«Την Παρασκευή 31η Ιανουαρίου 2020 στις 6:30 μ.μ., στην έπαυλη της Αγγελικής Παναγιωτατου, για το νέο έτος 2020 πραγματοποιήθηκε η κοπη της πατροπαράδοτης Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α’»

Το γεγονός ευλόγησε και προσφώνησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κύριος Νάρκισσος, και εκ μερους του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικης κυρίου Θεοδώτου του Β΄· στην συνέχεια η Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Λιλίκα Θιβίτου προσφώνησε τους παρευρισκομένους στα Ελληνικά και Αγγλικά λέγοντας τα εξής:

Μεγάλη τιμή και χαρά αισθανόμαστε σήμερα. Καλωσορίζουμε στο ιστορικό κτήριο του Πτολεμαίου, την Βίλα της Αγγελικής Παναγιωτάτου, όλους τους διακεκριμένους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου μας για να εορτάσουμε μαζί την κοπή της πατροπαράδοτης Αγιοβασιλόπιτας του νέου έτους 2020.

Η παρουσία όλων σας, γεμίζει με αισιοδοξία το έργο μας. Το 2019 ήταν ένα πολύ παραγωγικό έτος καθώς επιστέγασε τις πολλές προσπάθειες των τελευταίων χρόνων. Ζήσαμε μία ανάπτυξι σε δύο νέα επίπεδα από ό,τι συνήθως οργανώναμε με τις διαλέξεις διεθνώς καταξιωμένων Πανεπιστημιακών, Επιστημόνων και Καλλιτεχνών.

Με τον καθηγητή κύριο Μιμη Σοφοκλέους υπογράψαμε ένα φιλόδοξο μνημόνιο συνεργασίας με τρεις πολιτιστικούς φορείς του Δήμου της Λεμεσού. Ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρείας Dr. Abd El Aziz Konsowa και ο Δήμαρχος της Λεμεσού κύριος κ. Νικόλαος Νικολαΐδης επιβεβαίωσαν με την παρουσία τους την ευρυτέρα σημασία της υπογραφής του μνημονιου. Στην συνέχεια φιλοξενήσαμε εδώ το 1ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο Αλεξανδρείας και Λεμεσού, με Έλληνες, Κυπρίους και Αιγυπτίους Πανεπιστημιακούς και Λογοτέχνες.

Επίσης στους χώρους της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδερίας αλλά και στην βίλα Παναγιωτάτου, συνδιοργανώσαμε το 2ο Επιστιμονικό, Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Forum Ελληνο-Αιγυτιακής Φιλίας με τον Ελληνικό όμιλο Gadala. Εκεί παρακολουθήσαμε διαλέξεις πανεπιστημιακών και παρουσιάσθηκαν παραδοσιακοί χοροί απο την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Το 2ο Φόρουμ έγινε με την αιγίδα 20 Ελληνικών και Αιγυπτιακών κρατικών φορέων και την υποστήριξη άλλων 17.

Την κεντρική εκδήλωση του 2ου Φόρουμ εχαιρέτησαν με μηνύματα ο Πρόεδρος του Ελληνικού κράτους κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με την προσωπική τους παρουσία χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ.Νάρκισσος, η υπουργός Μεταναστεύσεως της Αιγύπτου κυρία Nabila Makram, ο κυβερνήτης Αλεξανδρείας Dr.Abd El Aziz Konsowa, η Αντιπρόεδρος της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας κυρία Hoda El Mikaty, o Δήμαρχος Θάσου κ.Ε.Κυριακίδης και κ. Α.Μουτσάκης Αντιδήμαρχος Καβάλας, όπως και διακεκριμένοι εκπρόσωποι Ελληνικών και Αιγυπτιακών φορέων.

Πλέον ο ιστορικός μας σύλλογος λειτουργεί σε διεθνείς ανοικτούς ορίζοντες εντός και εκτός Αιγύπτου, ως ένας πολιτιστικός πρεσβευτής του σύχγρονου Αλεξανδρινού κοσμοπολιτισμού. Ως επιστήμονες είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε κάθε δραστηριότητα που ενισχύει την ιστορική φιλία των λαών της Αιγύπτου της Ελλάδος και της Κύπρου. Εμβαθύντας σε ανθρώπινες σχέσεις, συμβάλλουμε σε μία ειρηνική διαβίωση και δημιουργική συνεργασία μεταξύ όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».

Την εκδήλωσι ετίμησαν με την παρουσία τους: οι κ.κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξανδρεια· Εδμόνδος Κασιμάτης, Πρόεδρος της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας· Γεωργία Μαστουρίδου, εκπρόσωπος της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, Δήμητρα Παπανώτα, Διευθύντρια του Αβερωφείου Σχολείου, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Συλλόγων, Εκπαιδευτικοί της Ελληνικής Κοινότητος, επιστήνομες, επιχειρηματίες, φίλοι και μέλη του Συλλόγου· επίσης οι: Rashid Sadikov, Γενικός Πρόξενος και Ivan Shabanov Πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια· Nadime Kanawati εκπρόσωπος του Ναου της Αγίας Αικατερίνης των Καθολικών· Father Abraam Adel του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Κοπτών στο Shatby· Sami Creta εκπρόσωπος του Jesusweet church· May el Tabbakh, Αρχιτέκτων, Διευθύντρια της Alexandria Med Biblioteca Alexandrina· Sarah Sorour υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων της Biblioteca Alexandrina, πολλοί Αιγύπτιοι και μη Ελληνες πάροικοι στην Αλεξάνδρεια, επιστήμονες, επιχειρηματίες, όλοι φίλοι του Συλλόγου.

Αρέσει σε %d bloggers: