Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου τίμησε στο ετήσιο μνημόσυνο που τέλεσε ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, τους ευεργέτες και τους δωρητές της, μικρούς και μεγάλους, αφανείς αλλά και μπροστάρηδες που όχι μόνο έθεσαν το θεμέλιο λίθο της και την μετέτρεψαν σε έναν φορέα που κάνει σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο.

Παράλληλα, στον ίδιο ναό, τον Άγ.Νικόλαο Χαμζάουι, τελέσθηκε και το μνημόσυνο των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή και στήριξαν το έργο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καΐρου.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Όλα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ θυμήθηκαν με υπερηφάνεια των έργο των σπουδαίων προγόνων τους και δήλωσαν ότι θα συνεχίζουν με το ίδιο σθένος να διαφυλάττουν και να δίδουν νέα πνοή στη βαριά παρακαταθήκη που έλαβαν.

Ο μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος στην ομιλία του αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – και στο έργο που επιτελεί η Ε.Κ.Κ και η Φιλόπτωχος.

«Όπως στην Ορθόδοξη πίστη έτσι και από κάποιους ανθρώπους που ήρθαν πριν από πολλά χρόνια σε αυτόν εδώ τον τόπο, παραλάβαμε πολλά. Και αυτά που παραλάβαμε έχουμε την ιερά υποχρέωση να τα κρατήσουμε. Έχουμε την υποχρέωση να τα διατηρήσουμε, να τα διαφυλάξουμε και να τα παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές, μένοντας πάντα ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι παρόλο που ήρθαν φτωχοί δεν κοίταξαν πως θα φτιάξουν πρώτα τις δικές τους περιουσίες, αλλά πως θα φτιάξουν εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, Κοινότητες και δη εύρωστες ώστε και να έχουν παρουσία αλλά και να μπορούν να βοηθούν ανθρώπους.

Με ευγνωμοσύνη αναφερόμαστε σε αυτούς του ανθρώπους. Και νομίζω ότι κάθε φορά που τελούμαι το μνημόσυνό τους ευαρεστούνται με την εδώ παρουσία μας. Η δική τους ανάπαυση είναι όταν όλοι εμείς, ενωμένοι με κοινό σκοπό και στόχο προσπαθούμε αυτά που μας παρέδωσαν να τα παραδώσουμε και στις επόμενες γενεές. Και είναι αξιέπαινο που κάποιοι άνθρωποι σήμερα- δυστυχώς όχι – όλοι αγωνίζονται για αυτήν την ενότητα και αυτή την ομόνοια και δεν κοιτούν μήτε αριστερά, μήτε δεξιά αλλά κοιτούν μόνο εμπρός, έχοντας ως μοναδικό σκοπό και στόχο το συμφέρον και το καλό ολόκληρης της παροικίας. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα η οποία έχει πάντοτε τις αγκάλες της ανοιχτές για να δεχθεί όποιον άνθρωπο αναξιοπαθούντα θα χτυπήσει την πόρτα της…

Εύχομαι δύναμη και στην Κοινότητα και στον Πρόεδρο στα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής σε όλη την παροικία, στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα, στο Προεδρείο, να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους. Και ποιο θα είναι το τέλος; Αυτό κανείς δεν το γνωρίζει. Το γνωρίζει μόνο ο Θεός. Για εμάς δεν υπάρχει τέλος, αλλά διαδοχή και συνέχεια. Και για αυτή τη σκυταλοδρομία πρέπει να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε. Αμήν».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο της Ε.Κ.Κ για τους μεγάλους και μικρούς ευεργέτες και δωρητές, τους προέδρους και τους κοινοτικούς επιτρόπους που δεν βρίσκονται εν ζωή.

«Χαρά μας είναι που σήμερα συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ σε μια πολύ σημαντική εορτή της Ορθοδοξίας, όλοι μαζί για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε αυτούς τους ανθρώπους. Το ότι σήμερα η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, μπορεί και βοηθά το χρωστάμε σε αυτούς τους ανθρώπους που από το περίσσευμα της ψυχής τους δώρισαν, ευεργέτησαν στήριξαν φανερά αλλά και κρυφά, ο καθένας με τον τρόπο του, όπως μπορούσε να βοηθήσει και για να μπορεί να συνεχίσει πολύς κόσμος να βοηθείται τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα.

Είμαστε ευτυχείς που μας έτυχε ο κλήρος να συνεχίσουμε αυτό το έργο. Θέλω να ευχηθώ σε όλους, να έχουμε αυτούς τους ανθρώπους πάντα στο μυαλό μας. O καθένας φρόντισε με τις δυνάμεις του και το περίσσευμα της ψυχής του, ώστε εμείς σήμερα να μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό για το οποίο έδωσε με το περίσσευμα της ψυχής του».

Η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου από την πλευρά της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απώλεια της Θεοδώρας (Λόλας) Φιλοθέου, η οποία επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καΐρου.

“Η απώλεια ενός ανθρώπου γεμίζει πάντα τις καρδιές μας στεναχώρια. Πόσο μάλλον όταν φεύγει ένας άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Η εκδημήσασα αγαπημένη μας Θεοδώρα Φιλοθέου γνωστή σε όλους Λόλα αξίζει να πούμε δύο λόγια για τη μεγαλοσύνη της.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για την αρετή της ,την καλοσύνη και την μεγάλη προσφορά της στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καίρου. Γεννήθηκε πριν 85 χρόνια κι από αυτά τα 50 προσέφερε ακούραστα, απλόχερα και με πολύ αγάπη προς το σωματείο τη βοήθειά της.

Συνεργάστηκε με πολλά και τρανταχτά ονόματα κυριών στην παροικία και από την κάθε μία προσπαθούσε να παίρνει μόνο τα καλά όπως πολλές φορές μου έλεγε. Είχε ένα χαρακτήρα σταθερό, έντιμο και δεν δίσταζε να πει τη γνώμη της και πολλές φορές δημόσια αψηφώντας τα όποια αποτελέσματα.
Δημιούργησε μία καλή και άξια οικογένεια με τον γνωστό σε όλους επιχειρηματία των εστιατορίων «ANDREA» και 3 παιδιά που της χάρισαν όλοι εγγόνια για τα οποία ήταν πολύ υπερή
φανη.

Εγώ προσωπικά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι βοηθούμενοι του σωματείου μεταφέρουμε τα θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της να συνεχίσουν τη ζωή τους έχοντας παράδειγμα τη μητέρα τους κι εμείς δεν θα την ξεχάσουμε και θα τη σκεπτόμαστε πάντα με αγάπη και σέβας. Αιωνία της η μνήμη.

Σημειώνεται ότι στο ετήσιο μνημόσυνο των ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας (και πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας) κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς.

Παρούσα ήταν και η Γενική Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ κ. Γιάννα Καρδάση, υπάλληλοι καθώς και βοηθούμενοι.

Σχεδόν σύσσωμο ήταν και το ΔΣ της Φιλοπτώχου που αποτελείται από τις κυρίες: Χρυσάνθη Σκουφαρίδου (Πρόεδρος), Βάσω Γαζή (Αντιπρόεδρος), Αλίκη Σιγάλα (Αντιπρόεδρος), Κάτια Καζακάκου (Γραμματέας), Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ (Ταμίας), Τέρρυ Άσσουαντ (Μέλος), Ζωζώ Αλιμπέρτη (Μέλος), Ρένα Κοκοβίνη (Μέλος), Άννα Κλαδάκη (Μέλος), Μάρω Παπαστεφάνου (Μέλος).

Αρέσει σε %d bloggers: