Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε μέχρι τις 7 Μαΐου το θεσμικό πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Εξωτερικής Πολιτικής: Οργανισμός Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες διατάξεις» από το υπουργείο Εξωτερικών.

Με το νομοσχέδιο ανασυγκροτείται μεταξύ άλλων επίσης το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με καταστατικές αρχές την αυτο-οργάνωση των Ελλήνων του εξωτερικού. Τέλος, μετά από εσωτερική διαβούλευση πολλών μηνών εντός του υπουργείου Εξωτερικών, όπως αναφέρεται, ανακοινώθηκε το νέο σχέδιο του Οργανισμού του, με πολλές θεσμικές καινοτομίες.

Μεταξύ αυτών ενδεικτικά αναφέρεται η καθιέρωση για πρώτη φορά στοχοθεσίας και η σύνδεσή της με την αξιολόγηση, η ευθυγράμμιση των ρυθμίσεων του με τις γενικές διατάξεις του ασφαλιστικού και δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου, εκτός των εξαιρέσεων που απαιτεί η ειδική αποστολή του ΥΠΕΞ, η καθιέρωση εισαγωγής στο Διπλωματικό Σώμα από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, η διεύρυνση δικαιωμάτων, όπως αυτά που απορρέουν από το Σύμφωνο Συμβίωσης κ.ά.

Στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, περιλαμβάνεται η ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θεσμού αναγκαίου για τη χάραξη στρατηγικής στον κρίσιμο αυτό τομέα το οποίο θα συμπληρώνει το ΚΥΣΕΑ.

Η ελληνική δημόσια αρχή καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας τις προτάσεις του, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Αρέσει σε %d bloggers: