Παρουσία σύσσωμης της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2019, Θεία Λειτουργία στον Άγιο Σάββα, για τη συμπλήρωση 15 ετών Πατριαρχίας του Θεόδωρου Β’.

«Τα μάτια μου είναι γεμάτα δάκρυα», είπε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στην ομιλία του. Ανασύροντας μνήμες από τον Οκτώβρη του 2004, όταν ανέλαβε το πηδάλιο της εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου, μίλησε για τα συναισθήματα και τις πρώτες σκέψεις του, όταν ακούσθηκε σε ολόκληρο το ναό η λέξη «Άξιος». Περιέγραψε την εικόνα όταν ο γέροντας μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος είπε από την ωραία πύλη «έχουμε Πατριάρχη τον Θεόδωρο».

«Κοίταξα στον εσταυρωμένο και είπα Θεόδωρε, τώρα πια δεν είσαι ο Επίσκοπος, είσαι ο Πατέρας για όλους αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρνου Πατριαρχείου και αποκάλυψε τις σκέψεις του όταν βγήκε στην ωραία πύλη, «… σκέφθηκα Θεόδωρε πάρε το μπαστούνι σου βάλε αγάπη μέσα σου και προχώρα».

O Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου θυμήθηκε την πρώτη υπόσχεση που έδωσε ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ότι κανένας δεν θα φύγει από κοντά του πικραμένος και παραπονεμένος. «Θα είμαι πάντα ο πατέρας, ο αδελφός, το στήριγμά σας…» Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, είπε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ευχαρίστησε όμως και τα δύο στηρίγματά του, όπως χαρακτήρισε, τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή και της ΕΚΑ κ. Εδμόνδο Κασιμάτη.


Ο Μέμφιδος Νικόδημος  για τα 15 χρόνια Πατριαρχίας Θεόδωρου Β’

«…Σήμερα πανηγυρίζει η Αλεξάνδρεια, σήμερα πανηγυρίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής, σήμερα πανηγυρίζει η Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Σήμερα εορτάζει, εδώ σε αυτόν τον ιστορικό ναό την καθέδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής η Μεγάλη και Αποστολική Οικογένεια του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Εδώ στα Άγια χώματα του Αγίου Σάββα που σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια πανηγυρίζαμε με μεγάλη χαρά την άξια και δίκαιη εκλογή σας ως 115ος Ιάκωβος του Αγίου Μάρκου. Ήταν ένα ηλιόλουστο και ευλογημένο Σάββατο…», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, διαβάζοντας τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος έκανε ιστορική αναδρομή της διαδικασίας εκλογής του νέου Προκαθήμενου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου ο οποίος ανέλαβε το πηδάλιο του Αποστόλου Μάρκου, παμψηφεί.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.Χρήστο Καβαλή, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδο Κασσιμάτη και την Γ.Γ της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

Μίλησε για την ενθρόνισή του θυμήθηκε όμως και την μακαριστή μητέρα του Πατριάρχη, Κλεοπάτρα, η οποία ήταν χαρούμενη, χαμογελαστή και με δάκρυα συγκίνησης έδινε τις ευχές της στο γιο της που αξιώθηκε να τον δει στο πηδάλιο της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος, είπε ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος από την πρώτη ημέρα της εκλογής του άρχισε τη σκληρή δουλειά και προχώρησε στην εκ βάθρων αποκατάσταση όλων των εκκλησιαστικών μνημείων και υποδομών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Είπε ότι στελέχωσε με νέους επισκόπους το Πατριαρχείο αναλογιζόμενος πάντα το μέλλον και τις προκλήσεις των σύγχρονων καιρών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ευρύ έργο του Πατριάρχη στην Αφρική. Μίλησε για τις υλικές παροχές αλλά και για το κουράγιο, την ελπίδα, τη χαρά και το χαμόγελο που προσφέρει  χωρίς να ξεχωρίζει τη φυλή και την καταγωγή του ποιμνίου του.

«Αγωνίζεστε για τα παιδιά για να τους προσφέρετε ένα καλύτερο αύριο. Αυτό σημαίνει να είσαι ένας πατέρας, ένα αυθεντικός πάπας», είπε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο: «Είστε πραγματικός πατέρας για όλους μας, μας σκεπάζετε με την αγάπη σας.. η υπομονή, η ταπεινότητα, η αγάπη σας, μας δίνουν ελπίδα και κουράγιο…»

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής και η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Επίσης παραβρέθηκε ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και ο δάσκαλος και τ. αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής κ. Τ. Αναστασίου.

Στη Θεία Λειτουργία έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ιωάννης Κούντριας και ο κ. Ζαχαρίας Καρούνης κατόπιν προσκλήσεως του ιδίου του Πατριάρχη Θεόδωρου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί στον αύλειο χώρο του Πατριαρχείου από το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας.

Αρέσει σε %d bloggers: