Παραμονή Χριστουγέννων στο Κάιρο νέοι κατέκλυσαν τον πρόσφατα ανακαινισμένο Ναό του Αγίου Νικολάου στην Πατριαρχική Επιτροπεία για να παρακολουθήσουν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και να πουν τα Κάλαντα στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ Θεόδωρο Β΄.


Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, τους έδωσε να κομίσουν μήνυμα σε κάθε γωνιά της Γης να έρθουν οι νέοι στη χώρα των προγόνων τους την Αίγυπτο, λέγοντάς τους ότι στη Νειλοχώρα οι Εκκλησίες δεν έκλεισαν ποτέ καθώς τελεί ο ίδιος τις Ακολουθίες ακόμη και αν είναι μόνος του με τον Μητροπολίτη και έναν Ιερέα.


Το πρωί της Τετάρτης 24 Δεκεμβρίου η παραμονή Χριστουγέννων στο Κάιρο είχε ιδιαίτερο χρώμα για τον Ελληνισμό. Νέοι από τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων ταξίδεψαν στην Αίγυπτο, τη γη των προγόνων τους για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Πάντα παρόν, όπως άλλωστε και σε όλα τα μεγάλα γεγονότα του Ελληνισμού του Καΐρου, και το Πρώτο Σύστημα Προσκόπων το οποίο μαζί με τον Αρχηγό τους κ. Ανδρέα Γιόσρι ( ο οποίος είναι και Κοινοτικός Επίτροπος) παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία.


«Θα ήθελα να πω στους Αιγυπτιώτες όπου και αν βρίσκονται… να ξέρουν ότι ο Άγιος Νικόλαος, όλες οι Εκκλησίες μας δεν έκλεισαν ποτέ. Οι Ακολουθίες γίνονται έστω και αν είμαι ολομόναχος με τον Σεβασμιώτατο και έναν ιερέα. Γεγονός είναι ότι η Ωραία Πύλη ανοίγει, το θυμίαμα ευωδιάζει και ένα κερί μπροστά στον Αγ. Νικόλαο τόσες εκατοντάδες χρόνια πάντα ανάβει. Χρόνια σας πολλά παιδιά μου. Υγεία και χαρά να έχετε… Και σαν πνευματικός σας πατέρας, πείτε και στους φίλους και στις φίλες σας να έρχονται και να αναβαπτίζονται, όχι μόνο στα νερά του Νείλου αλλά στις παραδόσεις των πατέρων μας…», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος και μίλησε για την ιστορία των Ελλήνων στην Αίγυπτο.


Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Πατριάρχης Θεόδωρος υποδέχθηκε το Εκκλησίασμα και τους νέους στην αίθουσα του Θρόνου.

Η κ. Μαρία Μιχαηλίδου – Έφορος Νέας Γενιάς και Επαγγελματικών Οριζόντων και οι Συνέφοροι κ.κ. Δημήτρης Δημητρίου και Βασίλης Ζουές προσέφεραν εκ μέρους του ΣΑΕ ένα καλάθι με εδέσματα από τη γεννέτειρα του Πατριάρχη, την Κρήτη και ένα χειροποίητο γούρι.


Το μήνυμα της γέννησης του Χριστού έφεραν για άλλη μια φορά οι Πρόσκοποι του Καΐρου, οι οποίοι έψαλλαν τα κάλαντα στον Πατριάρχη Θεόδωρο.


Ύμνους έψαλαν και στον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και νέοι από την Κοπτική Εκκλησία, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει και ένα πανό με τις φωτογραφίες του ιδίου αλλά και του Προκαθήμενου της Κοπτικής Εκκλησίας. Αφού πήραν την ευχή του και ένα συμβολικό δώρο του προσέφεραν και εκείνοι με τη σειρά τους μια εικόνα της Γέννησης του Χριστού.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Θεόδωρος επισκέφθηκε το Ελληνικό Γηροκομείο και την ανακαινισμένη πτέρυγα των Εξωτερικών Ιατρείων του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου (για τα οποία θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ) και το Γηροκομείο των Αραβοφώνων.

Αρέσει σε %d bloggers: