Επίσκεψη των νηπίων στην Α’ Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου
13/06/2018
Αρχίζει σήμερα το Μουντιάλ, με την Αίγυπτο παρούσα…
14/06/2018
Show all

Αποκαθίστανται περιουσίες και οφειλές προς Έλληνες, μετά τον εμφύλιο του ΄74 στο Κονγκό!

Mια τεράστιας αξίας και σημασίας είδηση περίμενε τον Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ κ.Τέρενς Κουίκ, χθες, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς μετά από τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Εμμανουέλ Κασόγκο, στην Κινσάνσα, εξεδόθη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση της αφρικανικής αυτής χώρας αποκαθιστά περιουσίες Ελλήνων αλλά και οικονομικές οφειλές προς επιχειρηματίες, που προκλήθηκαν μετά από εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό έγινε γνωστό από ενημερωτικό δελτίο τύπου, αργά χθες το απόγευμα, που κοινοποίησε ο κ. Κουίκ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια πολύωρης συνάντησης που είχε, στα πλαίσια διμερών σχέσεων, η πρώτη μετά από 46 χρόνια, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην πρωτεύουσα Κινσάνσα, με τον ομόλογο του κ. Κασόγκο ο Υφυπουργός της Λ.Δ.Κονγκό ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να συγκροτήσει Διαρκή Επιτροπή, με συμμετοχή εκπροσώπων της εκεί Ομογένειας, προκειμένου να δώσει λύσεις σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν, μετά τις εθνικοποιήσεις του 1974.

Η συζήτηση η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, έγινε παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Κινσάνσα κ. Γεωργίου Παπακώστα και του Επίτιμου Έλληνα Γενικού Προξένου στο Λουμπουμπάσι και Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας στην Κινσάνσα κ. Γεράσιμου Ντούνη και κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της αναλύθηκαν οι τρείς βασικές κατηγορίες των Ελληνικών εκκρεμοτήτων, που πρέπει να εξετασθούν και, συγκεκριμένα:

1. Οι περιουσίες που εθνικοποιήθηκαν

2. Οι περιουσίες που καταστράφηκαν στα βίαια και αιματηρά γεγονότα του 1991

3. Τα χρήματα που οφείλει η Λ.Δ.Κονγκό σε Έλληνες προμηθευτές του

Αμέσως μετά τη συνάντηση και την εξέλιξη των παραπάνω γεγονότων ο κ. Τέρενς Κουίκ ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ότι “Βρισκόμαστε, πλέον, μπροστά σε μια πολύ σημαντική και πρωτόγνωρη εξέλιξη. Επίσης σημαντικό είναι ότι σε αυτή την Επιτροπή θα συμμετέχουν και δύο Έλληνες.

Σε ένα τεράστιο και δύσκολο έργο, η συμμετοχή των Ελλήνων θα είναι ουσιαστική και επιπλέον θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στις διαδικασίες και στις αποφάσεις.

Ο κ. Κασόγκο, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, προφανώς, στην χώρα του μου τόνισε επανειλημμένα, ότι ήταν λάθος όλα αυτά, που συνέβησαν με τις ξένες περιουσίες το 1974 και αυτό το λάθος θέλουν να το επιλύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εκτιμούν ότι όλη αυτή η κίνηση, θα συμβάλλει ώστε να επιστρέψουν κάποιες από τις ομογενειακές οικογένειες, που έφυγαν εξ αιτίας των διαφόρων γεγονότων.

Τα μάρμαρα του Κονγκό, η μεγάλη ευκαιρία για Έλληνες επιχειρηματίες και τεχνίτες

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ίδια ανακοίνωσή του ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ “Συζητήσαμε ακόμα για πεδία συνεργασίας, όπως Ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Λ.Δ.Κονγκό και μάλιστα με την συμβολή της Ομογένειας, ενώ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει ο τομέας των μαρμάρων, καθώς το Κονγκό έχει πολλά μάρμαρα εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δεν έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία της επεξεργασίας του και μου ζήτησαν να έλθουν Έλληνες να επιχειρήσουν σε αυτό τον τομέα.

Και επεσήμανα, συνεχίζει στη ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ, η Ελλάδα της Δημοκρατίας και του Διαλόγου που έκτισε τον αρχαίο πολιτισμό της και με το μάρμαρο, που ξέρει να το κόβει και να το λαξεύει μέχρι σήμερα, είναι πάντα ανοικτή σε επωφελείς συνεργασίες.

Και, αποφεύγοντας να εμπλέκεται στα εσωτερικά άλλων χωρών, σέβεται τις πολιτικές διεργασίες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη τους επόμενους μήνες στη χώρα και αναμένει με το τέλος τους, μέσα σε περιβάλλον ηρεμίας και σταθερότητας, που είναι οι βασικοί κανόνες της αγοράς, να πραγματοποιηθούν η πρώτη επιχειρηματική αποστολή και άλλες δράσεις, που θα αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις.”

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: