Στις 26 Νοεμβρίου 2018, την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Δευτερόθρονης Εκκλησίας, εξέλεξε δύο νέους Μητροπολίτες και πέντε νέους Επισκόπους.

Στην αρχή της συνεδρίασης ανεγνώσθησαν οι Πατριαρχικοί Τόμοι ιδρύσεως της Μητροπόλης Κανάγκας και των νεοσύστατων Επισκοπών: Μαλάουι, Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας, Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, Γκόμας και Κισανγκάνι.

Στη συνέχεια έγινε η πλήρωση της κενωθείσης Μητροπόλης Αξώμης και των νέων Επισκοπών Μαλάουι, Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας, Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης.

Νέος Μητροπολίτης Αξώμης εξελέγη ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Δανιήλ Μπιάζης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ενώ Μητροπολίτης Κανάγκας ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Θεοδόσιος Τσιτσιβός.

Νέοι Επαρχιούχοι Επίσκοποι εξελέγησαν: Επίσκοπος Μαλάουι ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Φώτιος Χατζηαντωνίου, Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Σίλβεστρος Κισίτου, Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Πρόδρομος Kατσούλης.

Ο νέος Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ

Ο Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ (κατά κόσμον Δημήτριος Μπιάζης) γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1977. Φοίτησε στην Α.Ε.Σ. Βελλάς Ιωαννίνων και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, χειροτονήθηκε Διάκονος στις 25/12/1997 και Πρεσβύτερος στις 17/09/ 2006 από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄(νυν Δωδώνης). Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Ζακύνθου και ως Ηγούμενος της Ι.Μ Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης. Ήταν ιεραπόστολος στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε Επαρχίες του, όπως στην Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια και το Μαλάουι. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ζάμπιας και Μαλάουι. Στη συνέχεια διακόνησε ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας και από τις 18/1/2017 ως Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Ο νέος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος

Ο Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος γεννήθηκε σε επαρχία της Τριχωνίδος Αιτωλοακαρνανίας, το 1973. Είναι απόφοιτος της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Κάτοχος διπλώματος Master του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το 1997 εκάρη μοναχός εις την ιστορικήν Ι.ΜΓηροκομείου Πατρών. Το 1997 εχειροτονήθη Διάκονος και το 2002 Πρεσβύτερος από τον τότε Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο. Την ίδια μέρα πήρε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας, εφημέριος, πνευματικός και κατηχητής ναών στην Πάτρα. Το 2016 ενετάχθη στον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μητρόπολη Κινσάσας ως Πρωτοσύγκελλος και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό. Στις 30 Νοεμβρίου 2017 διορίσθη από του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Πατριαρχικός Επίτροπος Κανάγκας.

Ο Επίσκοπος Μαλάουι Φώτιος

Ο Επίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος Χατζηαντωνίου γεννήθηκε στη Νίκαια Αττικής το 1954. Αποφοίτησε από την Φιλοσοφική και Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έλαβε δίπλωμα από τη Σχολή Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Νικαίας. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 22 Ιουλίου 1980 και Πρεσβύτερος – Αρχιμανδρίτης στις 9 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κασσανδρείας Συνέσιο. Το 2002 εντάχθηκε στην Ιεραποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στις Μητροπόλεις Καμερούν και Ειρηνουπόλεως. Από το 2010 έως το 2016 διετέλεσε Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Ειρηνουπόλεως. Τον Οκτώβριο του 2016 προσεκλήθη από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αλεξάνδρεια, όπου και διορίσθηκε Προϊστάμενος και Πνευματικός της Πατριαρχικής Μονής του Αγ. Σάββα.

Ο Επίσκοπος Γκουλού και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σιλβέστρος

Ο Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος (κατά κόσμον Μάξιμος Κισίτου), γεννήθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντας το 1982, όπου και τέλειωσε το σχολείο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός της Λουγκαντικής, μιλά Ελληνικά και Αγγλικά. Εκάρη μοναχός από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Παναγίας Σκιαδενής Ρόδου, χειροτονήθηκε δε Διάκονος στις 8 Σεπτεμβρίου 2013 και Πρεσβύτερος στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, από τον ίδιο Μητροπολίτη. Μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, μετέβη στην Αλεξάνδρεια το 2015, όπου και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Διετέλεσε εφημέριος στην Πατριαρχική Ι.Μ του Αγ. Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, όπως επίσης Αρχειοφύλαξ και υπεύθυνος του Ληξιαρχείου.

Ο επίσκοπος Τολιάρας και Νότιας Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος, κατὰ κόσμον Παναγιώτης Κατσούλης, του Σταύρου και της Ελένης, γεννήθηκε στην Σπάρτη στις 16 Φεβρουαρίου 1982. Aπή νεαρή ηλικία συνδέθηκε πνευματικώς με την Ι.Μ Αγ. Αναργύρων Πάρνωνος στην οποία και εκάρη μοναχὸς τον Νοέμβριο του 2005. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 1η Ιουλιου 2011 και στη συνέχεια Πρεσβύτερος (17 Αυγούστου 2011) απὸ τον Μητροπολίτη Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Νοέμβριο του 2015, μετέβη στο Καμεροὺν και διακόνησε πλησίον του Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου ως Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης. Από τον Μητροπολίτη Καμερούν έλαβε το Πάσχα του 2016 το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτη. Κατά την τελευταία του ποιμαντική περιοδεία στο Καμερούν 23-27 Νοεμβρίου 2017 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, τον προχείρισε Ηγούμενο της νεοσύστατης Ι.Μ Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Γιαουντέ.

Αρέσει σε %d bloggers: