Συντροφιά με το απογευματινό αεράκι της Μεσογείου και τη δροσιά που προσέφερε ο Νείλος, οι Αιγυπτιώτες πηγαίναν συχνά στα σινεμά, πολλά από τα οποία βρίσκονταν σε ελληνικά χέρια.

Έτσι, στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα ¨Αιγυπτιώτες και Κινηματογράφος¨, με την ιστορική διαδρομή πλεγμένη με πολλές φωτογραφίες, φανερώνοντας για μία ακόμη φορά τον τρόπο που οι Αιγυπτιώτες καταπιάστηκαν με έναν ακόμη τομέα του κοινωνικού και πολιτιστικού αιγυπτιακού γίγνεσθαι, ενώ παράλληλα μετέφεραν τη σχετική με το αντικείμενο αυτό γνώση και στους τόπους που αργότερα εκ νέου μετανάστευσαν.

Ιδιοκτησία κινηματογράφων, ηθοποιία, σκηνοθεσία, παραγωγή, μεταγλωττίσεις, υποτιτλισμοί, κ.ο.κ., μέσα από τα οποία, όπως σημειώνει ο Ν. Νικηταρίδης, προσπαθεί να παρουσιάσει κάποια ¨καρέ¨ αυτής της αιγυπτιώτικης κινηματογραφικής διαδρομής, μονταριμένα σαν στιγμιότυπα μιας σπουδαίας μνήμης που δεν πρέπει επ΄ ουδενί να σβηστεί.

Ας σημειωθεί, πως και το βιβλίο αυτό των Εκδόσεων Αγγελάκη διατίθεται από τη Γραμματεία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Γ΄ Σεπτεμβρίου 56, 210 8228150) εξολοκλήρου υπέρ της Κοινωνικής του Πρόνοιας.

Έτσι, εκτός από τη στήριξη στο θεάρεστο έργο του Συνδέσμου μας, με την αγορά ενός βιβλίου που σχετίζεται με την Αιγυπτιώτικη Ιστορία δεν τροφοδοτείτε μονάχα τη μνήμη με αναμνήσεις ξεχασμένες, ούτε απλά μαθαίνεται σπάνιες πτυχές της αιγυπτιώτικης ιστορικής πορείας, αλλά κυρίως βοηθάτε την προσπάθεια έκδοσης και άλλων σχετικών βιβλίων αφού πολλές φορές η έμπνευση και ο κόπος ενός συγγραφέα ενισχύεται από την αποδοχή του έργου του.

Και μη ξεχνάτε πως είναι αρκετά τα βιβλία, όχι μονάχα του Ν. Νικηταρίδη, που είναι έτοιμα και απλά σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς περιμένουν χορηγούς για να εκδοθούν. Και η χορηγία για την έκδοση βιβλίων σχετικών με την Αιγυπτιώτικη Ιστορία αποτελεί τόσο μία πράξη αναγνώρισης όλων όσων οι Αιγυπτιώτες προπάτορες μας κατόρθωσαν να πετύχουν στο διάβα του αιγυπτιακού χρόνου, όσο και μία πράξη έμπρακτης στήριξης στην προσπάθεια καταγραφής της λαμπρής Ιστορίας του Απόδημου Έλληνα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού εν γένει.

Τέτοια βιβλία του Ν. Νικηταρίδη λοιπόν που αναζητούν χορηγό είναι τα δύο μικρά βιβλία με τίτλους ¨Οι Δωδεκανήσιοι στην Αίγυπτο¨ και ¨Οι Πηλιορείτες στην Αίγυπτο¨, καθώς και ένα μεγάλο και σημαντικό βιβλίο με τίτλο ¨Η Αιγυπτιώτικη Προσφορά σε Ελλάδα και Αίγυπτο¨.

Παράλληλα, ο εμπλουτισμός του Αιγυπτιώτικου Αρχείου Ν.Κ. Νικηταρίδη – που έχει βοηθήσει τόσους και τόσους ερευνητές – με κάθε είδους υλικό (φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, προγράμματα θεατρικά, αθλητικά και λοιπών εκδηλώσεων, λαχεία και λοιπά εφήμερα) ενισχύει καταλυτικά το συγγραφικό του έργο, αφού αποτελεί τόσο μια πηγή έμπνευσης, όσο και μία πηγή τροφοδότησης της ιστορικής καταγραφής.

Και να θυμάστε : Τα βιβλία μπορεί να γράφονται από έναν, αλλά αποτείνονται στους πολλούς, στους οποίους πάντοτε επιστρέφουν και όλα τα εύσημα.

Αρέσει σε %d bloggers: