Με χρυσά γράμματα είναι γραμμένος ο αγώνας των Ελλήνων της Αιγύπτου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περισσότεροι από 7.000 εθελοντές πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του πυρός στις μάχες της Μέσης Ανατολής, ενώ η Ελληνική Παροικία ίδρυσε νοσοκομεία, και φιλοξένησαν οικογένειες από την Ελλάδα.

Παράλληλα συγκεντρώθηκαν χρήματα υπέρ των ελληνικών δυνάμεων ενώ η συνεισφορά τους αυτή έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες.

Ιστορικό αρχείο Ε.Κ.Κ.

Το «Νέο Φως» παρουσιάζει άγνωστες πτυχές του αγώνα των Αιγυπτιωτών και παρουσιάζει ντοκουμέντα από την παραχώρηση του Ελληνικού Νοσοκομείου στο Κάιρο για την φροντίδα και αποθεραπεία εκείνων που αγωνίζονταν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας να παραχωρήσει το Ελληνικό Νοσοκομείο στο Κάιρο.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της Αμπασίας ανεγέρθηκε με τη χορηγία της οικογένειας Ευαγγέλου Αχιλλόπουλου, των παροίκων και της Ε.Κ. Κ. Κατά την περίοδο 1931-1960 το καλύτερο νοσοκομείο σε όλη την Αίγυπτο και είχε παθολογικό, ακτινολογικό, τμήμα αιμοκάθαρσης, μονάδας εντατικής θεραπείας κ.ά., ενώ το στελέχωναν γιατροί ελληνικής καταγωγής.

Εικόνα από τον εσωτερικό κήπο του Ελληνικού Νοσοκομείου.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, όπως αναφέρει ο Α. Γεωργίου στο βιβλίο του που αναφέρεται στην ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, παραχωρήθηκε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μια πτέρυγά του Ελληνικού Νοσοκομείου που αφιερώθηκε εξολοκλήρου για την περίθαλψη του προσωπικού της. Οι υπηρεσίες που πρόσφερε το Νοσοκομείο είναι αξιοσημείωτες αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούσαν.

Οι υπηρεσίες

Οι στρατιωτικοί της μητέρας πατρίδας, βρήκαν στοργική περίθαλψη στο Νοσοκομείο της Κοινότητας, υπό την διεύθυνση του Εφέδρου Αρχιάτρου Χ. Δ. Αυγερινού από τις 20 Απριλίου 1941 μέχρι της 24ης Φεβρουαρίου 1943. Νοσηλεύθηκαν στις εσωτερικές κλινικές και τα εξωτερικά ιατρεία συνολικά 3.714 οπλίτες και αξιωματικοί των Ελληνικών Στρατιωτικών Μονάδων Μέσης Ανατολής.

Από τον Μάρτιο του 1943 μέχρι τον Νοέμβριο του 1944 προσέφερε τις επιστημονικές του υπηρεσίες ο έφεδρος Αρχίατρος Αυγερινός σε 4.822 νοσηλευθέντες άνδρες και αξιωματικούς. Το ίδιο διάστημα ο Χειρουργός Πάρις Μπελλένης και ο Επιμελητής Σωκράτης Κιρμής έκαναν εγχειρήσεις στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1943 υπογράφηκε σύμβαση με τις Αγγλικές Υγειονομικές Αρχές.

Η σχετική αναμνηστική πλάκα του Υπουργείου Στρατιωτικών που τοποθετήθηκε στο Νοσοκομείο αναφέρει την περίοδο 1942-1944. Το γεγονός της σημαντικής αυτής παραχώρησης αποτυπώνει και η πλάκα που είναι ανηρτημένη στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου:

«ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΕΧΩΡΗΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1942-1944»

Ο αγώνας των Αιγυπτιωτών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι Έλληνες της Αιγύπτου ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα τους και πάντοτε ήταν παρόντες στα εθνικά προσκλητήρια. Όπως λοιπόν κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων έστειλαν πολλούς εθελοντές, ίδρυσαν νοσοκομεία, και φιλοξένησαν οικογένειες από την Ελλάδα, έτσι και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προσέφεραν πολλά, πάνω από 7.000 Έλληνες πολέμησαν ως εθελοντές μαζί με τους συμμάχους τους στις μάχες της Μέσης Ανατολής, μεγάλο τμήμα αυτών συμμετείχε στην περίφημη μάχη του Έλ Αλαμέιν, και έπεσε μαχόμενο κατά των δυνάμεων του Άξονα, με τους νεκρούς τους να ανέρχονται στους 142.

Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν χρήματα υπέρ των ελληνικών δυνάμεων ενώ η συνεισφορά τους αυτή έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες. Τα φιλανθρωπικά σωματεία της Ομογένειας στην Αίγυπτο συνέλεξαν και προώθησαν προς τους μαχόμενους Έλληνες τρόφιμα, ρουχισμό και παντός είδους βοήθεια, ενώ οι Αιγυπτιώτισσες έπλεξαν εκατοντάδες φανέλες για τους στρατιώτες.

Οι Πρόσκοποι ανέλαβαν την διεξαγωγή εράνων, την λειτουργία κάτω από αντίξοες συνθήκες του ελληνικού στρατιωτικού ταχυδρομείου.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως”, στις 22 Οκτωβρίου 2018 (φύλλο 683).

Αρέσει σε %d bloggers: