Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, στις Εκκλησίες ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Το τελευταίο τροπάριο στην Ακολουθία είναι της Κασσιανής, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τροπάρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο τροπάριο της Κασσιανής, υμνείται η σημασία της μετάνοιας. Επαναπροσεγγίζεται η σχέση του ανθρώπου με το συνάνθρωπο, τον κόσμο και το Θεό. Όχι μόνο το τροπάριο της Κασσιανής αλλά και ολόκληρη η υμνογραφία της Μεγάλης Τρίτης συνδέεται με τη μετάνοια.

Το τροπάριο μπορείτε να το ακούσετε λίγο πιο κάτω σε δύο μέρη και ψάλλεται από τον χορό των πατέρων της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου.

Το κείμενο είναι χειρόγραφο του αείμνηστου δασκάλου της βυζαντινής μουσικής Σίμωνος Καρά.

Το τροπάριο της Κασσιανής διακρίνεται από εκφραστική απλότητα, αμεσότητα, έντονη δραματικότητα και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. O Κωστής Παλαμάς το απέδωσε στη το Δημοτική, ενώ σπουδαία είναι και η απόδοση του Φώτη Κόντογλου.

Ο ύμνος μελοποιήθηκε αρχικά το 18ο αιώνα από το συνθέτη βυζαντινής µουσικής Πέτρο Λαµπαδάριο. Πρόκειται για τον ύµνο που ψάλλεται στους ναούς την Μ. Τρίτη. Σπουδαία είναι η μελοποίηση του Κωνσταντίνου Πρίγγου. Μεταγενέστερα συνέθεσαν μουσική για το τροπάριο της Κασσιανής ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Μίκης Θοδωράκης.

H φωτογραφία είναι μέρος του ζωγραφικού πίνακα Mαρία Μαγδαληνή και είναι έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).

Πληροφορίες: CNN Greece

Αρέσει σε %d bloggers: