Ο υφυπουργός κ. Τερενς Κουίκ συμμετείχε στο forum «Ευρώπη – Αφρική» που διοργάνωσε στη Βιέννη η Αυστριακή Προεδρία της Ε.Ε. με τη συμμετοχή 12 Προέδρων, 11 Πρωθυπουργών, 23 Υπουργών & Υφυπουργών.

Ο κ. Κουίκ στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων ότι «καθυστερήσαμε δεκαετίες να ασχοληθούμε με την Αφρική. Το πληρώνει με τη φτώχεια και το πληρώνουμε με το μεταναστευτικό». Αναφέρθηκε επίσης, στην πολύ σημαντική διμερή και τριμερή – μαζί με τη Κύπρο – συνεργασία με την Αίγυπτο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, είχε στο περιθώριο του φόρουμ, συνομιλίες με τον Πρόεδρο και με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, τους Προέδρους Ρουμανίας, Αιθιοπίας, Κένυας,Τσεχίας και Υπουργούς Γαλλίας, Μάλτας, Μαρόκου, Λετονίας, Μοζαμβίκης και Μποτσουάνας.

Η ομιλία του Τέρενς Κουίκ

«Δεκαετίες ολόκληρες ο Δυτικός κόσμος και η Ευρώπη μαζί, κοιτούσαν προς την Ασία. Ούτε μια ματιά προς την Αφρική. Και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Το πληρώνει η Αφρική, με τη φτώχεια και τα πολλαπλά εσωτερικά σε πολλές χώρες και διασυνοριακά προβλήματα. Το πληρώνουμε και εμείς με τις ροές των μεταναστών προς Ευρώπη, αλλά και τα σύνορά της την Ελλάδα, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή».

Εμείς δεν συμφωνούμε με τη λογική εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απέναντι σε αυτό το πρόβλημα σηκώνουν τείχη και φράχτες. Εμείς οι Έλληνες προτιμούμε να χτίζουμε γέφυρες ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και σεβασμού.

Αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να συγχαρούμε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Αυστριακής προεδρίας, να συγκαλέσει αυτό το υψηλού επιπέδου φόρουμ, καλώντας όλους να χτίσουν γέφυρες ανάπτυξης με την Αφρική και γέφυρες στοχεύοντας στην ευημερία των λαών της».

Αρέσει σε %d bloggers: