Έντονος  ήταν ο προβληματισμός κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής (ΣΕΑΑΣ) που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2020 καθώς συζητήθηκε η δικαστική απόφαση έξωσης του συλλόγου από το χώρο του Εντευκτηρίου που πάρθηκε στις 31 Μαΐου 2020, από τα Αιγυπτιακά Δικαστήρια.

Η απόφαση, αν και δεν είναι άμεσα εκτελεστή αναδεικνύει το οξύ πρόβλημα στέγασης του ιστορικού Συλλόγου και κατ επέκταση τη βιωσιμότητά του. Αντιμέτωπη με αυτό το πρόβλημα ολόκληρη η παροικία καλείται να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και τις όποιες αντιπαραθέσεις και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα της συνέχισης του Ελληνισμού στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Προ των ευθυνών τους έθεσαν όλους του Συλλόγους τόσο ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος όσο και ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ν. Γαριλίδης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ κ. Αλέκος Καζαμίας, είπε ότι για το σοβαρό αυτό ζήτημα είχε συζητηθεί  το καλοκαίρι στην πρεσβευτική κατοικία σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν –  μεταξύ άλλων – εκτός από τον ίδιο, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ν. Γαριλίδης, ο πρώην  Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γ. Δασκαλόπουλος και ο  Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής.

Ο κ. Καζαμίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθοριστική επέμβαση του κ. Καβαλή, και εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη διαβεβαίωση που του έδωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει η Ε.Κ.Κ ένα ελληνικό σωματείο χωρίς υποστήριξη.

 «… ευχαριστούμε την άμεση επέμβαση του προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή, προκειμένου να αναλάβει η Ε.Κ.Κ το θέμα της απόφασης έξωσης του Σωματείου μας από το εντευκτήριό μας, πράγμα για το οποίο τα αρχικά έξοδα που μας ζητήθηκαν από τον εξουσιοδοτημένο δικηγόρο, ως αρχικό ποσό ανέρχονταν στις 50,000 (χιλιάδες λίρες Αιγύπτου).  Όταν ενημερώθηκε ο κ. Καβαλής διεξοδικά για την κατάσταση, έχοντας στα χέρια του την απόφαση της έξωσης και όλα τα απαιτούμενα νομικά έγγραφα, η  απάντηση που μας έδωσε ήταν συγκινητική: «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ένα ελληνικό σωματείο χωρίς υποστήριξη και όλα τα έξοδα της δίκης θα τα αναλάβει η Ε.Κ.Κ» είπε ο κ. Καζαμίας.

Δεδομένου του προβλήματος στέγασης του ΣΕΑΑΣ ο κ. Καζαμίας είπε ότι «πάγωσαν» οι εργασίες αποκατάστασης του Συλλόγου από τις εκτεταμένες ζημιές που είχε προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση του περασμένου Μαρτίου.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι ο ΣΕΑΑΣ έχει παρουσία παντού. Μετέφερε την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου και έστειλε το δικό του μήνυμα για ενότητα: «Καλή είναι η κριτική αλλά ο καθένας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του στο κατά πόσο τα σωματεία μας έχουν παρόν και μέλλον».

«Τα δεδομένα μας δίνουν την ευκαιρία όχι να καθόμαστε και να κλαίμε για το παρελθόν αλλά να δούμε τι δυνατότητες μας προσφέρουν για να προχωρήσουμε μπροστά. Τα παιδιά μας λιγοστεύουν. Στην Αμπέτειο και τα περισσότερα φεύγουν στην Ελλάδα και λίγα μένουν εδώ. Αυτό είναι μια άσχημη εξέλιξη αλλά πιστεύω ότι και ο Σύλλογος έχει ένα λόγο ώστε και αυτοί που φεύγουν αλλά να κρατούν ένα σύνδεσμο με το Σύλλογο έστω μια φορά το χρόνο. Να πω ότι ίσως είναι καιρός να σκεφτούμε όλοι και κυρίως οι ιθύνοντες της κοινότητας των σωματείων για ένα χώρο που θα στεγάσει όλους μαζί. Και νομίζω ότι στο παρελθόν είχε προταθεί ο χώρος πίσω από τον Αγ. Κωνσταντίνο όπου υπάρχει το οικόπεδο υπάρχει η Εκκλησία, το Ελληνικό τετράγωνο. Νομίζω ότι η συστέγαση όλων με πρώτη την Κοινότητα θα εξυπηρετούσε όχι μόνο τους Συλλόγους και οικονομικά αλλά και την παροικία καθώς θα πήγαιναν και θα τους έβρισκαν όλους μαζί. Και αυτό νομίζω είναι στα θετικά», είπε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι παρευρίσκεται στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΑΣ καθώς είναι απόφοιτος της Αμπετείου έστειλε σαφές μήνυμα συσπείρωσης των σωματείων. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του Συλλόγου είπε ότι έχουν μεγαλώσει, οι ευθύνες είναι τεράστιες, το νομικό καθεστώς αλλάζει και είναι τελείως διαφορετικό από τη δεκαετία του ‘60 και του ’70. «…Κάτι πρέπει να κάνουμε για να προσαρμοστούμε κρατώντας πάντοτε ανοιχτούς τους Συλλόγους ανοιχτούς με πάνω από όλα ομόνοια. Όπως είπε και ο Σεβασμιώτατος, όλοι θέλουν το ιδεατό καλύτερο αλλά πρέπει να έχουμε υπόψιν μας και το εφικτό. Το εφικτό μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει ανοιχτός διάλογος με ειλικρίνεια και αυτό αφορά όλους τους Συλλόγους. Πράγματι υπάρχουν πολλές λύσεις, υπάρχουν πολλά κτήρια, τα οποία ενδεχομένως να δώσουν μια λύση στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή, η παραμονή των συλλόγων στις παραδοσιακές αυτές εστίες που όλοι ζήσαμε αγαπήσαμε και γνωρίζουμε. Εύχομαι καλή δύναμη καλή δουλειά. Η πρεσβεία είναι πάντα δίπλα σας. Η δε Γενική Πρόξενος έχει έλθει με πολύ κέφι και με τη βοήθεια της θα προσπαθήσουμε όλοι με συναίσθηση της ευθύνης και με ομόνοια μεταξύ μας».

Ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Όμηρος Μαυρομάτης τόνισε ότι η παρουσία του στη Γ.Σ είναι τιμή για τον ίδιο και για τον Σύμβουλο της Πρεσβείας. «…Είχαμε την ευκαιρία πρόσφατα να ενημερωούμε για το έργο του Συλλόγου. Είναι δύσκολες οι στιγμές. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ομόνοια. Χαίρομαι που βλέπω σε όλα τα σωματεία να έχουν Κύπριους, να έχουν Έλληνες, να έχουν Ελληνισμό. Χαίρομαι που βρίσκομαι σε μια χώρα που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις συνελεύσεις στα Ελληνικά. Διότι υπάρχουν πολλές χώρες στο εξωτερικό όπου ο Ελληνισμός έχει ξεχάσει τα Ελληνικά του αλλά συνεχίζει την ύπαρξή του. Εάν τα κατάφεραν αυτοί θα τα καταφέρουμε και εμείς».

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς, ο οποίος μετέφερε τις θερμές ευχές του Προέδρου της κ. Χρήστου Καβαλή και των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής. Συνεχάρη το Δ.Σ για το έργο του και είπε ότι η Ε.Κ.Κ θα είναι πάντα δίπλα στο ΣΕΑΑΣ έτοιμη να τον βοηθήσει.

Στην ετήσια γενική συνέλευση παραβρέθηκε επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Μαρία Ζήση, ο Σύμβουλος Β’ της Κυπριακής Πρεσβείας στο Κάιρο, κ. Κ. Χριστοφίδης, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος, η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής κ.Σωτηρία Μπέτα.

Επίσης παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου  κ. Νικόλαος Βαδής, το μέλος κ. Άγγελος Αθανασούλης και εκπρόσωποι των παροικιακών σωματείων.

Ευχαριστίες

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ ευχαρίστησε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ Θεόδωρο Β’ και τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο, τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Φαράν και Ραϊθούς κ.κ. Δαμιανό και Επίτιμο Πρόεδρο του ΣΕΑΑΣ  για την αμέριστη υποστήριξή τους. Ευχαρίστησε όλα τα μέλη της του Δ.Σ του ΣΕΑΣΣ, τη Δ.Ε της Ε.Κ.Κ και την παροικία. Ιδιαίτερες όμως ευχαριστίες εξέφρασε στον Πρόεδρο της ΕΚ.Κ κ. Χρ. Καβαλή και στην Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ε.Κ.Κ και  στον πρόεδρό της κ. Χρήστο Καβαλή. Επιτρέψατέ μου να ευχαριστήσω επιπλέον εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής την Ε.Κ.Κ για το μεγαλειώδες έργο, το οποίο γιορτάσαμε όλοι μαζί προ ημερών κατά την επέτειο του πρώτου έτους από τα θυρανοίξια του Ι.Ν του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Ένα έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από κοινού με τη Μεγάλη Ευεργέτιδα κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.

Θα ήθελα να κάνω – μεταξύ άλλων – ιδιαίτερη αναφορά στη Μεγάλη Ευεργέτιδα του Ελληνισμού του Καῒρου κ. Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη. Πριν από ένα χρόνο ο Θεός μας αξίωσε να γιορτάσουμε τα λαμπρά θυρανοίξια ενός σπουδαίου έργου το οποίο αποπερατώθηκε με δαπάνες της κυρίας Σοφιανού και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Ήταν ένα έργο «ύμνος στις αξίες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού».

Όλος ο κόσμος, όλοι οι Έλληνες, σε κάθε γωνιά απανταχού της γης, θαύμασαν τα επιτεύγματα των Αιγυπτιωτών, από τον Τσανακλή και τον Ρόστοβιτς, μέχρι τους σύγχρονους συνεχιστές τους, την Ε.Κ.Κ και την Μεγάλη Ευέργετιδά μας την κ. Σοφιανού.   Σήμερα, που η πανδημία του Covid – 19 μας κρατά μακριά από τα αγαπημένα μας μέρη και τις συναθροίσεις με πολλούς παροίκους, είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ενδοσκόπηση και να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και σε ό,τι αγαπάμε.

Το παράδειγμα της κ. Σοφιανού η οποία προσφέρει αφειδώς αγάπη και  έργο στην παροικία είναι ζωντανό και μας εμπνέει να γίνουμε καλύτεροι. Τις στέλνω τις ευχαριστίες του ΣΕΑΑΣ για όλα όσα έχει προσφέρει και την περιμένουμε να έρθει γρήγορα κοντά μας, για να τη συγχαρούμε και να την τιμήσουμε για την προσφορά της προς όλο τον Απόδημο Ελληνισμό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καζαμίας.

Ο κ. Καζαμίας μετέφερε τους χαιρετισμούς της Γ.Γ της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθης Σκουφαρίδου και Προϊσταμένης  της Εφορείας Νεολαίας της Ε.Κ.Κ «που είναι πάντα στο πλευρό μας, η οποία δεν θα παρευρεθεί στην σημερινή μας Συνέλευση για λόγους υγείας. Της ευχόμαστε καλή ανάρρωση και παρεμπιπτόντως χρόνια της πολλά, μια και σήμερα είναι τα γενέθλιά της».

Επίσης αναφέρθηκε «στην εθιμοτυπική Εκδήλωση στο εντευκτήριό για την εγγραφή των νέων αποφοίτων της Γ’ Λυκείου της Αμπετείου Σχολής. Το τραπέζι της βραδιάς προσέφεραν τα μέλη του Συλλόγου, κ.κ. Μιχάλης Γκρουστέιν και Ανδρέας Ρούσσος, από την Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως».

Στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης παρατέθηκε δεξίωση και διανεμήθηκε από ένα αναμνηστικό βιβλίο της κ. Σοφιανού και επίσης ένα αναμνηστικό βιβλίου του ΣΕΑΑΣ.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Καβαλής: «Οι εξώσεις των Σωματείων και τα σύκα – σύκα»

Αρέσει σε %d bloggers: