thumbnail of 1014
Nέο Φως 14.10.19
14/10/2019
Αφιέρωμα της ΕΡΤ στα Ελληνικά σχολεία του Καΐρου (Video / Photos)
14/10/2019
Show all

Η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστου Καβαλή στα θυρανοίξια του Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης

Χρήστος Καβαλής: Νέο ξεκίνημα των Ελλήνων του Καΐρου

Είναι η μοίρα φαίνεται των Ελλήνων, όταν όλα δείχνουν να οδεύουν προς ένα τέλος, η Ελληνική ψυχή να βρίσκει την δύναμη και το σθένος να ανατρέπει την πορεία και να ξεφεύγει αλλάζοντας την σελίδα και κάνοντας μια νέα αρχή!

Οι Ναοί των Ελλήνων του Καΐρου είναι όλοι τους ξεχωριστοί !

Ζουν εκατοντάδες χρόνια στην αγκαλιά της χώρας του Νείλου, της φιλόξενης Αιγύπτου, και θα συνεχίσουν να ζουν για εκατοντάδες ακόμα έτη, έχοντας στήριγμα την αγάπη και τον σεβασμό των αδελφών μας Αιγυπτίων και της φωτισμένης τους ηγεσίας. Η πίστη μας σε αυτό ακριβώς το γεγονός, ήταν το πρώτο κίνητρο που μας έκανε να ξεκινήσουμε το μεγάλο έργο που βλέπετε σήμερα!

Δεύτερο κίνητρο μας, αποτελεί το λαμπρό έργο που επιτελεί ο Μακαριότατος Πατριάρχης μας Θεόδωρος ο Β!, από την μια άκρη της Αφρικής στην άλλη, αυτό το κατεξοχήν έργο αγάπης, δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους για τα του οίκου μας ! 

Τρίτο σε σειρά μα ιδιαίτερης σημασίας ήταν η απόφαση της Μεγάλης ευεργέτιδας της Κοινότητας μας κ. Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη να καλύψει προσωπικά τα μισά έξοδα του έργου, ακλουθώντας τις ρήσεις του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου… «Δώσε ψωμί και πάρε παράδεισο. Δώσε μικρά και πάρε μεγάλα. Δώσε θνητά και πάρε αθάνατα!»

Τελευταίο και ισχυρότατο κίνητρο μας δεν ήταν άλλο από την πηγαία και μεγάλη αγάπη των χιλιάδων Αιγυπτιωτών που από το 1914 είχαν και μέχρι σήμερα έχουμε για τον συγκεκριμένο αυτόν Ναό, που ώθησε τους συναδέλφους μου της Διαχειριστικής Επιτροπής, που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι, να στηρίξουν ομόφωνα την πρωτοβουλία που μας χάρισε η μεγάλη ευεργέτιδα μας Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, και που μόνοι μας θα ήταν αδιανόητο να επωμιστούμε!

Για 105 χρόνια οι Αιγυπτιώτες του Καΐρου έζησαν εδώ στιγμές χαράς, λύπης, λατρείας, περισυλλογής, πόνου, αλλά και ελπίδας καθώς εδώ έβρισκαν και βρίσκουν το λιμάνι τους.

Λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

«Με λιμάνια μέσα στο πέλαγος μοιάζουν οι ναοί, που ο Θεός εγκατέστησε στις πόλεις, πνευματικά λιμάνια όπου βρίσκουμε απερίγραπτη ψυχική ηρεμία όσοι σ’ αυτά καταφεύγουμε, ζαλισμένοι από την κοσμική τύρβη…

…Ο ναός είναι θεμέλιο της αρετής και σχολείο της πνευματικής ζωής. Πάτησε στα πρόθυρά του μόνο, οποιαδήποτε ώρα, κι αμέσως θα ξεχάσεις τις καθημερινές φροντίδες…

…Κι αν τόσο μεγάλο είναι το κέρδος όταν δεν γίνεται λατρευτική σύναξη, σκέψου, όταν τελείται η Λειτουργία και οι προφήτες διδάσκουν, οι απόστολοι κηρύσσουν το Ευαγγέλιο, ο Χριστός βρίσκεται ανάμεσα στους πιστούς, ο Θεός Πατέρας δέχεται την τελούμενη θυσία, το Άγιο Πνεύμα χορηγεί τη δική Του αγαλλίαση, τότε λοιπόν, με πόση ωφέλεια πλημμυρισμένοι δεν φεύγουν από το ναό οι εκκλησιαζόμενοι;»

Παραδίδουμε λοιπόν σήμερα, όλα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ και η μεγάλη μας Ευεργέτιδα, με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια, τον Κοινοτικό Ναό των Ισαποστόλων Βασιλέων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις επόμενες γενιές των Αιγυπτιωτών στην καρδιά της Μέσης Ανατολής στο αγαπημένο μας Κάιρο, περίλαμπρο και μεγαλοπρεπή έτσι όπως αξίζει σε κάθε τι Ορθόδοξο και Ελληνικό!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους υψηλούς καλεσμένους μας εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Ελλάδος του Ιερού Άζχαρ και του υπουργείου Θρησκευμάτων της Κοπτικής Εκκλησίας και των Χριστιανικών δογμάτων που μας τίμησαν σήμερα.

Τον εξοχότατο Υπουργό και εκπρόσωπο του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Α. Φ. Ελ Σίσι, Δρ. Χάλεντ Ανάνι, την εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη τους εκπροσώπους του Ελληνικού ΥΠΕΞ κ.κ. Αλεξανδρή και Χρυσουλάκη, τον εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Ελλάδος κ. Γιάννη Αμανατίδη τον πρώην ΥΦΕΞ κ. Τ. Κουίκ, τους εκπροσώπους των διπλωματικών αποστολών  και όλους τους προέδρους και εκπροσώπους των αδελφών Κοινοτήτων και Σωματείων.

Δίκαιη αναγνώριση οφείλουμε στους συντελεστές του έργου τον κ. Μιχάλη Μπίσκο επιβλέποντα μηχανικό του έργου, τον Δρ. Άτεφ Χάνα, Τεχνικό Σύμβουλο της Ε.Κ.Κ, στους πολιτικούς μηχανικούς Μάκραμ Χάνα και Μίνα Μέντχατ, καθώς και στον κ. Έρικ Αδάμ όχι μόνο για την εργασία του στο ηλεκτρομηχανολογικό σκέλος και φωτισμό αλλά και για την προσφορά του πλαισίου ανίχνευσης μετάλλων στην είσοδο, την οικογένεια του αείμνηστου Μάριου Χαγιάτ για την προσφορά της ηχητικής εγκατάστασης εις μνήμη του, και τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Πατρίκο Δήμο για την προσφορά των αντλιών του υπογείου συστήματος αποστράγγισης.

Εκτός όμως των έργων ψυχή της τελειοποίησης υπήρξε η ακούραστη προϊσταμένη των Ναών και κοιμητηρίων και Γ.Γ. της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου που σήκωσε τεράστιο βάρος με στενό βοηθό και συνεργάτη τον Αναπληρωτή της Στέλιο Χαλκιά στους οποίους χρωστάμε έναν δημόσιο έπαινο και ευχαριστήριο.

Κυρίες και Κύριοι, η παρουσία όλων σας σήμερα συμπλήρωσε και λάμπρυνε αυτό το νέο και ιστορικό ξεκίνημα των Ελλήνων του Καΐρου!

Σας ευχαριστώ.

Χρήστος  Καβαλής

Αρέσει σε %d bloggers: