Αμαλίες και τσολιαδάκια, ο παπάς και το κρυφό σχολειό, μα… πρώτα από όλα η Γαλανόλευκη κυριάρχησε στις σχολικές εορτές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής, των Ελληνικών Σχολείων του Καϊρου που πραγματοποιήθηκαν για την 25η Μαρτίου.

Για πρώτη φορά με παρότρυνση της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Κ στη σχολική εορτή οι μαθητές του Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου παρουσίασαν επετειακό δρώμενο και στην αραβική γλώσσα υμνώντας τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου.

Η εορτή της Αχιλλοπουλείου για την 25η Μαρτίου

Την αυλαία των σχολικών εορτών άνοιξε το Νηπιαγωγείο της Αχιλλοπουλείου Σχολής.

Οι λιλιπούτειοι μαθητές παρουσίασαν δρώμενο με τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, τα αγόρια χόρεψαν τα «Σαράντα Παλικάρια» και το χορό του Ζαλόγγου τα κορίτσια. Υπεύθυνη για τη διοργάνωση, ήταν η δασκάλα κ. Κατερίνα Αναγνωστοπούλου.


Οι μεγαλύτεροι μαθητές του Δημοτικού, μετά από πρόταση της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Κ, παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο στα αραβικά με τίτλο: «Ελλάδα – Αίγυπτος, μια μακρόχρονη φιλία».

Την επιμέλεια είχαν οι Μοχάμεντ Μόρσι και Μόνα Μοχάμεντ.

Ακολούθησε άλλο ένα θεατρικό από τους μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού βασισμένο σε κείμενα του σχολικού βιβλίου, ιστορικές πηγές και ιδέες των μαθητών.

Οι μαθητές παρουσίασαν μέσα από την οπτική τους την προετοιμασία της Επανάστασης, την Επανάσταση αλλά και την προσφυγιά.

Την οργάνωση της γιορτής ανέλαβε ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης και η κ. Άννα Αρακαδάκη. Την επιμέλεια των σκηνικών είχε η κ. Ε. Χαλκιά και την τεχνική βοήθεια πρόσφερε ο κ. Μιχάλης Λαμπρόπουλος.

Ολόκληρη η Αχιλλοπούλειος διακοσμήθηκε με ζωγραφιές των μικρών μαθητών.


Η σχολική εορτή της Αμπετείου

Αμέσως μετά τη σκυτάλη των εορταστικών εκδηλώσεων πήρε η Αμπέτειος Σχολή.

Οι μαθητές διάβασαν κείμενο για τη σημασία της 25ης Μαρτίου 1821, απήγγειλαν ποιήματα, και παρακολούθησαν απόσπασμα από ιστορική ταινία με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν μαθήτρια έψαλε τον «Ακάθιστο Ύμνο».

Επίσης οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου ερμήνευσαν τον Θούριο του Ρήγα και τραγούδια όπως τα «Σαράντα Παληκάρια». Επίσης μαθητές παρουσίασαν το θεατρικό «το κρυφό σχολειό και ο θάνατος του Αθανάσιου Διάκου» αλλά και ένα video με θέμα: «Η θέση της Αιγύπτου στην Επανάσταση του ’21 την εποχή του Μοχάμεντ Άλη και του Ιμπραήμ Πασά».


Η καθηγήτρια κ. Σοφία Αργυροπούλου μίλησε για την Παιδεία κατά τα χρόνια της Επανάστασης και αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων –και στο ρόλο του Κρυφού Σχολειού και ο Αλ. Κακαρούντας για τον «Κύριλλο και Μεθοδιο».

Την επιμέλεια της γιορτής στην Αμπέτειο είχαν οι κ. Σοφία Αργυροπούλου και Αθηνά Γεωργιάδου. Υπευθυνος χορωδίας Νίκος Κάτσικας. Επιμέλεια video Γ’ Γυμνασίου Σ. Αργυροπούλου και Μιχάλης Λαμπρόπουλος.


Στο τέλος των σχολικών εορτών και της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου, μαθητές και εκπαιδευτικοί έψαλλαν τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο αλλά και την Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου εκπροσώπησε ο πατ. Στέφανος.

Στις σχολικές εορτές παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Ακόλουθος Άμυνας κ. Παρίσσης Κανούτος, η Α’ Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Ελίνα Κυριακοπούλου, ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Τάσος Αναστασίου.

Αρέσει σε %d bloggers: