Στο ναό των Αγίων Αναργύρων στη Σούμπρα, χοροστάτησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέσθηκε την παραμονή της εορτής των Αγίων που θεραπεύσουν τις ασθένειες του σώματος και της ψυχής.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έφτασε στο ναό που βρίσκεται στην «καρδιάς» μια περιοχής όπου πριν από μερικές δεκαετίες χτυπούσε η καρδιά του Ελληνισμού.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο έργο των Κοσμά και Δαμιανού που παρέχουν δωρεάν το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία. Έκανε όμως ιδιαίτερη αναφορά και στο ταξίδι που πραγματοποιεί από σήμερα Παρασκευή στα βάθη της Αφρικής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εφαρμόζει στην πράξη το κήρυγμα των Αγίων Αναργύρων και λειτουργεί υπέρ υγείας του δοκιμαζόμενου πληθυσμού της Αφρικής.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου είπε ότι κάνει εκστρατεία αγάπης και δεκάδες γιατροί είναι αρωγοί στο έργο του. Άλλωστε όπως είπε και ο ίδιος στα ταξίδια του και στις ιεραποστολές του, τους πηγαίνει φάρμακα.

Αναφέρθηκε όμως και στη Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ Στέλλα Κυριάζη, η οποία αγαπούσε την περιοχή της Σούμπρας.

 

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Επίσκοπος κ. Βαβυλώνος Θεόδωρος, ο αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός ο οποίος μετέφραζε το κήρυγμα του Πατριάρχη στα Αραβικά.

Επίσης, τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό παρακολούθησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόξενος κ. Μπικής, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαιδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου και η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ κ. Βίλλυ Πολίτου Ζουέ, ο πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης και δεκάδες μέλη, ο πολιτικός μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός ήταν κατάμεστος από κόσμο που ήρθε από κάθε γωνιά του Καΐρου για να παρακολουθήσει τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και να πάρει την ευλογία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου μέσω των επίσημων λογαριασμών της στα social media (facebook, instagram και twitter) κάλυψε λεπτό προς λεπτό τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό.

Η συνοικία του Καΐρου που είχε «άρωμα» ελληνικό


Σημειώνεται ότι η Σούμπρα, ήταν μια περιοχή στο Κάιρο που χτυπούσε η καρδιά του Ελληνισμού.

Το 1983 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ίδρυσε το Ορθόδοξο Πατριαρχικό Πνευματικό Κέντρο (Ο.Π.Π.Κ.) με σκοπό την αναθέρμανση του χριστιανικού πιστεύω μεταξύ των παροίκων, τη λειτουργία κατηχητικών, κύκλου γραφής, τη φιλανθρωπική δράση και την συνοχή του παροικιακού στοιχείου.

Το Ο.Π.Π.Κ. διοργανώνει όλες τις εορτές, τις εκδρομές των παροίκων σε πόλεις του εσωτερικού, επιτελεί σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο και μεταξύ των άλλων ίδρυσε και τη Σχολή της Ελληνικής Γλώσσας στην οποία φοίτησαν πολλοί σπουδαστές.

Περισσότερα για τη Σούμπρα μπορείτε να διαβάσετε:

Σούμπρα: Η αριστοκρατική συνοικία του Καΐρου που είχε «άρωμα» ελληνικό (Photos)

Συγκίνηση προκάλεσε το ρεπορτάζ του «Νέου Φωτός» για τη Σούμπρα (Photos)

Αρέσει σε %d bloggers: