Καθίσματα Χριστουγέννων από τον πρωτοψάλτη της Ε.Κ.Κ Ιωάννη Κούντρια (Video)
22/12/2019
thumbnail of Xmas 2019
Νέο Φως 23.12.19
23/12/2019
Show all

Συγκίνηση στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Αχιλλοπουλείου – Την παρακολούθησε και η νεολαία του ΣΑΕ (Videos / Photos)

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Αχιλλοπουλείου έσφυζε από παιδικό και νεανικό παλμό. Νέοι Αιγυπτιώτες, μέλη της νεολαίας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, αλλά και λιλιπούτειοι μαθητές αντάμωσαν το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της Αχιλλοπουλείου.

Τις ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος 2020 έστειλαν με τα θεατρικά τους οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου, ενώ οι μεγαλύτεροι Αιγυπτιώτες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να περάσουν τα Χριστούγεννα στη γη των προγόνων τους παρακολούθησαν με συγκίνηση τη σχολική εορτή και στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής Καΐρου.

Γνώρισαν δηλαδή από κοντά τα σχολεία που ήταν αναπόσπαστο τμήμα των αναμνήσεων που τους διηγούνταν γονείς και παππούδες.

Η γιορτή της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου

Η γιορτή της Αχιλλοπουλείου ξεκίνησε με το θεατρικό έργο του Κ. Χαρίτου «Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη», όπου τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών έχουν πόλεμο. Τον πόλεμο της βιτρίνας. Τα γλυκά ενσάρκωναν οι μαθητές του νηπιαγωγείου. Την επιμέλεια της γιορτής είχε η νηπιαγωγός κ. Μαρία Δασκαλάκη.

Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού ερμήνευσαν σε ελεύθερη διασκευή των εκπαιδευτικών κ. Ιωάννας Κατσιφάρα και Αθανασίας Δημοπούλου, το έργο του Ε. Τριβιζά «Φρικαντέλα: Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα».

Την παρουσίαση ανέλαβε ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Ψάνης.

Τη γιορτή παρακολούθησε ο Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, ο οποίος μετέφερε την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρου Β’ και τις ευχές του οικείοι ιεράρχη του μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημου.

Ο Ακόλουθος Άμυνας Παρίσης Κανούτος μίλησε με τα πλέον θερμά λόγια για τη διοργάνωση της γιορτής όπως επίσης και ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής.

Τα συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς για την υψηλού επιπέδου εορτή έδωσε και ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν ο οποίος αναφέρθηκε και στον σεβασμό που δείχνει η Αίγυπτος σε όλες τις θρησκείες και επιτρέπει σε όλους όσοι βρίσκονται στη φιλόξενη αυτή τη χώρα να πιστεύουν σε όποιο θεό θέλουν.

Τη γιορτή επίσης παρακολούθησε η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Ανδρέας Ρούσσος και Λεωνίδας Φοντριέ.

Δώρα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Αμέσως μετά τη γιορτή ο κ. Λεωνίδας Φοντριέ και η κ. Ειρήνη Ζαμπάρογλου εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου προσέφεραν σε όλους τους μαθητές δώρα.

Ξενάγηση σε Αχιλλοπούλειο, Αμπέτειο και ΕΠΚΚ

Τη «σκυτάλη» των γιορτινών αναμνήσεων πήρε η νεολαία του ΣΑΕ, η οποία ξεναγήθηκε από την κ. Πολίτη Ζουέ, τον κ. Ψάνη και τον εκπαιδευτικό κ. Αναστασίου στην Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου, αλλά και στο παρεκκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου, το τέμπλο του οποίου φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου.

Η κ. Μαρία Μιχαηλίδου – Έφορος Νέας Γενιάς και Επαγγελματικών Οριζόντων και οι Συνέφοροι κ.κ. Δημήτρης Δημητρίου και Βασίλης Ζουές, μίλησαν στην κάμερά μας για την επίσκεψή τους στα Ελληνικά σχολεία του Καΐρου.

Στην Αμπέτειο την ξενάγηση ανέλαβε η κ. Ζουέ ( η οποία είναι και επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής) και η διευθύντρια του Σχολείου κ. Σωτηρία Μπέτα.

Η νεολαία του ΣΑΕ, επισκέφθηκε και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, όπου τους υποδέχθηκε η πάντα φιλόξενη οικονομική διευθύντρια κ. Κωνσταντίνα Γεδεών αλλά και τον Ξενώνα της Ε.Κ.Κ.

Γεύμα με εκλεκτά εδέσματα στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως

Αμέσως γευμάτισαν με εκλεκτά εδέσματα στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως και προσέφεραν στον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν, τον Ταμία κ. Ανδρέα Ρούσσο και το Μέλος κ. Λεωνίδα Φοντριέ ένα γούρι με το λογότυπο του ΣΑΕ.

Αγορές και εκπλήξεις στο bazaar του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Τα Χριστουγεννιάτικα δώρα τους, αγόρασε η Νεολαία του ΣΑΕ, από τα Χριστουγεννιάτικο Bazaar που διοργάνωση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου στο προαύλιο του Σχολείου.

Στο Μπαζάρ συμμετείχαν και οι Πρόσκοποι του Καΐρου, αλλά και γονείς και μαθητές της Αμπετείου Σχολής Καΐρου.

Εκτός από τις καθιερωμένες ευχές, υπήρξαν πολλές εκπλήξεις και κληρώσεις με πλούσια δώρα. Ενώ στο προαύλιο είχαν τοποθετηθεί παιχνίδια για τους μικρούς μαθητές.

Αρέσει σε %d bloggers: