thumbnail of 0528
Νέο Φως 28.05.2018
28/05/2018
Τα πρώτα 15 ηλεκτροκίνητα επιβατικά λεωφορεία της Αιγύπτου στην Αλεξάνδρεια
30/05/2018
Show all

Παρουσία Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ η συγκλονιστική Λειτουργία της Πεντηκοστής

Ώρες μετά αφότου ολοκληρώθηκε, χθες, ο Όρθρος, η Πατριαρχική Λειτουργία της Πεντηκοστής και ο μετά γονυκλισίας Εσπερινός, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ Θεοδώρου Β΄ με συλλειτουργό το Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι, ήταν έντονη η αίσθηση όλων όσων παραβρέθηκαν ότι έζησαν μια διαφορετική και μοναδική Λειτουργία, μια πραγματική συγκλονιστική εμπειρία!

Κι αυτό επειδή από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ο Πατριάρχης άφησε απλόχερα να φανεί στο πρόσωπό του, στις κινήσεις αλλά και στις ενδιάμεσες παρεμβάσεις του, ότι ήταν χαρούμενος που έβλεπε ξανά γνωστά και οικεία του πρόσωπα, η αίσθηση δηλαδή ότι «επέστρεφε ξανά στο σπίτι του» πίσω στην Παροικία, μετά από πολυήμερη απουσία σε ένα μεγάλο ταξίδι…

Ήταν, επίσης, συγκλονιστική εμπειρία, επειδή η Λειτουργιά της Πεντηκοστής έγινε, παράλληλα, σε δύο γλώσσες την Ελληνική και την Αραβική ειδικά όμως χθες, συγχρονισμένα με τις ψαλμωδίες του Κοινοτικού Πρωτοψάλτη Γιάννη Κούντρια και του Αραβόφωνου ψάλτη κ. Τόνυ Αττάλα, ακούσθηκαν και αρκετά αποσπάσματα από ύμνους και ψαλμούς και στην Γεωργιανή και Ρώσσικη γλώσσα, από ιερέα και δύο μοναχές, ήταν ένα επιπλέον στοιχείο, που ασφαλώς ομόρφυνε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία…

Όλα αυτά, τα απολάμβανε με λαχτάρα και θρησκευτική κατάνυξη το πλήθος των πιστών που κατέκλυσε από νωρίς το εσωτερικό του πανέμορφου Ιερού Ναού, όπως άλλωστε και οι επίσημοι που παραβρέθηκαν και συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχαήλ – Χρήστος Διάμεσης, ο Γενικός Πρόξενος στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, η Σύμβουλος Α΄ της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ελίνα Κυριακοπούλου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής.

Μια επιπλέον δε μοναδική στιγμή, που ήρθε να προστεθεί στο χθεσινό “μωσαϊκό εικόνων” και αναμφίβολα τόνισαν όσα διαδραματίσθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ήταν όταν μετά το τέλος της Λειτουργίας ακολούθησε ο Εσπερινός, κατά τη διάρκεια του οποίου Πατριάρχης, Μητροπολίτης, ιερείς, ψάλτες, επίσημοι και πιστοί ανεξαρτήτου εθνικότητας και γλώσσας, γονάτισαν ευλαβικά και υπομονετικά τρεις φορές, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού!

Ανάμεσά τους, ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων Ορθοδόξων κ.Φαρίντ Χάουρι, η Πρόεδρος του Σωματείου “Μαρία η Αιγυπτία” κ. Ευαγγελία (Λίτσα) Θηραίου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Σούμπρας κ.Γιώργος  Ζουμπουλίδης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας, «Όμηρος» κ.Λάμπρος Μπενοβίας, η Γ. Γραμματέας του ίδιου σωματείου κ. Θεανώ Μπενοβία, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητήριου στο Κάιρο κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η  Πρόεδρος του Ηeliopolis Orthodoxe Center (HOC) κ. Αρλέτ Σταύρου, οι εκπαιδευτικοί της Αμπετείου και Αχιλλοπουλείου Σχολής.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τη λαχτάρα του Πατριάρχη κ. κ. Θεοδώρου Β΄, που διακρίναμε στην ομιλία του να μοιρασθεί με το ποίμνιο, τις εμπειρίες, τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα από την πρόσφατη περιοδεία του στη Σμύρνη, στην Έφεσο, στην Κωνσταντινούπολη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Άγιο Όρος, τη Θεσσαλονίκη ακόμα και στην ιδιωτική συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα, πολύ δύσκολα πιστεύουμε θα ξαναζήσει η Παροικία τέτοιες ανάλογες λειτουργίες…

Τούτο και μόνο, λοιπόν, μας επιτρέπει δικαιολογημένα να σημειώσουμε ότι, χθες, από κάθε άποψη, η Λειτουργία της Πεντηκοστής παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου Β΄ ήταν μια μοναδική και συγκλονιστική εμπειρία και τυχεροί όσοι και όσες την έζησαν από κοντά !

Με αυτές τις εντυπώσεις συνοδεύσαμε τους επισήμους και πιστούς στο “Αρχονταρίκι” για το κέρασμα που ακολούθησε, με δροσερό νερό, μικρολιχουδιές, γλυκίσματα αλλά και πολλές εκπλήξεις, με δηλώσεις και ανακοινώσεις του Πατριάρχη και των επισήμων, σε μια συνάντηση που αξίζει να αναφερθούμε ειδικότερα, αφού κι αυτή είχε έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, και αξίζει να  επικεντρωθούμε ειδικότερα, σε ξεχωριστό ρεπορτάζ.

Αρέσει σε %d bloggers: