Σαρκοφάγος Αιγύπτιου αρχιερέα άνοιξε σε Live μετάδοση, για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια δίωρης εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού Discovery.

Η εκπομπή «Expedition Unknown: Egypt Live» μεταδόθηκε ζωντανά από την ανασκαφή στην νεκρόπολη της Μίνια, που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Νείλου, νότια του Καΐρου και των πυραμίδων της Γκίζας.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα δίκτυο κατακόρυφων διαδρομών στην περιοχή που οδηγεί σε σήραγγες και τάφους που περιείχαν 40 μούμιες, οι οποίες πιστεύεται ότι ανήκουν σε μέλη των ευγενών.

Μετά την εξερεύνηση άλλων τάφων -στους οποίους βρήκαν αντικείμενα όπως αγάλματα, φυλαχτά, βάζα που χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση οργάνων και άλλες μούμιες, συμπεριλαμβανομένης μίας με έναν σκελετό- κατάφεραν να φτάσουν σε έναν θάλαμο που περιείχε μια περίπλοκα λαξευμένη σαρκοφάγο. Χρειάστηκε η δύναμη επτά ατόμων για να ανοίξει.

Οι προσπάθειες των αρχαιολόγων αποζημιώθηκαν καθώς μέσα στη σαρκοφάγο υπήρχε μία ανέγγιχτη μούμια τυλιγμένη σε λινό ύφασμα και περιτριγυρισμένη από θησαυρό, συμπεριλαμβανομένου χρυσού.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω, αυτό είναι απίστευτο!» αναφώνησε ο Ζαχί Χαβάς, αρχαιολόγος της Αιγύπτου και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, που ανέλαβε την αποστολή μαζί με τον Αμερικανό εξερευνητή και παρουσιαστή της εκπομπής, Τζος Γκέιτς.

Ο Αμερικανός εξερευνητής και παρουσιαστής της εκπομπής ανακοίνωσε ότι η μούμια ανήκει στον ιερέα του Θωθ, του θεού της σοφίας της Αιγύπτου, και χρονολογείται στα χρόνια της 26ης Αιγυπτιακής δυναστείας, περίπου, δηλαδή, στο 525 π.Χ, οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του o AlphaNews.

«Προς το τέλος της αρχαίας Αιγύπτου, η εξουσία ήταν πραγματικά με τους αρχιερείς και μπορείτε να το δείτε αυτό στη συγκεκριμένη σαρκοφάγο… Σχεδόν το καταλαβαίνεις, πως πρόκειται για βασιλική ταφή», είπε ο Γκέιτς.

Ένας εκπρόσωπος του Discovery είχε δηλώσει στο παρελθόν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Αρέσει σε %d bloggers: