Την 21η Μαΐου 2019 θα ανοίξει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, και πάλι τις πύλες του ο Κοινοτικός Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ακριβώς δηλαδή την ημέρα της γιορτής των Αγίων, για να υποδεχθεί και πάλι τους Έλληνες Παροίκους.

Αυτό έγινε γνωστό σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 και πριν από λίγη ώρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο κ. Μιχαήλ – Χρήστου Διάμεση και της κ. Αικατερίνης Μπελεφάντη -Σοφιανού, στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εκεί όπου ενημερώθηκαν, από τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή για την πορεία των έργων αποκατάστασης του ναού, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, λόγω εκτεταμένης υγρασίας.

Τόσο τον Πρέσβη κ. Διάμεση όσο και την κ. Μπελεφάντη-Σοφιανού, υποδέχθηκαν στην είσοδο του εργοταξίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, η  Γ. Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. και Προϊσταμένη Εφορείας Ναών κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Προϊστάμενος Εφορείας Τεχνικών της Ε.Κ.Κ. κ.Στέλιος Χαλκιάς και ο υπεύθυνος του έργου Πολιτικός Μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος.

Η περιήγηση των επισήμων, αρχικά περιμετρικά του ναού, περιελάμβανε αναλυτική ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή και τον υπεύθυνο του έργου κ. Μιχάλη Μπίσκο, σχετικά με την έκταση και τις αιτίες από τις οποίες προκλήθηκαν οι ζημιές στα θεμέλια του ναού, που επέβαλαν την κατεπείγουσα παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών της Κοινότητας.

Από την πλευρά τους ο κ. Μιχάλης Διάμεσης και η κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των ειδικών τεχνικών έργων, αλλά και τον θαυμασμό τους για το μέγεθος του έργου που έχει επιτελεσθεί, προκειμένου να αποκατασταθεί ο Πρώτος Κοινοτικός και ο πλέον ιστορικός Ιερός Ναός της Ελληνικής Παροικίας, στο Κάιρο.

Ακολούθησε επίσκεψη στο εσωτερικό του πανέμορφου Ιερού Ναού, εκεί όπου ενημερώθηκαν για τις βλάβες που προκάλεσε η υγρασία σε τοίχους και πλαϊνές εισόδους, τις δύσκολες και εξειδικευμένες εργασίες της αποκατάστασης  που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, και ενθουσιάστηκαν από τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έλαβαν για τα υλικά και τη διακόσμηση του δαπέδου, σε σχέδια και ψηφιδωτά.

Ο επίλογος της επίσκεψης δόθηκε στην αίθουσα υποδοχής του Προσκοπείου, εκεί όπου προσφέρθηκαν στους επίσημους δροσερό νερό και γλυκίσματα, και ήταν μια καλή ευκαιρία για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων του Κοινοτικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αλλά και πόσο λαμπρή επιβάλλεται να είναι η επαναλειτουργία του.

 

Εκεί, λοιπόν, γνωστοποιήθηκε ότι η 21η Μαΐου 2019 θα είναι η ημερομηνία-ορόσημο, αφού τότε θα είναι έτοιμος και θα παραδοθεί στην Ελληνική Παροικία ο ναός κι αυτή η ημέρα παράδοσής του, όπως συμφώνησαν όλοι, πρέπει να τύχει της λαμπρότητας που του αρμόζει…

Αξίζει να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κοινοτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της κ. Μπελεφάντη – Σοφιανού και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: