Ψήφισμα του ΣΑΕ για την απώλεια του Χρ. Χριστοφίδη
05/06/2019
Πρόταση για δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής μονής τροχιάς στο Σαρμ Ελ Σέιχ
05/06/2019
Show all

Kαταιγισμός ερωτήσεων για την αρχιτεκτονική της Αλεξάνδρειας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Σφήκα στον «Πτολεμαίο» – Χορηγός η Ε.Κ.Κ

Παρουσίαση λευκώματος του Δρ. Νικολάου Σφήκα.

Το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019. στην Βίλλα της Αγγελικής Παναγιωτάτου, το εντευκτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων “Πτολεμαίος ο Α΄”, ο Αιγυπτιώτης εικαστικὸς και συγγραφέας Δρ. Νικόλας Σφήκας παρουσίασε στην Ελληνική, Αραβική και Αγγλική το 6ου λεύκωμά του με θέμα: Αλεξάνδρεια, από τον Καβάφη στον Μέγα Αλέξανδρο, Ιστορία και Αρχιτεκτονική, δύο Ελληνικά τετράγωνα.

Την παρουσίαση, που περιείχε προβολὴ εποπτικού υλικού σε οθόνη, πλαισί-ωσαν με τρεις επί μέρους τοποθετήσεις: ο Αλεξανδρινός λογοτέχνης Γιώργος Κυπραίος, η καθηγήτρια της Ελληνορωμαϊκής ιστορίας Δρ. Mona Hagag, και ο Mohamed Gohar αρχιτέκτων, ο οποίος μελετά και ενδιαφέρεται για τα κτήρια της Αλεξάνδρειας.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση των παρευρι-σκομένων με τον ομιλητή και όσους πλαισίωσαν την παρουσίασή του, σχεδόν ίσου χρόνου με όλη την εκδήλωση.

Τέλος παρατέθηκε δεξίωση στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για επιπλέον συζητήσεις και διευκρινίσεις επάνω στο θέμα της εκδήλωσης.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Λιλίκα Θλιβήτου παρακάλεσε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, στην μνήμη του κατ΄αυτές τις ημέρες πρόωρα θανόντος και σε όλους αγαπητού Χρήστου Χριστοφίδη, Αντιπρόεδρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Στην συνέχεια αφού η Πρόεδρος καλωσώρισε τους παρισταμένους, προλόγησε το θέμα της ημέρας κατα τον ακόλουθο τρόπο:

Είναι χαρά για εμάς ότι σήμερα έχουμε κοντά μας τον διακεκριμένο Αιγυπτιώτη, εικαστικό και συγγραφέα Δρ. Νικόλα Σφήκα. Ο ομιλητής μας σπούδασε Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Helwan του Καΐρου· στην διδακτορική του διατριβή μελέτησε:

“Ζωγραφικά έργα με θέμα το Σκάκι από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα”, την οποία εκπόνησε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης· έχει δώσει διαλέξεις, ομιλίες και αρθρογραφήσει σε περιοδικά· επιμελήθηκε εσωτερικούς χώρους μουσείων και εκθέσεων, όπως επίσης και αναπαραστάσεις αρχαίων μνημείων και ευρημάτων· κατά το 1994 επινόησε το “Ρέτρο-Σαχ”, αναπτύσσοντας μια θεωρία για τη μεταφυσική διάσταση ζωγραφικής και Σκακιού· το 1999 παρουσίασε στο Μουσείο Αθλητισμού της Θεσσσαλονίκης την Τέχνη του Σκακιού· επίσης στην ίδια πόλη το 2005 μελέτησε βάθρα γλυπτών σε μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους· επίσης δημοσίευσε Τεχνικό και Εικαστικό Οδηγό, στον οποίο ανέλυσε πολλαπλά είδη σχεδίου.

Ο επανειλημμένα βραβευμένος Ν.Σφήκας συνολικώς έχει κάνει 26 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό· έχει δε συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις· τα έργα του υπάρχουν σε Πινακοθήκες και Ιδιωτικές Συλλογές, το δε όνομά του συμπεριλαμβάνεται σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες.

Στην συνέχεια ο σημερινός μας ομιλητής θα παρουσιάσει το έκτο λεύκωμά του με θέμα: η Αλεξάνδρεια, από τον Καβάφη στον Μέγα Αλέξανδρο, Ιστορία και Αρχιτεκτονική, δύο Ελληνικά τετράγωνα”. Πρόκειται για ένα λεύκωμα που δημοσιεύθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και με την συμβολή της Μαργαρίτας Σάκκα-Θηβαίου. Σε αυτό αρχικὰ προβάλλεται το θεαματικό ιστορικό παρελθόν του θαύματος της Πτολεμαϊκής Αλεξάνδρειας· στην συνέχεια γίνεται αναφορὰ στην ιστορική παρουσία του Ισλάμ στην πόλη, μέχρι την Αραβική Αναγέννηση των τελευταίων δύο αιώνων· τότε έλαβε χώρα μια θαυμαστή πολιτιστική έκρηξη, όπως εκφράσθηκε με την ανάπτυξη μιας νέας εκλεκτικής αρχιτεκτονικής, κοσμώντας επαύλεις, θέατρα, δρόμους, πλατείες, εστιατόρια, καφετέριες και κήπους. Στο λεύκωμα, ιδιαιτέρως περιγράφεται, η πολυπολιτισμική κοινωνία της πόλης, όπως και η αρμονική σχέση της Αιγπτιακής κοινωνίας με ξένους προς αυτήν ανθρώπους, παρά τις διαφορετικὲς φυλές, παραδόσεις και γλώσσες που εκείνοι εκπροσωπούσαν.

Μεταξύ όλων αυτών ο Νικόλας Σφήκας αναδεικνύει το σπουδαίο έργο των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, ως προς τον τρόπο που αυτοί συνέβαλαν στην τότε αναβίωση της Αλεξανδρείας, όπως  κυρίως εκείνο εντοπίζεται στα δύο οικοδομικά τετράγωνα όπου τότε κατοικούσαν τα μέλη της υψηλής κοινωνίας των Ελλήνων.

Παρευρέθηκαν: ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας, κύριος Νάρκισσος, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρίου Θεοδώρου Β΄· ο κύριος Αναστάσιος Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος του κυρίου Αθανασίου Κοτσιώνη, Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξανδρεια· η κυρία Γεωργία Μαστουρίδη, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αδελφότητας των εν Αιγύπτω Κυπρίων στην Αλεξάνδρεια, και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας· η κυρία Σταυρούλα Σπανούδη, Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξανδρείας· η κυρία Δήμητρα Παπανώτα, Διευθύντρια του Αβερωφείου Λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, οι Αρχαιολόγοι: Καλλιόπη Παπακώστα και Ειρήνη Χρυσοχέρη, όπως και εν γένει εκπροσωποι Συλλόγων και Φορέων και Εκπαιδευτικοί της Ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδρεια, φίλοι και μέλη του Συλλόγου. Απὸ τους ξένους φίλους συμμετέχοντες, παρευ-ρέθηκαν πολλοί διακεκριμένοι καθηγητές, επιστήμονες, φίλοι μέλη απὸ την Bibliotheca Alexandrina και τον σύλλογο των φίλων της, επίσης δε ο Dr. Zaki Seddik και ο κύριος Khamis Bishara, του μεγάλου ανθοπωλείου Violet.

Αρέσει σε %d bloggers: