Σε νέα μείωση επιτοκίων προχώρησε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις που παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική μείωση στην οποία προχωρά η κεντρική τράπεζα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς την ως “απαραίτητη στήριξη για την οικονομική δραστηριότητα”.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, το επιτόκιο αναφοράς των καταθέσεων μειώνεται κατά 50 μονάδες βάσης, στο 8,25%. Επτά στους 12 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg είχαν προβλέψει τη μείωση. Το επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε επίσης κατά 50 μονάδες βάσης, στο 9,25%.

Παρότι η κατανάλωση αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, “αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τη συνδυασμένη συρρίκνωση των επενδύσεων και σε μικρότερο βαθμό των καθαρών εξαγωγών”, δήλωσε η κεντρική τράπεζα. 

Η απόφαση, η οποία ακολουθεί συνδυασμένες περικοπές 350 μονάδων βάσης στις αρχές του έτους, θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Αιγύπτου και να τροφοδοτήσει την αναζωπύρωση του ιδιωτικού τομέα. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα διαμορφώθηκε σε υψηλό έξι ετών τον Οκτώβριο, ωστόσο οι φόβοι για περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας και για πιθανούς νέους περιορισμούς που σχετίζονται την πανδημία συνεχίζουν να κυριαρχούν στην οικονομία.

Ακόμα και μετά τις νέες περικοπές των επιτοκίων, η Αίγυπτος διατηρεί ένα από τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια στον κόσμο – μια κατάταξη που βοήθησε να προσελκύσει επενδυτές στη χώρα. 

Πηγή: capital.gr

Αρέσει σε %d bloggers: