Γέφυρα Ελλάδας – Αιγύπτου, αφιέρωμα από το 2ο κρατικό κανάλι
23/04/2018
thumbnail of 0423 web
Νέο Φως 23.04.2018
23/04/2018
Show all

Ο Ραμσής Β΄ πρωταγωνιστεί στο νέο Μουσείο του Λούξορ, που εγκαινιάσθηκε το Σάββατο!

Σε μια άκρως εντυπωσιακή εκδήλωση όπου κυριάρχησαν ο υποβλητικός φωτισμός και τα λέιζερ, πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο βράδυ 21 Απριλίου 2018 στο Μουσείο του Λούξορ, η αποκάλυψη του κολοσσιαίου, ύψους 11,7 μέτρων, αγάλματος του Ραμσή Β΄, παρουσία του Αιγύπτιου Yπουργού αρχαιοτήτων κ. Χάλεντ Ελ Νάνι.

Η μεταφορά του αγάλματος έγινε προκειμένου να παρουσιασθεί σε έκθεση που εγκαινιάσθηκε στο νέο τμήμα του Μουσείου του Λούξορ, στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και μαζί του οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά, επίσης, άλλα 122 σπάνια αντικείμενα από την συλλογή του βασιλιά Τουταγχαμών, που προέρχονται από το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του νέου τμήματος του Μουσείου Λούξορ, δήλωσε ότι η νέα έκθεση θα φιλοξενεί, επίσης, 186 αριστουργήματα του αρχαίου Αιγυπτιακού Πολιτισμού που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, στη νεκρόπολη Draa Abul Naga, στην δυτική πλευρά του Λούξορ.

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν μια συλλογή ειδωλίων, αγαλματίδια (ushabti), ζωγραφιστές μάσκες από μούμιες, κοσμήματα ανθρωποειδών σαρκοφάγων, καθώς και ένα όμορφο σκαλιστό αγαλματίδιο του Isis Nefret, τραγουδιστή του θεού Αμούν!

Η εκδήλωση της αποκάλυψης του αγάλματος βασιλιά Ραμσή Β΄ ήταν κατά γενική ομολογία εντυπωσιακή και φαντασμαγορική με κατάλληλη μουσική υπόκριση, αλλά και “παιχνίδια” και εναλλαγές διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων που δημιούργησαν δέσμες από λέιζερ, που “ζωγράφιζαν” στον ουρανό, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Όπως έγινε γνωστό, από τον κ.Moustafa Waziri, Γενικό Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, το κολοσσιαίο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β΄ κοσμούσε την πρόσοψη του Ναού του Λούξορ, αλλά κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ενός καταστρεπτικού σεισμού στην αρχαιότητα.

Το άγαλμα βρέθηκε διασκορπισμένο σε 14 κομμάτια διαφόρων μεγεθών, με μεγαλύτερα αυτά του κεφαλιού και της βάσης του, τόνισε ο κ.Waziri και αυτά τα κομμάτια αποτελούσαν μόνο το 40% του αρχικού αγάλματος, το οποίο είναι σκαλισμένο σε μαύρο γρανίτη, απεικονίζει τον Ραμσή Β΄ να φορά διπλό στέμμα με προτεταμένο μπροστά το αριστερό του πόδι, και ζυγίζει ολοκληρωμένο, πλέον, 65 τόνους και συνολικό ύψος 11,7 μέτρα.

Αρέσει σε %d bloggers: