Μήνυμα ενότητας, ανθρωπιάς αλλά και διεύρυνσης ακόμη και σε μέλη που δεν έχουν καταγωγή από τη Χίο, έστειλε ο πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας ο «Όμηρος», κ. Λάμπρος Μπενοβίας, κατά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου στην αίθουσα του ΣΕΑΑΣ.

Ο Πρόεδρος της Χιακής, κ. Λάμπρος Μπενοβίας στην ομιλία του τόνισε ότι η Αδελφότητα δίνει από το 1894 που ιδρύθηκε μια αδιάκοπη μάχη για την ηθική αξία του ανθρώπου.

Αναφερόμενος στο Κοινωνικό έργο της Αδελφότητας, τόνισε ότι ενισχύθηκε από τα οικονομικά ενδυναμώματα των παροίκων, τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, «μας εμψύχωσαν και έδωσαν το ελπιδοφόρο ζωηρό φτεροκόπημα για να συνδράμουμε περισσότερες οικογένειες και να αντεπεξέλθομε στις υποχρεώσεις μας».

«Με την αρωγή σας, αυξήσαμε όλα τα βοηθήματα ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν σε μια ζωή που μας πεθαίνει στην ακρίβεια. Η επικουρία παροίκων, καλοθελητών και η δική σας ηθική και υλική συνεισφορά, έπαιξαν ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου μας, ξεπερνώντας προβλήματα κρίσης, βιοποριστικά, σε 21 οικογένειες συνολικά και καταφέρνοντας να διπλασιάσουμε το ποσό των μηνιαίων βοηθημάτων σε έξι οικογένειες», είπε ο κ. Μπενοβίας και τόνισε ότι η Αδελφότητα εστιάζει στις οικογένειες που έχουν παιδιά, κάνει πολυδύναμες προσφορές και παράλληλα αντιμετωπίζει τα έκτακτα γεγονότα παραμένοντας στο πλευρό των συνανθρώπων μας.

Ο Πρόεδρος της Χιακής (όπως και η Γ.Γ κ. Θεανώ Μπενοβία αμέσως μετά) έκανε σύντομο απολογισμό έργου. Αναφέρθηκε και στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στις 20 Οκτώβριου 2018, κατόπιν παρότρυνσης του πατρός Στεφάνου, στο Ναό του Αγίου Νικολάου, τιμώντας τη μνήμη της Αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδας.

Αναφέρθηκε στο ότι τα δώρα που προσέφερε η Αδελφότητα ενόψει των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αυξήθηκαν προς όλους τους βοηθούμενους και για τους φιλοξενούμενους του Ελληνικού Γηροκομείου και μίλησε για το γεύμα που παρετέθη το Νοέμβριο στη μνήμη των γονέων της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη.

Σημειώνεται ότι κατά τη Γ.Σ τελέσθηκε ενός λεπτού σιγή για τους παροίκους που έφυγαν από τη ζωή.

Στη Γενική Συνέλευση της Χιακής Αδελφότητας ο «Όμηρος», παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τ. Αναστασίου, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Κοινοτικός Επτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμπετείου κ. Νικόλας Βαδής.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος στο χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων ότι «εκτός από την κοινή πατρίδα όλων μας, την Ελλάδα και την Κύπρο, έχουμε και τοπικές πατρίδες. Και καλό είναι αυτές τις τοπικές πατρίδες να μην τις ξεχνάμε. Και ιδίως όταν πρόκειται για τους Χιώτες, οι οποίοι έχουν απλωθεί σε όλες τις ηπείρους».

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος συνεχάρη την Αδελφότητα για το ευρύ έργο της και μετέφερε παράλληλα και τις ευχές του Πατριάρχη Θεόδωρου, αλλά και όλων των ιερέων του Καϊρου.

Ο Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος συνεχάρη τα μέλη και το προεδρείο της Χιακής, γιατί το σημαντικό τους έργο. Αναφέρθηκε στην ιστορία του Σωματείου και τόνισε ότι πρέπει να έχει εξίσου ισχυρή συνέχεια στο μέλλον.

Επανέλαβε την πρότασή του να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία, όλων των σωματείων στο Κάιρο «για να ενισχύσουμε την παρουσία μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος επισημαίνοντας ότι όλη η παροικία πρέπει να παραμένει ενωμένη.

Διαβεβαίωσε δε ότι σε προσωπικό επίπεδο, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξει όλα τα σωματεία.

Χρ. Καβαλής: Είστε πρωτοπόροι

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Χρήστος Καβαλής, συνεχάρη και ευχαρίστησε τη Χιακή Αδελφότητα για το έργο της στην παροικία, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι γίνεται από λίγους, έχει και αυτό ιδιαίτερη σημασία.

«Τα κλάσματα μεγαλώνουν όσο ο παρονομαστής μικραίνει. Μπορεί ο παρονομαστής να είναι μικρός, αλλά το κλάσμα είναι μεγάλο. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλο. Θέλω επίσης να πω ότι η Διαχειριστική Επιτροπή, οι συνάδελφοί μου και εγώ βοηθάμε κατά δύναμη, αλλά όλα τα μικρά σωματεία, τα μικρότερα σωματεία έχουν και αυτά το ρόλο τους, γιατί δραστηριοποιούνται σε μικρότερη αλλά πιο συντονισμένη κλίμακα, αντιμετωπιζουν πράγματα που καμιά φορά το μέγεθος σου απαγορεύει να τα δεις. Για αυτό ο ρόλος σας είναι πάρα πολύ σημαντικός», είπε ο κ. Καβαλής, απευθυνόμενος στη Χιακή Αδελφότητα.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ πρότεινε στο προεδρείο να τοποθετήσουν σε προθεσμιακή κατάθεση ορισμένα από τα αποθεματικά τους, προκειμένου με τους τόκους να ανταπεξέρχονται σε μέρος των βοηθημάτων τους.

Σε ο,τι αφορά το “άνοιγμα” που έκανε ο κ. Μπενοβίας και σε παροίκους που δεν έχουν Χιακή καταγωγή, ο κ. Καβαλής είπε: «Για το μέλλον είστε πρωτοπόροι. Είπατε ότι θα ανοίξετε το συμβούλιο όχι μόνο στους Χιώτες, αλλά και σε άλλους γιατί έχετε όραμα. Σας συγχαίρω και για αυτό, είναι πρωτοποριακή κίνηση και δείχνει πόσο πρωτοποριακό είναι το μυαλό και η σκέψη σας όπως είναι άλλωστε και των Χιωτών».

Αρέσει σε %d bloggers: