Σπάνια συλλογή από μουμιοποιημένα ζώα – τα οποία βρέθηκαν στην αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη Σακάρα – παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, κοντά στο Κάιρο.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες το περασμένο έτος, κοντά στην Πυραμίδα της Σακάρα, νότια της πρωτεύουσας. Η ανασκαφή έφερε στο φως εκατοντάδες αντικείμενα, όπως μάσκες, αγάλματα και μούμιες με γάτες, κροκόδειλους, κόμπρες, λιοντάρια και πουλιά. Οι αιγυπτιακές αρχές παρουσίασαν τα αντικείμενα σε μια έκθεση κοντά στη νεκρόπολη το Σάββατο 23 Νοεμβρίου.

Οι μούμιες των ζώων βρέθηκαν στο αρχαίο νεκροταφείο νότια της αιγυπτιοακής πρωτεύουσας και προσέλκυσαν πολλούς τουρίστες από την πρώτη μέρα.

Σε αντίθεση με τις μουμιοποιημένες γάτες, οι οποίες συχνά εντοπίζονται από αρχαιολόγους, η ανακάλυψη άθικτων λιονταριών θεωρείται σπάνια και οι αρχές κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν δύο από αυτές ανήκουν σε μωρά λιονταριού, κάτι που θα είναι ακόμη πιο μοναδικό.

Η Σακάρα είναι ένα αρχαίο νεκροταφείο που χρησίμευε ως νεκρόπολη για την Μέμφιδα, την πρωτεύουσα της αρχαίας Αιγύπτου, για περισσότερο από δύο χιλιετίες. Βρίσκεται περίπου 30 χλμ. νότια του Καΐρου και ήταν ενεργός ταφικός χώρος για περισσότερα από 3.000 χρόνια ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος έχει επενδύσει στην προώθηση των αρχαιολογικών ευρημάτων της, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τη -ζωτικής σημασίας για την οικονομία της- τουριστική βιομηχανία.

Πηγή: Nαυτεμπορική

Αρέσει σε %d bloggers: