Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού Αγ. Δημητρίου Pointe-Noire από  τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.Θεόδωρο Β’, με την συμμετοχή του Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος, του  Επισκόπου Βαβυλώνος κ.Θεοδώρου, ιερέων της τοπικής Εκκλησίας, εκπροσώπων των αρχών και πλήθους πιστών.

Αμέσως μετά τα ιερά εγκαίνια τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

 « … Να, λοιπόν, το θαυμαστό σχέδιο του Θεού! Ακριβώς 35 χρόνια μετά την βάπτιση των πρώτων 65 Κονγκολέζων Ορθοδόξων σήμερα Εσείς, Μακαριώτατε, εγκαινιάζετε αυτόν τον περίλαμπρο Καθεδρικό Ναό, στον οποίο μελλοντικά θα προσθέσουμε επάνω από την Αγία Τράπεζα μία πολύ μεγάλη αγιογραφία που θα απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να ευλογεί την Αφρικανική γη και τον κόσμο των φυλών της. Με αφορμή την ιστορική αυτή επέτειο των 35 χρόνων, επιτρέψτε μας να εκφράσουμε την μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τις Αρχές της χώρας μας, οι οποίες πάντοτε ανταποκρίνονται με πολλή αγάπη και προθυμία σε κάθε αίτημα της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας…», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος στις 17 Φεβρουαρίου εόρτασε τα ονομαστήριά του, μια ποιμαντορική ράβδο. Προσέφερε επίσης και στον επίσης εορτάζοντα Επίσκοπο Βαβυλώνος ενα εγκόλπιο.

Κατά την αντιφώνησή του ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας εξέφρασε την χαρά του για την τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Κονγκό-Μπραζαβίλ, εξεδήλωσε τον θαυμασμό του για τον Καθεδρικό Ναό, επήνεσε το πολυσχιδές ποιμαντικό, ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό, οικοδομικό και αναπτυξιακό έργο που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολη την οποία χαρακτήρισε ως «πρότυπο» εκκλησιαστικής Επαρχίας, ενώ ευχαρίστησε τις Αρχές για την αγάπη, την αναγνώριση, τον σεβασμό και την αδιάλειπτη υποστήριξη που παρέχουν προς την τοπική Εκκλησία και τον Ποιμενάρχη της.

Ακολούθησε η απονομή του τίτλου του «Πρωτοπρεσβυτέρου του Πατριαρχικού Θρόνου» στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π.Μάξιμο Oumba. Ακόμη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε ιερά εικόνα του Αγίου Δημητρίου προς τους υψηλούς προσκεκλημένους. Τέλος η Ιερά Μητρόπολη παρέθεσε εόρτια δεξίωση προς όλους ανεξαιρέτως.

Στα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού προσήλθαν ο Κυβερνήτης του Pointe-Noire κ. Alexandre Honoré Paka, το σύνολο των πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών, οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, ο Εξοχ.Πρέσβυς της Αιγύπτου κ.Halem Hassan Kandit, οι Πρόξενοι της Ελλάδος και του Βελγίου, ο Σεβ. Δανιήλ, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ρ/ Καθολικής Εκκλησίας της χώρας, εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών δογμάτων, εκπρόσωποι των ΜΜΕ και πλήθος πιστών.

Αρέσει σε %d bloggers: