Την Κυριακή του Πάσχα, 28η Απριλίου τελέσθηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, ο πανηγυρικός Εσπερινός της Αναστάσεως.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, μετά του ιερού Κλήρου, κατήλθε εν πομπή εις τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα, όπου προέστη του Εσπερινού της Αγάπης.

Παρεβρέθησαν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Βύρωνας Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, εκπρόσωποι φορέων και Σωματείων της Μεγάλης Πόλεως, πλήθος πιστών και επισκεπτών.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και συμφώνως με το τελετουργικό της Εκκλησίας μας, ανεγνώσθη το Ιερό Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες, Ελληνικά υπό του Μακαριωτάτου, Γερμανικά, Λατινικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά, υπό του ιερού Κλήρου.

Προ της απολύσεως της Αναστασίμου Ακολουθίας, εις την Αίθουσα του Θρόνου της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄, προήγαγε σε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, τον έως πρότινος Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, τον Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Τότκα.

Ο Αρχιγραμματεύς, γέννημα και θρέμμα της Ελληνικής ομογενείας, εκ Βερολίνου της Γερμανίας ορμώμενος, προ της κλήσεως αυτού από τον Πατριάρχη, στην Αλεξάνδρεια, υπηρέτησε επί πενταετία τον Αλεξανδρινό Θρόνο εις την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας της Νοτίου Αφρικής, ως Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ελληνικής Κοινότητος Klerksdorp, εις την επαρχία North West.

Ευθύς αμέσως, ο Μακαριώτατος απένειμε το Οφφίκιο του «Διδασκάλου του Ευαγγελίου», στους Πρωτοπρεσβυτέρους του Αλεξανδρινού Θρόνου, Αιδεσιμολ. κ. Σπυρίδωνα Κλαδάκη και κ. Πέτρο Μάζχαρ, για την προσφορά τους στην εκπαίδευση. Ο πατήρ Σπυρίδων Κλαδάκης, υπηρέτησε επί πολλά έτη στα Ελληνικά σχολεία ανά την Αφρική και στην Πατριαρχική Σχολή του Αγίου Σάββα. Ο πατήρ Πέτρος Μάζχαρ, έχει αξιόλογο συγγραφικό πνευματικό έργο. Αμφότεροι είναι καθηγητές στην Πατριαρχική Σχολή του Αγίου Αθανασίου.

Πηγή: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Αρέσει σε %d bloggers: