Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 14 Ιουνίου 2020 αρχιερατείας του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου, οπότε εξελέγη μητροπολίτης Κυρήνης. Τριάντα χρόνια ταπεινότητας και καρτερίας, ακολουθώντας τα βήματα του Θεού, ανέβηκε στο θρόνο του Αποστόλου Μάρκου αλλά παρέμεινε ακάματος εργάτης της Ορθοδοξίας και των δοκιμαζόμενων της Αφρικής.

O Πατριάρχης Θεόδωρος, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, μετά τη Θεία Λειτουργία τίμησε και τη δημοσιογράφο Κάτια Τσιμπλάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Αρχισυντάκτριας της Εφημερίδας «Νέο Φως»,  για την προβολή του έργου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου σε όλο τον κόσμο.

Μίλησε όμως και για έναν προς έναν τους συνεργάτες του στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, οι οποίοι είχαν άριστη συνεργασία με την κ. Τσιμπλάκη και αμφότεροι σέβονταν και εκτιμούσαν το έργο τους. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο, τον Μητροπολίτη Ναυκράτιδος Νάρκισσο, τον Επίσκοπο Ταμιάθεως Γερμανό και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Τότκα.

Δίδοντας στην δημοσιογράφο Κάτια Τσιμπλάκη το Παράσημο  του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου είπε ότι στο εξής θα είναι η πρέσβειρα αγάπης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς τα Μ.Μ.Ε. Επικαλούμενος τα λόγια του Μακαριστού Πατριάρχη Παρθένιου είπε απευθυνόμενος στην κ. Τσιμπλάκη: «Μην μας ξεχνάς».

 «Η πορεία σου θα είναι πολύ όμορφη. Θα σου δώσει πολλές χαρές ο Θεός. Θα δεις ότι θα διακονήσεις σε μεγάλα πόστα, τότε λοιπόν στη βουή του χρόνου και των γεγονότων, ένα φυλακτήριο, μια γωνίτσα της καρδιάς σου ας παραμείνει ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, ας παραμείνει το Αποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Αξία και ευλογημένη να είσαι», είπε μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στις πνευματικές αρετές της κ. Τσιμπλάκη αλλά και επαίνεσε τον προσφορά της στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τα ρεπορτάζ που έκανε – μεταξύ άλλων και στο CNN.

Η δημοσιογράφος Κάτια Τσιμπλάκη από την πλευρά της είπε ότι νοιώθει ταπεινότητα «καθώς στέκομαι μπροστά σας και μπροστά στο θρόνο του Ευαγγελιστή Μάρκου που ίδρυσε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας». Μίλησε για τις Αιγυπτιώτικες ρίζες της αλλά και για τους γονείς της που προσεύχονται για τον Πατριάρχη που περπατά ώρες ατέλειωτες και κάτω από δυσμενείς συνθήκες στην Αφρική  για να προσφέρει στα παιδιά που στερούνται νερό, φαγητό και χάδι, «στους συνανθρώπους μας που μοιρολατρικά τους αποκαλούμε εμείς οι πολίτες της Δύσης, ανθρώπους ενός κατώτερου θεού, να είστε υγιής και να συνεχίσετε να κρατάτε αναμμένο το φως της ανθρωπισμού και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που φωτίζει όλο τον πλανήτη».

Ιδιαίτερα συγκινημένη μίλησε και για τη συμπαράσταση που έχει δεχθεί από τον Πατριάρχη Θεόδωρο και υποσχέθηκε ότι θα σταθεί αντάξια της τιμητικής διάκρισης που έλαβε: «Η ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση μου δίνει μεγάλη χαρά. Ταυτόχρονα για μένα είναι ένα μεγάλο βάρος καθώς οφείλω να σταθώ αντάξια αυτής. Να υπερασπίζομαι, το δίκαιο, την αγάπη, τον ανθρωπισμό, την Εκκλησία του Χριστού. Σας ευχαριστώ για την μέγιστη τιμή που μου κάνετε αλλά και για τα λόγια παρηγοριάς και τις προσευχές σας κάθε φορά που λύγιζα. Για το ΦΩΣ που μου δίνατε όταν γύρω μου όλα έμοιαζαν μαύρα».

Στην απονομή του οφικίου στην κ. Τσιμπλάκη από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο παραβρέθηκε Μητροπολίτης Ναυκράτιδος Νάρκισσος, ο Επίσκοπος Ταμιάθεως Γερμανός, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τότκας, τους ύμνους ο πατέρας Παύλος και οι ιεροσπουδαστές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στο κέρασμα που ακολούθησε ο Πατριάρχης Θεόδωρος προσέφερε στην κ. Τσιμπλάκη για την εργασία της στην προβολή των θυρανοιξίων σε όλο τον κόσμο του Ι.Ν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας των Αγίων που κοσμεί το Ναό. Η κ. Τσιμπλάκη από την πλευρά της έδωσε στον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείο αντίγραφο του επίσημου video των θυρανοιξίων και πορτρέτα και φωτογραφίες του Πατριάρχη από το έργο του.

Αναλυτικά η ομιλία του Πατριάρχη Θεόδωρου κατά την απονομή του οφφικίου στην Κάτια Τσιμπλάκη

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου είπε ότι η σημερινή μέρα (σ.σ η 14η Ιουνίου) είναι μια ημερομηνία σταθμός και για τον ίδιο καθώς πριν από 30 ολόκληρα χρόνια εξελέγη Επίσκοπος Κυρήνης.

«…Σε αυτό το μοναστήρι που τα πάντα μιλάνε για Ορθοδοξία και Ελληνισμό ήθελα να τιμήσω μια Αιγυπτιωτοπούλα… μια κοπέλα δική μας…Θα ηθελα να σε ευχαριστήσω. Δεν είναι πολλά τα χρόνια που έμεινες κοντά μας αλλά σε γνωρίζω από παλιά καθώς εσύ Κάτια μου ήσουν η πρώτη που ανέδειξες το έργο μου στο έγκριτο CNN όπου εργαζόσουν τότε. Δείξαμε τα βήματα και τη δουλειά που έχουμε κάνει στην Αφρική, στην Ήπειρο του Μέλλοντος. Σήμερα λίγο πριν αναχωρήσεις για να συνεχίσεις δυναμικά την καριέρα σου, θα είσαι η πρέσβειρα αγάπης του Πατριαρχείου μας προς τα Μ.Μ.Ε. Ξέρω ότι η καρδιά σου είναι τόσο ευαίσθητη για αυτό και τα μάτια σου τακτικά δακρύζουν. Αυτό δείχνει λεπτότητα ψυχής και ευαισθησία. Θα ήθελα πριν αναχωρήσεις να σε τιμήσω με αυτό το παράσημο και να σου υπενθυμίσει το πέρασμά σου από ένα ιστορικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Είχα πει κάποτε στην Πόλη ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκη από ιστορικές αποδείξεις γιατί εμείς είμαστε ιστορία. Είμαστε τα Παλαίφατα Πατριαρχεία, Έτσι, λοιπόν τα Ιεροσόλυμα. Η Κωνσταντινούπολη και η Αλεξάνδρεια τιμούνται για την παράδοση και τους Αγίους που έχουν. Πέρα όμως τούτου Κάτια μου έχουμε ένα βαρύ φορτίο που λέγεται Ελληνισμός. Και εσύ με τη γραφίδα σου με τα χαρίσματα τα πολλά που σου έχει δώσει ο Θεός, θα λες για τον αγώνας μας, τον έζησες, τις δυσκολίες μας…

Φεύγοντας παραμένεις το δικό μας κορίτσι, μια κοπέλα μια διακόνισσα μπορώ να πω, μυροφόρα της Αγάπη τους Χριστού για ένα αγωνιζόμενο Πατριαρχείο στας αυλάς του Κυρίου, στις απέραντες χώρες της Αφρικής αλλά και να δώσεις μήνυμα αγάπης από την Αίγυπτο…. Και εσύ πάντα με το περίσσευμα της καρδιάς σου να γράφεις να ομιλείς  να συνδιαλέγεσαι για τον αγώνα που κάνουμε. Έχε την ευλογία του Χριστού Κάτια μου και πάντα εύχομαι υγεία και χαρά και την ευχή του πατέρα σου που τόσο αγαπάς να ναι κοντά σου. Και αυτό που θα έλεγε ο Παρθένιος μην μας ξεχνάς… Μην μας ξεχνάτε. Αυτή την κουβέντα θα ήθελα να την πω και σε σένα. Η πορεία σου θα είναι πολύ όμορφη. Θα σου δώσει πολλές χαρές ο Θεός. Θα δεις ότι θα διακονήσεις σε μεγάλα πόστα, τότε λοιπόν στη βουή του χρόνου και των γεγονότων, ένα φυλακτήριο μια γωνίτσα της καρδιάς σου ας παραμείνει ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, ας παραμείνει το Αποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Αξία και ευλογημένη να είσαι».

Το ευχαριστώ της δημοσιογράφου Κάτιας Τσιμπλάκη στον Πατριάρχη Θεόδωρο

Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρε,

Νοιώθω ταπεινότητα καθώς στέκομαι μπροστά σας και μπροστά στο θρόνο του Ευαγγελιστή Μάρκου που ίδρυσε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Η συγκίνησή μου μεγάλη για ακόμη άλλον ένα λόγο. Γιατί βρίσκομαι στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εδώ οι πρόγονοί μου έκαναν την οικογένειά τους και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο πατέρας μου.

Η ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση μου δίνει μεγάλη χαρά. Ταυτόχρονα για μένα είναι ένα μεγάλο βάρος καθώς οφείλω να σταθώ αντάξια αυτής. Να υπερασπίζομαι, το δίκαιο, την αγάπη, τον ανθρωπισμό, την Εκκλησία του Χριστού.

Σας ευχαριστώ για την μέγιστη τιμή που μου κάνετε αλλά και για τα λόγια παρηγοριάς και τις προσευχές σας κάθε φορά που λύγιζα. Για το ΦΩΣ που μου δίνατε όταν γύρω μου όλα έμοιαζαν μαύρα.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπου και αν βρίσκομαι σας υπόσχομαι ότι θα εργάζομαι για τη στήριξη του έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του δικού σας προσωπικά.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ευχές των γονιών μου Παύλου και Δέσποινας. Να ξέρετε ότι κάθε φορά που πηγαίνετε στα βάθη της Αφρικής σαν απλός παπάς και περπατάτε ώρες ατέλειωτες κάτω από δυσμενείς συνθήκες για να προσφέρετε στα παιδιά που στερούνται νερό, φαγητό και χάδι, στους συνανθρώπους μας που μοιρολατρικά τους αποκαλούμε εμείς οι πολίτες της Δύσης, ανθρώπους ενός κατώτερου θεού, και οι δυο τους προσεύχονται να είστε υγιής και να συνεχίσετε να κρατάτε αναμμένο το φως της ανθρωπισμού και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που φωτίζει όλο τον πλανήτη.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Αρέσει σε %d bloggers: