Με μια ξεχωριστή, γεμάτη εικόνες, αναφορές και αναμνήσεις από την όμορφη Μεγαλόνησο ήταν διανθισμένη η Ετήσια Τακτική Συνέλευση της Κυπριακής Αδελφότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαΐου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα του Εντευκτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, στο Κάιρο.

Προεδρείο, ομιλητές και επίσημοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κατάφεραν να μεταφέρουν πινελιές αναμνήσεών τους από την όμορφη Κύπρο στους παρευρισκόμενους, μέλη και εκπροσώπους Παροικιακών Σωματείων, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα, σε μια ετήσια εκδήλωση που ήταν μεν αφιερωμένη σε αριθμούς και δραστηριότητες, αλλά και σε ανθρώπινες συγκινητικές στιγμές….

Να σημειώσουμε εδώ ότι, μεταξύ των παρευρισκομένων καταγράψαμε επίσημες παρουσίες όπως: του Κύπριου Πρέσβη στο Κάιρο κ. Χάρη Μορίτση, του διπλωμάτη στην ίδια Πρεσβεία κ. Αριστόδημου Ασσιώτη, του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημου, Πανοσιολογιότατο πατέρα Τιμόθεο, την εκπρόσωπο του προέδρου της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστου Καβαλή, Επόπτρια των Γραφείων της Ε.Κ.Κ. κ. Βίλλυ Πολίτη, τον Διαχειριστικό Διευθυντή της Αμπετείου και εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Σινά Φαράν και Ραΐθούς κ. Δαμιανού, κ. Νικόλαο Βαδή, την Πρόεδρο του Σωματείου “Μαρία η Αιγυπτία” κ. Ευαγγελία (Λίτσα) Θηραίου, τον Πρόεδρο της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρο Μπενοβία, την Γ. Γραμματέα του ίδιου Σωματείου κ. Θεανώ Μπενοβία, την Αντιπρόεδρο της Φιλοπτώχου κα Βάσω Γαζή.

Επίσης, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Κάιρο κ. Αντώνη Διαμαντίδη και τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Σούπρας κ. Γιώργο Ζουμπουλίδη.

Έχοντας δίπλα του τα μέλη του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης κ. κ. Λοΐζου Άννα, Αργυρίου Χρήστο, Αλέξανδρο Καζαμία, Παντελή Χαραλάμπους και Μιχάλη Κουκκίδη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, επίσημους, μέλη και Παροίκους ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Καλωσορίζουμε την παρουσία των Προέδρων των Ελληνικών Σωματείων που βρίσκονται μαζί μας, των εκπαιδευτικών, καθώς και όλων των Παροίκων του Καΐρου, επίσης την Επιτροπή Αδελφότητας και αυτούς που έχουν ενταχθεί και προσφέρουν σε αυτήν, αλλά είναι πρώτη φορά που παρευρίσκονται στην Γενική Συνέλευση και τους αναφέρω με τη σειρά που συμμετείχαν στην Επιτροπή του Καΐρου και είναι ο κ. Χρήστος Αργυρίου, ο κ. Μιχάλης Κουκίδης και η κ. Άννα Λοΐζου, τους εύχομαι υγεία και δύναμη για το έργο τους στην Αδελφότητα και μαζί, καλωσορίζουμε τα μέλη της Αδελφότητας που σήμερα τιμούν τη Γενική Συνέλευση.

Η Κυπριακή Αδελφότητα συμπληρώνει φέτος τα 145 χρόνια από της Ιδρύσεώς της. Είναι το μοναδικό Ελληνικό Σωματείο, που από ιδρύσεως μέχρι σήμερα, είναι για όλη την Αίγυπτο και λειτουργεί με Επιτροπές. Η Επιτροπή της Αλεξάνδρειας, η Κεντρική Επιτροπή και η Επιτροπή Καΐρου.  Θέλω να αναφέρω  εδώ ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Αλεξάνδρειας.

Δεν είμαστε πολλοί οι Έλληνες στο Κάιρο, τόνισε στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρέας Μαυρομάτης  και συνέχισε, αλλά συνεχίζουμε να διατηρούμε την παρουσία μας που οφείλεται, κυρίως, στα Εκπαιδευτήριά μας, το Aχιλλοπούλειο Δημοτικό και την Αμπέτειο Σχολή, Γυμνάσιο και Λύκειο, εξίσου οφείλεται στην δραστηριότητα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, των Σωματείων του Προσκοπείου και με την ευλογία του Πατριαρχείου μας και την ουσιαστική συμπαράσταση των Διπλωματικών μας αρχών, Κύπρου και Ελλάδας, στηρίζεται και προβάλλεται ο Ελληνισμός της Αιγύπτου.

Η προηγούμενη γενική μας συνέλευση έγινε στις 3 Ιουνίου του 2016, εδώ στον ίδιο χώρο, δυστυχώς όμως φέτος είμαστε λιγότεροι, γιατί από την ωραία φωτογραφία αυτής της συνέλευσης δεν υπάρχουν πια η Στέλλα Κυριάζη και ο Κήμης Φλεβοτομάς.

Και οι δύο, καθένας με το δικό του τρόπο, έγραψε το όνομά του στην Ιστορία της Παροικία μας, η απώλεια τους μας συγκλόνισε και η παροικία μας τους θρήνησε και τους τίμησε, αιωνία τους η μνήμη.

Το έτος που πέρασε, επίσης, χάσαμε την Ελεωνόρα Καβαλή, μητέρα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, καθώς και τους Μιχάλη Κλουμάση, αγαπητό φίλο και συμμαθητή, τον Νικόλαο Ανδρόνικο και εις μνήμην αυτών, καθώς και όλων των εκλιπόντων, παρακαλώ να τελέσουμε ενός λεπτού σιγή.”

 

Η δράση και η προσφορά της Κυπριακής Αδελφότητας

Σε αυτό το σημείο της παρουσίασης, ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Μαυρομάτης τόνισε το “στίγμα” της Κυπριακής Αδελφότητα αναφέροντας, συγκεκριμένα, τα εξής: “Ο σκοπός του σωματείου μας από ιδρύσεώς του είναι να βοηθά τους έχοντες ανάγκη Κυπρίους που μένουν στην Αίγυπτο. Στο καταστατικό της Αδελφότητας, που εφαρμόστηκε σύμφωνα με το νόμο 84 του 2002 των κοινωνικών υποθέσεων της Αιγύπτου, σκοπός του Σωματείου είναι τα Κοινωνικά βοηθήματα, κάτι που τηρεί τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και εμείς η Επιτροπή Καΐρου.

Τακτικά βοηθάμε σήμερα 10 οικογένειες Κυπριακής καταγωγής, με βοηθήματα τα οποία δίδονται ανά δίμηνο, ενώ σε περιπτώσεις έκτακτων βοηθημάτων που δώσαμε, αυτά ήρθαν να καλύψουν σοβαρές ανάγκες και περιπτώσεις οικογενειών που αδυνατούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους, ως βοήθημα για τις διαδικασίες σύνταξης, για την έκδοση άδειας εργασίας, καθώς και για έξοδα ιατρικής περίθαλψης δίδονται, όπου παραστεί ανάγκη.

Στο κοινωνικό μας έργο, έχουμε την στήριξη και την συμπαράσταση των Κυπριακών Αρχών και ειδικά του Πρέσβη μας κ. Χάρη Μορίτση, τον οποίο και ευχαριστούμε, έχουμε την βοήθεια της Ε.Κ.Κ., που σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της κ. Χρήστο Καβαλή μπορούμε και επιλύουμε ότι πρόβλημα παρουσιάζεται για τους Κύπριους του Καΐρου, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και την Κοινοτική Επιτροπή για το έργο τους αυτό.

Έχουμε επίσης αυξήσει, συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, το ποσό των βοηθημάτων στις υπάρχουσες οικογένειες αλλά και με αύξηση του αριθμού των βοηθούμενων. Έτσι από  37.000 λίρες βοηθήματα το 2014, φθάσαμε το 2017 το ποσό αυτό στις 44.000 λίρες.

Στην Κυπριακή Αδελφότητα, κάναμε προσπάθεια τα τελευταία τρία χρόνια να συγκεντρώσουμε τους Κυπρίους της Παροικίας μας και να εγγραφούν μέλη, και εδώ ευχαριστώ τον κ. Αλέξανδρο Καζαμία για την συγκέντρωση και καταγραφή των μελών, έτσι σήμερα έχουμε εγγεγραμμένα 51 μέλη από 35 που ήμασταν το 2014, υπάρχουν δε και άλλοι Κύπριοι που ζουν και εργάζονται στην Αίγυπτο και αυτούς ελπίζουμε να τους έχουμε σύντομα μέλη στην Αδελφότητα.”

Μετά το τέλος του απολογισμού και της ομιλίας του ο κ. Ανδρέας Μαυρομάτης ευχαρίστησε ειδικότερα, τον Κύπριο Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση, για το συνεχές και ειλικρινές ενδιαφέρον του για το καλό της Αδελφότητας και γενικά της Ελληνικής Παροικίας, τον Πανοσιολογιότατο  π. Τιμόθεο για την παρουσία του, όπως επίσης τον Κύπριο διπλωμάτη κ. Αρ. Ασσιώτη για τον ίδιο λόγο, την κ. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ, εκπρόσωπο της Ε.Κ.Κ., τον κ. Χρήστο Καβαλή και την Κοινοτική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, για την φιλοξενία και την προβολή της Κυπριακής Αδελφότητας μέσω της εφημερίδας “Νέο Φως”, αλλά και από την Ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ.

Ακόμα, τη Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ. κ. Ιωάννα Καρδάση, για την άμεση ανταπόκρισή της στα θέματα της Αδελφότητας, τους Προέδρους των Σωματείων που παραβρέθηκαν, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποφοίτων της Αμπετείου κ. Αλέξανδρο Καζαμία για την παραχώρηση του εντευκτηρίου για εργασίες της Τακτικής Συνέλευσης, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνη Διαμαντίδη για την εκμίσθωση και τη συνεργασία του με την Αδελφότητα, το Ν. Κάτσικα Πρωτοψάλτη Πατριαρχείου για την προβολή μέσω της ιστοσελίδας του Πυραμίς και, τέλος τον κ. Ντίνο Γεωργαλίδη, για την προσφορά του εις μνήμην της οικογένειας Παπασάββα.

Ακολούθησε η βράβευση από κοινού με τον Κύπριο Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση του Κύπριου μαθητή Γ’ Λυκείου της Αμπετείου, Γιάννη Κουκκίδη, για την πρόσφατη διάκρισή του σε Διαγωνισμό Μαθηματικών και εν συνεχεία, οι σύντομες ομιλίες επισήμων.

Σύντομος και περιεκτικός, ο Πρέσβης κ. Χάρης Μορίτσης στην ομιλία του ευχαρίστησε τα μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας για το έργο τους και υπενθύμισε ότι περιμένει πολλή δουλειά μπροστά, κυρίως όσον αφορά πολιτιστικά θέματα που πρέπει να δρομολογηθούν…

Ο πατέρας Τιμόθεος, αφού μετέφερε τους πιο θερμούς χαιρετισμούς του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεόδωρου Β΄ και αυτούς του Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημου με την υπενθύμιση ότι θα βρίσκονται στο πλευρό τους όποτε τους ζητηθεί κάτι σημαντικό, στη συνέχεια ανακάλεσε τη μνήμη του πήγε πίσω τον χρόνο, αναπόλησε όμορφες στιγμές που έζησε στην αγαπημένη του και απαράμιλλης ομορφιάς, όπως τόνισε, Κύπρο που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Από την πλευρά του ο Διαχειριστικός Διευθυντής της Αμπετείου και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Σινά Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, κ. Νικόλαος Βαδής μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου και μαζί την διαβεβαίωση του κ. Δαμιανού ότι, όποτε και όπου χρειασθεί η Αδελφότητα την βοήθεια του θα βρεθεί αμέσως δίπλα της.

Στη συνέχεια η κ. Βίλλυ Πολίτη, αφού αναφέρθηκε στη διαρκή και πολύ καλή συνεργασία της Ε.Κ.Κ. με την Κυπριακή Αδελφότητα, ακολούθως μετέφερε στους παρευρισκόμενους τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ε.Κ.Κ., κ. Χρήστου Καβαλή, και τους συνεχάρη για το έργο τους.

Κλείνοντας η αυλαία της Γενικής Συνέλευσης, οι  παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ορεκτικά, παραδοσιακά γλυκίσματα και δροσερά αναψυκτικά και χυμούς, αλλά και λίγα λεπτά ανέμελης και φιλικής συζήτησης σε διάφορες παρεούλες που είχαν δημιουργηθεί στο χώρο του εντευκτηρίου.

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: