Με κατάνυξη γιόρτασε ο Ελληνισμός του Καΐρου τον Άγιο Νικόλαο. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’  χοροστάτησε στις 5 Δεκεμβρίου 2020 στον Μέγα Εσπερινό και στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν την επομένη,  στον Καθεδρικό Ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου,  τον Άγιο Νικόλαο. Πρόκειται για τον ναό που χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως ο Άγιος Νεκτάριος και είναι «ποτισμένος» με τις χαρές και τις λύπες του Ελληνισμού του Καΐρου.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου έδωσε την ευλογία του σε όλους τους πιστούς και προσευχήθηκε στον Άγιο Νικόλαο προκειμένου να εξαλειφθεί η πανδημία του κορονοϊού. Ζήτησε δε από τον Άγιο να αποτελέσει για άλλη μια φορά στήριγμα των δοκιμαζομένων. Μίλησε όμως και τα για τα δεινά που έχει προκαλέσει η τρομερή αρρώστια σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης ζωής. Μέσα όμως σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση για όλη την ανθρωπότητα έστειλε μήνυμα της αέναης και αδιαμφισβήτητης παρουσίας της Εκκλησίας κοντά στον άνθρωπο τον οποίο φροντίζει, αγαπά και τους συμπαραστέκεται.

«… ο Άγιος Νικόλαος είναι πάντα χαρούμενος. Σήμερα διέκρινα ένα μικρό παράπονο στην εικόνα του.  Αυτό το παράπονο είναι για όλους τους συνανθρώπους για τα παιδιά μου τα πνευματικά που έχουν κουραστεί από την πανδημία γιατί εκτός από την αρρώστιες έρχεται και μια άλλη μάστιγα που λέγεται φτώχεια, δυσκολίες, χειμώνας. Και όλα αυτά ο Άγιος τα γνωρίζει και τα σκέφτεται. Όμως απόψε γνωρίζει ότι παρολες τις δυσκολίες η πόρτα του δεν έμεινε ποτέ κλειστή. Άνοιξε και απόψε για να του ψάλουμε το Απολυτίκιό του», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό ο οποίος τελέσθηκε στον Άγιο Νικόλαο στο Χαμζάουι.

«Έφτασε το 2020 ποτέ δεν  περιμέναμε αυτές τις παράξενες καταστάσεις, αυτό που όλη η ανθρωπότητα  ονόμασε πανδημία… Εμείς φοβούμενοι την πανδημία, όλη η ανθρωπότητα αρπάξαμε τις μάσκες  και καλύπτουμε τα πρόσωπα μας φοβούμενοι αυτό το μικρόβιο να μην έρθει και αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό που λέγεται  ζωή.

Έφυγε η χαρά και ήλθε η θλίψη για το τι θα γίνει το αύριο. Και όμως σε αυτή τη θλίψη σε αυτή την πανδημία, η Εκκλησία μας, η μάνα μας δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να είναι η παρηγοριά, η ελπίδα μας, η χαρά μας. Σε αυτές τις δυσκολίες και στην πνευματική μας χαρά ήλθε και απόψε να μας δείξει ότι γιορτάζει ο Άγιός μας, ο Άγιος Νικόλαος».

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2020 στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια και τόνισε ότι αμέσως μετά ήρθε στο Κάιρο για να τιμήσει τον Άγιο Νικόλαο, το όνομα του οποίου του έδωσαν οι γονείς του, όταν τον βάπτισαν.

«Σαν πνευματικός σας πατέρας θα ήθελα να σας στείλω πολλές ευχές. Θα ήθελα φεύγοντας να δω τα πρόσωπά σας ευλογημένα με προεξάρχοντα τα παιδιά μας τους προσκόπους μας, που όπως κάθε χρόνο έρχονται να ομορφύνουν την Εκκλησία μας.

Απέναντι μου καμαρώνω τους δυο Προέδρους μας (σσ τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή και τον Αραβόφωνων) και ανοίγω τα χέρια μου γιατί είναι παιδιά μου, είναι φίλοι, αδέλφια και προσεύχομαι στον Άγιο Νικόλαο ο Θεός να ευλογεί τις Κοινότητές μας».

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, για άλλη μια φορά ευχαρίστησε και ευλόγησε τον πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου και Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο καθώς και όλους του κληρικούς για την εύρυθμη λειτουργία και φροντίδα των ναών.  

Τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου πλαισίωσαν εκτός από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο, ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ο ηγούμενος της Ι.Μ του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Αλαζράι, ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Στέφανος Σουλιμιώτης καθώς και οι πατέρες Ιωακείμ και Παϊσιος

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Νικολάου παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Όμηρος Μαυρομάτης και ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, Πλοίαρχος (ΠΝ) Γεώργιος Χατζής.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε στον Μέγα Εσπερινό ο Πρόεδρός της κ. Χρήστος Καβαλής και παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ και Προϊσταμένη της Εφορείας Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου την Ε.Κ.Κ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν. Επίσης παραβρέθηκε ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων της Αιγύπτου κ. Κλοντ Νάκας αλλά και από την παροικία του Καΐρου.

Στη Θεια Λειτουργία παραβρέθηκε η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Σωτηρία Μπέτα,  ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Τάσος Αναστασίου, ο Διευθυντής του ΕΠΚΚ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος καθώς και εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων του Καΐρου.

Δυναμική ήταν και η παρουσία των Σωματείων, τη Φιλόπτωχο Εκπροσώπησε η Πρόεδρος της κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και Παραβρέθηκε και η Αντιπρόεδρος κ. Βάσω Γαζή, τον ΣΕΑΑΣ ο Πρόεδρός του κ. Αλέκος Καζαμίας.

Τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου υποδέχθηκαν στον περίβολο της Πατριαρχικής Επιτροπείας οι Πρόσκοποι του Καΐρου παιανίζοντας με την μπάντα τους. Και εκείνος σταμάτησε και τους έδωσε την ευλογία τους.

Αρέσει σε %d bloggers: