεγάλης Εβδομάδας, κι αυτή η περιγραφή ήταν όντως άκρως διαφωτιστική.

Ας δούμε, λοιπόν, τι αναφέρει αυτό το ιδιότυπο Ημερολόγιο των Προσκόπων, μέσα από τις δικές τους σημειώσεις:

“Η μπάντα ξεκίνησε δυναμικά και εντατικά τις πρόβες της δύο, τουλάχιστον, μήνες πριν την περιφορά της Μεγάλης Παρασκευής στο ελληνικό τετράγωνο της Ηλιουπόλεως και συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της Μεγαλοεβδομάδας μέχρι και την μεγάλη Πέμπτη, όποτε οι πρόβες ξεκινούσαν νωρίτερα το μεσημέρι, προκειμένου να προλάβουμε να υπηρετήσουμε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουϊ.

Όπου κλήθηκαν οι Πρόσκοποι οι εκκλησίες πλημμύριζαν με την παρουσία τους, υπηρετώντας με συνέπεια τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά βοηθώντας, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και μέσα στο ιερό της εκκλησίας.

Την Μεγάλη Παρασκευή και σπουδαιότερη μέρα των προσκόπων Καΐρου, από νωρίς το πρωί όλα τα μέλη μας ήταν εκεί πιστά στο ραντεβού στο Ελληνικό τετράγωνο της Ηλιουπόλεως, απ’όπου και θα ξεκινούσαμε προς διάφορες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα η μία ομάδα με 12 μέλη και επικεφαλή των Υπαρχηγό του Συστήματος Χρήστο Αντωνίου, που έπρεπε να παραστεστεί στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου.

Εκεί και συγκεριμένα στον προαύλιο χώρο, με το θλιβερό τυμπανισμό και όπως απαιτεί η περίσταση, συνοδεύσαμε την πρώτη περιφορά μέσα στο Ελληνικό νοσοκομείο μαζί με τους λίγους απομείναντες Έλληνες γέροντες του Γηροκομείου.

Την ίδια στιγμή άλλη αποστολή Προσκόπων ξεκίνησε το δρομολόγιό της προς το Ιερό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάρο και στις 2 το μεσημέρι, όταν είχαν φτάσει πλέον όλα τα μέλη του Συστήματος Προσκόπων Καΐρου, ξεκίνησαν την υπηρεσία τους μέσα στην εκκλησία.

Στις 3:30 μ.μ. μέσα σε πλήθος προσκυνητών, οι πρόσκοποι έπιασαν μαζί τους γονείς και φίλους των προσκόπων το ιερό κορδόνι γύρω από τον επιτάφιο, ενώ λίγο πιο κεί, η μπάντα των προσκόπων αποτελούμενη από 30 μέλη και υπακούοντας στο “σήμα” του Αρχηγού του Συστήματος ξεκίνησε την συνοδεία της περιφοράς.

Η λαμπρή αυτή θρησκευτική τελετή έγινε μέσα στο μοναστήρι, ενώ στην επιστροφή βγήκαμε και στον έξω δρόμο, συμμετέχοντας σε μια πορεία κατάνυξης 45 λεπτών, όσο δηλαδή, διήρκησε η περιφορά του Επιταφίου. Για εμάς, τους Προσκόπους ασφαλώς ήταν τίτλος τιμής και επιβράβευσης, το γεγονός ότι λάβαμε τα συγχαρητήρια όλων των παρευρισκόμενων για την παρουσία μας, λίγο πριν ξεκινήσουμε για την επόμενη στάση και συμμετοχή μας, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Στον Άγιο Νικόλαο, μας υποδέχτηκε με χαμόγελο αγάπης ο καθηγούμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος και μαζί του ο κ. Άραμπι (ο φύλακας του προσκοπείου) έτοιμοι να μας προσφέρουν τις γνωστές νοστιμότατες και νηστίσιμες φακές και φούλια, όπως απαιτούνταν στο διάστημα της νηστείας, άλλωστε.

Μετά το διάλλειμα του φαγητού, όλοι μαζί πλέον αφού γονείς και πάροικοι είχαν καταλάβει κάθε σπιθαμή του χώρου, οι Πρόσκοποι συντάχθηκαν σε υπηρεσία μέσα στο ναό και στις 8:30 η μπάντα των προσκόπων ήταν έτοιμη για την περιφορά του Επιταφίου υπό την καθοδήγηση του Υπαρχηγού Συστήματος Γιώργου Αγγελίδη.

Για τους Προσκόπους ήταν μια απρόσμενη και μεγάλη χαρά όταν το Μεγάλο Σάββατο και για πρώτη φορά μετά από αίτημα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ.κ. Νικοδήμου, μας ζητήθηκε να ακουστούν τα τύμπανα των προσκόπων στην αυλή του Πατριαρχικού Ναού Αγίου Νικολάου, ψέλνοντας το «Χριστός Ανέστη», παρουσία επισήμων και προσκυνητών.

 

Ο Αρχηγός του Συστήματος κ. Γιόσρι και όλο το επιτελείο των βαθμοφόρων, οφείλουν να ευχαριστήσουν θερμά όλα τα παιδιά μέλη του 1ου Συστήματος Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου για τη συμβολή τους στην επιτυχία και άριστη εικόνα που είχαν καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας.

Καθώς επίσης και τους γονείς των προσκόπων, που προτίμησαν να είναι κοντά μας και να βοηθήσουν στο έργο των προσκόπων θυσιάζοντας τις διακοπές τους, για να στέλνουν τα παιδιά τους κάθε μέρα στις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει.

Επίσης, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και ειδικότερα στην Προϊσταμένη Εφορείας Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, για τις προσπάθεις που κατέβαλε ώστε να εξασφαλίσουμε καθημερινά τα λεωφορεία των μετακινήσεών μας, αλλά και για την προσφορά του γεύματος που μας προσφέρθηκε.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, την Πρόεδρο της Ε.Κ.Σ κα. Ευαγγελία Χαλκιά για τη συγκυνητική προσφορά του πρωινού που εξασφάλισε για όλα τα μελη του Συστήματος.

Χριστός Ανέστη “

Αρέσει σε %d bloggers: