thumbnail of 0430 web
Νέο Φως 30.04.2018
30/04/2018
Υποδοχή των αποστολών στην Αλεξάνδρεια κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για το “Νόστος”
02/05/2018
Show all

“Ψήφος εμπιστοσύνης” στην Ε.Κ.Κ. και στη δημιουργική ενότητα της Παροικίας!

Αν ανέδειξε κάτι η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου το βράδυ, στην κεντρική αίθουσα της Ελληνικής Στέγης, αυτό είναι, κυρίως, η εμπιστοσύνη των Παροίκων στο έργο της Ε.Κ.Κ. και, παράλληλα, η πλήρης ομοφωνία και το κλίμα ενότητας που επικράτησε, αφού δεν καταγράφηκε ούτε μια αρνητική ψήφος στον απολογισμό έργου του 2017 και, ούτε καν μια ένσταση, σε ότι εισηγήθηκε και πρότεινε το Προεδρείο της Συνέλευσης!

Το κλίμα μάλιστα στη Γενική Συνέλευση, ενδεχομένως θα μπορούσε να αποδώσει η παρουσίαση – oμιλία του Πρόεδρου της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστου Καβαλή, την οποία διαβάζουμε στη συνέχεια :

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ – Λογοδοσία της ΔΕ

” Το 2017 έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο απολογισμός αυτός είναι εξ ολοκλήρου έργο της νέας διαχειριστικής επιτροπής που άρχισε αργά το 2016 το έργο της.

Είναι η εργασία της ομάδας λίγων παλιών και πολλών νέων κοινοτικών επιτρόπων που εμπιστεύτηκε η παροικία  και που αντικατέστησαν παλαιά στελέχη που υπηρέτησαν τον θεσμό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ένα δείγμα γραφής για το μέλλον και έμπρακτη απόδειξη πως υπάρχει ΟΧΙ απλά συνέχεια , αλλά ΚΑΛΗ συνέχεια.

Διαβάστε λοιπόν προσεκτικά την ανάλυση των πεπραγμένων που θα μοιράζεται από μεθαύριο από γραφεία της ΕΚΚ, και θα διαπιστώσετε τόσο την φρεσκάδα  των νέων ιδεών όσο και την αριστοτεχνική διαχείριση πολλών κρίσεων από αυτή την διαφορετική αλλά πολύ συνεργάσιμη ομάδα.

Τόσο το οικονομικό αποτέλεσμα του σημαντικού πλεονάσματος των 681,065 Λ.Αιγ, παρά τις πολλές και ξαφνικές οικονομικές βοήθειες σε πάροικους κυρίως για θέματα υγείας μέχρι και  θεραπείας εκτός Αιγύπτου, τόσο και η ενασχόληση με θέματα που λίμναζαν δεκαετίες όπως τα κοιμητήρια εκτός Καΐρου, η αναβάθμιση του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου (ΕΝΚ) σε βαθμό που να νομοθετήσει η Ελληνική Κυβέρνηση την σύμβαση του ΕΝΚ  με τον ΕΟΠΥΥ , η  έγκαιρη συμπλήρωση των κενών των εκπαιδευτικών στο σχολείο μας με έξοδα της ΕΚΚ, η αρχή της ηλεκτρονικής μας παρουσίας με την ιστοσελίδα και το facebook και η ποιοτική αναβάθμιση του ΝΦ, η αρχή των έργων στον Άγιο Κωσταντίνο στην πρώτη φάση του έργου, η επίσπευση μέσω πιέσεων της ΕΚΚ της πληρωμής των αργοπορημένων συντάξεων και η ειδική μέριμνα μας, η προβολή των αρχείων μας σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα αλλά και άλλων πολιτιστικών δράσεων και της συνεργασίας με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, αλλά και πολλές επιτυχίες σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας, δεν μπορεί παρά να μας κάνει περήφανους για το έργο μας.

Οι επόμενες διαφάνειες δίνουν συνοπτικά μια μικρή ιδέα για το έργο μας μέσω των εφορειών των υπευθύνων κοινοτικών και των οικονομικών τους. Όσοι αριθμοί είναι σε παρένθεση είναι ελλείμματα και όσοι χωρίς είναι πλεονάσματα.

ΝΑΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ: Χ. Σκουφαρίδου / Α. Γιόσρι(388Χ.Λ.Αιγ) μαζί με την μεγάλη συμβολή της επιτροπής Τεχνικών υπό του Στέλιο Χαλικά

ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Χ. Καβαλής / Μ. Γκρουνστέιν(1,8 Μ.Λ.Αιγ) 

ΥΓΕΙΑΣ: Α. Ιορδανίδης / Στ. Χαλκιάς 4,9 Μ. Λ.Αιγ. ( μεγάλη συμβολή Α. Γιόρσι) 

ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΟΙΚΟΥ ΕΥΓΗΡΙΑΣ: Στ. Κυριάζη / Α. Ρούσσος (2,3 Μ.Λ.Αιγ)  – 113 Χ.Λ.Αιγ. 

ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ: Χ. Σκουφαρίδου / Α. Ιορδανίδης (411 Χ.Λ.Αιγ) 

ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ: Π. Δήμος / Λ. Φοντριέ1.2 Μ.Λ.Αιγ 

ΝΟΜΙΚΩΝ & ΜΕΛΩΝ : Β. Πολίτη / Α. Ρούσσος (178,741 Λ.Αιγ) 

ΑΡΧΕΙΟΥ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ-Ν.ΦΩΣ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:Β. Πολίτη/Α. Ρούσσος (513,342 Λ Αιγ)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ : Α. Ιορδανίδης / Π. Δήμος 116,411Λ.Αιγ) 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ: Μ. Γκρουνστέιν / Χ. Σκουφαρίδου911 Χ.Λ.Αιγ 

ΞΕΝΩΝΑΣ: Α. Ρούσσος / Μ. Γκρουνστέιν133 Χ. Λ.Αιγ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ:

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ: Στ. Χαλκιάς / Μ. Γκρουνστέιν 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: Χ. Καβαλής / Α. Ιορδανίδης

Άλλη σημαδιακή παράμετρος για την Ε.Κ.Κ. το 2017 είναι η αλλαγή του νόμου των σωματείων που ανοίγει μια νέα εποχή για τα σωματεία που λειτουργούν και εργάζονται στο τομέα της Κοινωνικής αλληλεγγύης όπως η ΕΚΚ. Η προσαρμογή λοιπόν των καταστατικών στα νέα δεδομένα θα γίνει μόλις εκδοθεί από το Υπουργείο ο εκτελεστικός νόμος και κατόπιν αυτού θα γίνουν οι εκλογές για όλη την ΔΕ βάση των όρων του νέου καταστατικού.

Τέλος στο αρνητικό σκέλος ο χορός των επώνυμων καταγγελιών κατά του Προέδρου και της ΔΕ από δύο μέλη της κοινότητας χωρίς στοιχεία και αποδείξεις και  ενός τρίτου παροίκου να οδηγήσει την ΕΚΚ και τον Πρόεδρο της και μερικά επιλεκτικά μέλη της ΔΕ στα δικαστήρια, οδήγησαν την κοινότητα σε πολλαπλούς εξονυχιστικούς ελέγχους χωρίς κάποια τελική αρνητική συνέπεια.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού λοιπόν, καθώς εκτός του χειροπιαστού αποτελέσματος που επιβεβαιώνει ότι καμία παρατήρηση του Υπουργείου δεν είχε την σοβαρότητα που θέλουν κάποιοι να δείχνουν, η περίοδος των ελέγχων βοήθησε την Διεύθυνση των γραφείων και τους υπαλλήλους της ΕΚΚ αλλά όλη την ΔΕ και ειδικά τους νεότερους να κατανοήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις του υπουργείου και να είμαστε πλέον όχι απλά συνεπείς όπως ήμασταν αλλά και υποδειγματικοί.

Πάντως σε όλη αυτή την σκευωρία η ΔΕ έδρασε πάντα αμυνόμενη και ποτέ δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες κατά των μελών αυτών εκτός εντός των πλαισίων που ορίζουν οι εσωτερικοί κανόνες και οι κώδικες δεοντολογίας του οργανισμού μας, και αυτό όχι από ρεβανσισμό αλλά από ευθύνη τήρησης των κανόνων μας. Αυτό καθ’ αυτό είναι μια απόδειξη της ψυχραιμίας και υπευθυνότητας της ΔΕ. Η συνέχεια όμως τέτοιων τακτικών από τα μέλη αυτά θα μας υποχρεώσει να στραφούμε έννομα πράγμα που απευχόμαστε.

Συμπερασματικά η νέα ΔΕ απάντησε και έκλεισε παντελώς όλες τις παρατηρήσεις του Υπουργείου οριστικά, παράλληλα ασχολήθηκε και απέδωσε λαμπρά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, άφησε σοβαρό οικονομικό πλεόνασμα, συνέχισε όλες τις θρησκευτικές, εθνικές, ανθρωπιστικές, εκπαιδευτικές, επενδυτικές και πολιτιστικές της δραστηριότητες, χωρίς να επηρεαστεί ή να κομπιάσει πουθενά παρά τα κτυπήματα που δεχόταν.

Κλείνοντας τον σύντομο απολογισμό μας για τα πεπραγμένα του 2017 θα πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου της ΕΚΚ , την διευθύντρια της ΕΚΚ κ. Ιωάννα Καρδάση, τους διευθυντές όλων των ιδρυμάτων μας, των τμημάτων μας και των δραστηριοτήτων μας,  μαζί με τους 419 εργαζόμενους του οργανισμού μας, έναν – έναν που χωρίς την δική τους εργασία και προσπάθεια δεν θα είχαμε αυτό το άριστο αποτέλεσμα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

  • Την ΑΘΜ κ.κ. Θεόδωρο τον Β! και τον Πατριαρχικό Επίτροπο Σεβασμιότατο κ. Νικόδημο.
  • Πρόεδρο της ΑΔΑ κ. Α. Ελ Σίσι
  • Την Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Υπουργό Μετανάστευσης της ΑΔΑ
  • Τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Τέρενς Κουίκ
  • Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο
  • Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νήφωνα
  • Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο
  • Τον Πρέσβη κ. Μ. Διάμεση και δια αυτού την Ελληνική Πολιτεία
  • Τον Πρέσβη κ. Χ. Μορίτση και δια αυτού την Κυριακή Πολιτεία
  • Την απερχόμενη Γ.Π. κ. Λ. Κομίνη και το νέο Γ.Π. κ. Γ. Δασκαλόπουλο και επίτιμο πρόεδρο της ΕΚΚ
  • Τις Αιγυπτιακές Εποπτικές Αρχές
  • Την ΕΚΑ και τον Πρόεδρο κ. Ε Κασσιμάτη και ΔΣ
  • Τον ΣΑΕ και τον Πρόεδρο κ. Κώστα Μιχαηλίδη και ΔΣ
  • Τον Πρόεδρο του ΣΕΚ κ. Μιχάλη Μπίσκο τόσο σαν Πρέοδρο αλλά και συνεργάτη στο μεγάλο και δύσκολο έργο του Αγίου Κων/νου.
  • Την Μεγάλη ευεργέτιδα κ. Αικ. Σοφιανού
  • Τον Νομικό Σύμβουλο της ΕΚΚ κ. ΜουνίρΓκίργις
  • Τα μέλη των εφορειών και της Κοινότητας για την συνεργασία τους
  • Όλους τους συνεργάτες μου της ΔΕ.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν την πορεία που ξεκινήσαμε με πολύ μεγαλύτερη δύναμη που απορρέει από  την πίστη μας πως πάντα η δημιουργία είναι πιο δύσκολη από την καταστροφή, και όπως είπε ο Βρετανός ποιητής T.S.Eliot«Το μισό από το κακό που γίνεται στον κόσμο γίνεται από ανθρώπους που θέλουν να αισθανθούν σπουδαίοι. Δεν έχουν πρόθεση να κάνουν κακό. Αλλά το κακό δεν τους ενδιαφέρει.»

Σας ευχαριστώ …

Και να θυμάστε πάντα …. Όταν η ΕΚΚ ευημερεί , ευημερεί όλη η παροικία !! “

Τις εργασίες της Ετήσιας Συνέλευσης της Ε.Κ.Κ. τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος κ.κ.Νικόδημος, o πρώην Πρόεδρος της Ε.Κ.Α και νυν μέλος του Δ. Σ της, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, επίσης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτίων Ελλήνων κ. Νικόλαος Βαδής καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.Α.Ε. κ. Βασίλης Ζουέ.

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: