Τριμερής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ), με την ονομασία «SAREX CYP-EGY-GRE/2019», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή Νοτίως της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και των ΑΟΖ της ΚΔ και Αιγύπτου, με τη συμμετοχή του ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, Ελικοπτέρου της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, της Ελληνικής Φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ», του πλοίου διάσωσης «ELARESH» της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των Α/Ν Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Ελληνικό και Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό.

Το σενάριο της άσκησης, σύμφωνα με το armyvoice.gr αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα πλησίον των πλατφόρμων εξόρυξης, έρευνα και διάσωση ναυαγών, καθώς και αεροδιακομιδές τραυματιών σε Νοσοκομείο της Δημοκρατίας».

Ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμφωνιών Ε-Δ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και των αποφάσεων των Τριμερών Συναντήσεων των Υπουργών Άμυνας ΕλλάδαςΚύπρου Αιγύπτου για αναβάθμιση της συνεργασίας, τη συνεκπαίδευση του προσωπικού και την ανάπτυξη ενιαίου πνεύματος σχετικά με την αντιμετώπιση περιστατικών Ε-Δ.

Αρέσει σε %d bloggers: