Το Σάββατο 22 Ιουνίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη επιστολή στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά του τη συμπαράστασή του για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημητρίου Χριστόφια.

Ειδικότερα, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πρώην Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο αείμνηστος πρόεδρος συνδεόταν με συγγενικούς δεσμούς με τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ’, οι οποίοι κατάγονταν από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, τα χωριά Σιχαρί του Πενταδάκτυλου και Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2009 ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, ονόμασε τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτριο Χριστόφια Μέγα Ευεργέτη εις αναγνώριση των υπηρεσιών αυτού στο Θρόνο του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Με δική του δαπάνη ανακαινίστηκε η Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, καθώς επίσης επί των ημερών του παραχωρήθηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κρατική γη στο Γέρι όπου θα οικοδομηθεί το Πολιτιστικό Κέντρο για τους επαναπατρισθέντες Κυπρίους Έλληνες από την Αφρική και κυρίως για τους φτωχούς ανθρώπους.

Η συλλυπητήρια επιστολή

Eξοχώτατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριε Νικόλαε Αναστασιάδη, χάρις και έλεος του Δωρεοδότου και Παναγάθου Θεού εφ’ Υμάς.

Πληροφορηθέντες μετά λύπης την προς Κύριον εκδημίαν του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημητρίου Χριστόφια, πολιτικού ανδρός σφραγίσαντος διά της παρουσίας του την σύγχρονον ιστορίαν της Κύπρου και διά την εν γένει προσφοράν του προς το Παλαίφατο, Αποστολικό και Πρεσβυγενές Πατριαρχείον Αλεξανδρείας, διά του παρόντος Πατριαρχικού Ημών Γράμματος, εκφράζομεν ολοθύμους συλλυπητηρίους ευχάς προς Υμάς προσωπικώς και προς τον Κυπριακόν Λαόν, προσευχόμενοι όπως ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου κατατάξη την μακαρίαν αυτού ψυχήν μετά Αγίων και Δικαίων, χαρίζη δε προς την φιλτάτην Μεγαλόνησον δύναμιν αστείρευτον και υπομονήν ανεξάντλητον κατά την αναζήτησιν δικαίας καί λειτουργικής λύσεως του κυπριακού εθνικού ζητήματος επί τη βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

† Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β’

Ἐν τῇ Μεγάλῃ Πόλει τῆς Ἀλεξανδρείας τῇ 22α Ἰουνίου 2019

Αρέσει σε %d bloggers: