Το σαρανταήμερο μνημόσυνο στον Αδαμάντιο Γεωργίου
27/08/2019
Πατριάρχης Θεόδωρος: «Κάθε φανουρόπιτα είναι ένας πόνος»
27/08/2019
Show all

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Συνάντηση του Δ.Σ του «Αλεξανδρινού Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών» της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Αυγούστου στην Αθήνα, η Συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του “Αλεξανδρινού Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών” της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που ιδρύθηκε το 2008 με πρωτοβουλία της κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος. Η συνάντηση έγινε με την παρουσία του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ Mostafa El Feki και του Πρέσβη της Αιγύπτου κυρίου Mohamed Farid Monib.

Τι δήλωσε η κ. Βαρδινογιάννη


«Ως Ελληνίδα, αλλά και ως πολίτης του κόσμου, νοιώθω υπερήφανη για την σφραγίδα που έβαλε η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά από το γεγονός ότι η οικογένειά μου, μέσα από το «Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών», μπόρεσε να συμβάλει, ώστε να μπορούν νέοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο να μελετήσουν τα επιτεύγματα της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας και να γίνει αυτό το σπουδαίο κομμάτι του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού ακόμα πιο γνωστό διεθνώς.


• Το Ίδρυμά μας ίδρυσε το «Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών» το 2008, κατόπιν παράκλησής μου προς την Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στο οποίο συμμετέχω από το 1998.
• Στο Κέντρο φοιτούν φοιτητές από όλο τον κόσμο, την Αίγυπτο, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή.
• Αποκτούν Πτυχίο και Μaster και από φέτος θα μπορούν να αποκτούν και Διδακτορικό Δίπλωμα.
• Την τελευταία 5ετία φοίτησαν 91 φοιτητές (περίπου 18 φοιτητές τον χρόνο).
• Διδάσκονται μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ελληνικής Λογοτεχνίας, Ελληνικής Ιστορίας, Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ιστορίας της Τέχνης και Ελληνικής Τέχνης, Αρχαιολογίας.

Έχουμε διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις ισχυροποιώντας όλο και περισσότερο τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.
Η πιο πρόσφατη εκδήλωση ήταν ο εορτασμός των 10 χρόνων του Κέντρου που έγινε στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο (παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας) με την παρουσίαση του τόμου του Ελληνιστικού Συνεδρίου που διοργανώσαμε νωρίτερα.
Ο εορτασμός των 10 χρόνων του Κέντρου θα γίνει και στην Αίγυπτο την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 με την παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων.
Επόμενη έκδοση είναι τα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου για την Φιλοσοφία στην Ελληνιστική Εποχή που διοργάνωσε το Κέντρο τον Σεπτέμβριο του 2017. Το Ίδρυμά μας αναλάβει την αγγλική έκδοση.
Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Δρ Mostafa Εl Feki, όλα τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και διδακτικό προσωπικό και το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Κέντρου για την τόσο δημιουργική συνεργασία μας και το σημαντικό αυτό έργο.”


Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Συνάντηση Μελών Δ.Σ. Αλεξανδρινού Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, Αθήνα 26/8/2019

Αρέσει σε %d bloggers: