Για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αλλά και για την ένταξη του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου στον ΕΟΠΥΥ μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, στην εκπομπή της ΕΡΑ «Κουβέντες Μακρινές» και τη δημοσιογράφο κ. Νατάσα Βησσαρίωνος.

Για τον εμβληματικό ναό της Ε.Κ.Κ ο κ. Καβαλής, είπε ότι όπως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανέγερσή του, ένας ευεργέτης ο Νέστωρας Τσανακλής, έτσι και σήμερα για την διάσωση και αποκατάστασή του έπαιξε καθοριστικό ρόλο η μεγάλη ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής, από την ανεξάντλητη προσφορά της πήρε θάρρος και η Ε.Κ.Κ και προχώρησε το έργο.

Ο κ. Καβαλής είπε ότι εργασίες αποκατάστασης δεν έγιναν μόνο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του ναού αλλά και δημιουργήθηκε υπόγεια εγκατάσταση η οποία δεν επιτρέπει στον υδροφόρο ορίζοντα να διαβρώνει τα θεμέλια.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των θυρανοιξίων και αποκάλυψε ότι η κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα κατά τη συναυλία της στις 27 Σεπτεμβρίου, ετοιμάζει μια έκπληξη στους παρευρισκομένους.

Η κ. Βησσαρίωνος αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές φωτογραφίες που υπάρχουν από το ναό στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ ( ekkairo.org) και κάλεσε τους ακροατές να την επισκεφθούν για να τις δουν.

Ο κ. Καβαλής είπε ότι ο ναός είναι εντυπωσιακός γιατί συνδυάζει τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και την αρχαιοελληνική κουλτούρα και πρόσθεσε ότι όλοι οι ναοί της Αιγύπτου είναι τόπος συνάντησης για τους Έλληνες. Τόνισε ότι αυτό το αντάμωμα είναι πολύ σημαντικό γιατί γίνεται σε μία χώρα ισλαμική, η οποία έχει δείξει ανά την ιστορία ότι δέχεται το διαφορετικό.

Για το Ελληνικό Νοσοκομείο Καϊρου, ο κ. Καβαλής είπε ότι είναι 107 ετών και ότι έχει συνεχή λειτουργία. Τόνισε δε ότι το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ψήφισαν το νομοσχέδιο για να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι ένα πρωτότυπο εγείρημα και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπαρξει ιδιαίτερη φροντίδα, είπε ο κ. Καβαλής αναφερόμενος στην προσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Κλείνοντας ο κ. Καβαλής τη συνέντευξη προς την κ. Βησσαρίωνος ευχαρίστησε για τη ραδιοφωνική φιλοξενία αναφερόμενος δε στην περιουσία της Ε.Κ.Κ, είπε ότι είναι χρέος μας αυτά που παραλάβαμε να τα δώσουμε καλύτερα.

Διαβάστε επίσης:

Νατάσα Βησσαρίωνος: Η Ε.Κ.Κ να συνεχίσει με σθένος και πάθος, να «φωτίζει» τις καρδιές μας, με τις δράσεις και τα επιτεύγματά της, με το «Νέο Φως»

Αρέσει σε %d bloggers: