Μια πρωτόγνωρη πολύ …θεατρική εμπειρία πρόσφεραν, το  Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αχιλλοπουλείου Σχολής, τα μέλη της νεανικής ομάδας Τέχνης  “Πάροδος” σε μια σπονδυλωτή παράσταση που ξετρέλανε τους μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου ακόμα και τους γονείς των μαθητών, που παρακολούθησαν την παράσταση!

Με αφηγηματικό τρόπο και με την καθοδήγηση του Αιγυπτιώτη παραγωγού και σκηνοθέτη Ηλία Πίτσικα,

τα μέλη της θεατρικής ομάδας κατάφεραν να “αφοπλίσουν” τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους μαθητές, από την πρόσκαιρη αμηχανία τους, και να συμμετάσχουν σε ένα δίωρο θεατρικό παιχνίδι, γεμάτο χορό, τραγούδι, μίμηση και οπτικοακουστική δημιουργία.

Με καθημερινά και απλά υλικά, όπως νάιλον, σφουγγαρίστρες και χαρτί, οι ηθοποιοί κι οι μαθητές έφτιαξαν και παρουσίασαν μια θεατρική παράσταση με εναλλασσόμενες εικόνες και μικρές ιστορίες, που αποσκοπούσαν στην απελευθέρωση της δημιουργίας και της επικοινωνίας των παιδιών, όπως μας εξήγησαν κατά την διάρκεια συνέντευξης που μας παραχώρησαν, πριν από την παράσταση, τα μέλη της νεανικής ομάδας “¨Πάροδος”.

Πριν από τη χθεσινή παράσταση και ήδη από την περασμένη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, τα μέλη της ομάδας “Πάροδος” και… ξεναγό τον επικεφαλή τους, Αιγυπτιώτη σκηνοθέτη και παραγωγό της παράστασης, κ. Ηλία Πίτσικα, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε διάφορες περιοχές της Αιγύπτου, από το μακρινό Σουέζ και την Ισμαηλία, την Αλεξάνδρεια μέχρι και διάφορες χαρακτηριστικές παραδοσιακές γωνιές και ιστορικά σημεία του Καΐρου όπως πλατείες αλλά και οι Πυραμίδες, προκειμένου να “φωτογραφίσουν” τις αποχρώσεις του Πολιτιστικού περιβάλλοντος, στη χώρα του Νείλου…

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την νεανική ομάδα Τέχνης “Πάροδος” αποτελούσαν, ο Κωνσταντίνος Καρανάσιος, απόφοιτος  Νομικής ως εμψυχωτής της παράστασης και μουσικός της ομάδας (μπουζούκι, κρουστά) ο Γιάννης Μπρουκλόγιαννης,  Γεωπόνος και εμψυχωτής παιχνιδιών, η Μαρία Μενεγάκη Φιλόλογος Γαλλικής γλώσσας, ηθοποιός, η Άννα Μπίζα, Αρχιτέκτονας, εμψυχώτρια θεατρικών παιχνιδιών, η Φαίη Κουφάκη μουσικός και εμψυχώτρια παιχνιδιών και, η Ελένη Καλογιάννη, Χημικόςως εμψυχώτρια θετρικών παιχνιδιών της παράστασης.

Να τονίσουμε ότι, στην πολυεπίπεδη όσο και πρωτότυπη αυτή παράσταση, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην αφήγηση του κ. Ηλία Πίτσικα, που συνέδεε και συναρμολογούσε το μωσαϊκό των έργων “Φαρφανέλα” της Ελένης Βλάχου και του Κωνσταντίνου Δαλαμάγκα, το “Καλοκαίρι, “Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι….” της Αργυρώς Πιπίνη καθώς και, κείμενα μαθητών της Στ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως του Νομού Ηλείας, με τίτλο “Ο Ρούλης” ενώ συνολικά, η παράσταση είχε τίτλο “Ημέρες χαράς και δημιουργίας με τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου.”

Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε ότι, στο κλίμα της χαράς και του κεφιού στην αίθουσα εκδηλώσεων, συμμετείχαν και μαθητές της Αμπετείου, που ενσωματώθηκαν αμέσως στο κλίμα της παράστασης και γνώρισαν αυτές τις μοναδικές θεατρικές στιγμές, τις οποίες οι παριστάμενοι επίσημοι, γονείς και εκπαιδευτικοί χειροκρότησαν και επιβράβευσαν με ένα ζεστό παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους πέραν του Διευθυντή της Αχιλλοπουλείου κ. Τάσου Αναστασίου, διακρίναμε, επίσης, τη Συντονίστρια  Εκπαίδευσης κ. Μαριέττα Κουμαριανού, τους Κοινοτικούς Επίτροπους, κ.κ. Ανδρέα Ρούσσο, Λεωνίδα Φοντριέ, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου κ. Νίτσα Καζαμία, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αμπετείου κ.  Ελένη Μαγγανά-Οικονόμου, ο Πρώην Κοινοτικός Επίτροπος κ.Πάρις Οικονόμου, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, καθώς και οι εκπαιδευτικοί  της Αχιλλοπουλείου και Αμπετείου Σχολής.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν, τέλος, η σκηνή του αποχωρισμού με τον Ηλία Πίτσικα και τα μέλη της ομάδας τέχνης πάροδος, καθώς την επομένη, Κυριακή 22 Απριλίου, επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Αλεξάνδρεια.

Δείτε, μοναδικές στιγμές από αυτή την πολύ … θεατρική εμπειρία που γοήτευσε του μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της  Αμπετείου, και την οποία αποθέωσαν, επίσημοι, γονείς και εκπαιδευτικοί που παραβρέθηκαν στην παράσταση!

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: