Άνοιγμα στην Αίγυπτο με σκοπό την προώθηση των εξαγωγών των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών στη γειτονική χώρα επιχειρεί το υπουργείο Υγείας και όπως όλα δείχνουν η προσπάθεια αυτή άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της Κυπριακής Εφημερίδας «Φιλελεύθερος» κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη θα επισκεφθούν την Κύπρο τέσσερις εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας κρατικής φαρμακευτικής Αρχής της Αιγύπτου με στόχο να έχουν επαφές, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και με τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση των εξαγωγών των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας, αφού η αιγυπτιακή αγορά είναι αρκετά μεγάλη για να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες κυπριακών φαρμάκων. Η συνεργασία βεβαίως θα είναι αμφίδρομη καθώς και η βιομηχανία Φαρμάκων της Αιγύπτου θα επωφεληθεί αποκτώντας, μέσω διαδικασιών και ρυθμίσεων που επιβάλλεται να γίνουν, μέσω της Κύπρου, πρόσβαση στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα και όπως εξήγησε στον «Φ» αρμόδια πηγή, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Αίγυπτος είναι χώρα μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις οι οποίες θα επιτρέπουν από τη μια, τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των φαρμάκων, με κύριο αντικείμενο την επέκταση των εξαγωγών των κυπριακών φαρμάκων στην Αίγυπτο, και θα δίνουν παράλληλα και το δικαίωμα στη γειτονική χώρα για πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι΄ αυτό, άλλωστε, τον λόγο και προκειμένου να προωθηθούν από κοινού όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη των Αιγύπτιων τεχνοκρατών στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους οι εκπρόσωποι των αιγυπτιακών Αρχών, ενδεχομένως να πραγματοποιήσουν και επιτόπιες επισκέψεις σε κάποιες από τις κυπριακές βιομηχανίες φαρμάκων.

Πάντως, η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και στον τομέα των φαρμάκων, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους, γι’ αυτό και η προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και αρκετές εβδομάδες από το υπουργείο Υγείας αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί, προκειμένου να υπάρξει σωστή προετοιμασία και προγραμματισμός ενόψει της επίσκεψης των Αιγυπτίων εκπροσώπων στο νησί.

Αρέσει σε %d bloggers: