Μέσα σε κλίμα κατάνυξης γιόρτασε ο Ελληνισμός του Καΐρου, Παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρου Β΄ την Παραμονή των Χριστουγέννων. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ο Ι.Ν του Αγ. Νικολάου στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου και το Ελληνικό Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο  κ. Νικόδημος και από τον Μ. Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αρχιμ. Στέφανο Σουλιμιώτη και τον Αρχιμ. Ιωακείμ.

Αμέσως μετά άνοιξε τις πύλες στο Αρχονταρίκι της Επιτροπείας και ο Πατριάρχης Θεόδωρος υποδέχθηκε στην αίθουσα του θρόνου τους Προσκόπους του Καΐρου οι οποίοι του έψαλλαν μαζί του τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου μίλησε με ένα προς ένα τα παιδιά και τους προσέφερε δώρα και γλυκίσματα.

Επόμενος σταθμός του Προκαθήμενου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Άγιος Παντελεήμονας, το παρεκκλήσι του Ελληνικού Νοσοκομείου στο Κάιρο όπου τον υποδέχθηκε ο Έφορος Αποδήμων Προσκόπων και Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Κ κ. Ανδρέας Γιόσρι. Στο ναό ο Πατριάρχης άναψε ένα κερί μπροστά απο την εικόνα του Αγίου και προσευχήθηκε. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου το οποίο στεγάζεται στο ΕΝΚ. Τον Πατριάρχη Θεόδωρο συνόδευσαν οι Πρόσκοποι του Καΐρου οι οποίοι με τις χαρούμενες φωνές τους και τις ψαλμωδίες τους μετέφεραν σε όλους τους φιλοξενούμενους το κλίμα των Χριστουγέννων.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους Προσκόπους και τους μίλησε για την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ Στέλλα Κυριάζη, τους επίσης ευεργέτες Βασίλη Σαραντινό και την Ε. Τσέπα, οι οποίοι δεν βρίσκονται εν ζωή. Αναφέρθηκε όμως και στην πρόσφατη απώλεια του Μητροπολίτη Πηλουσίου κυρού Νήφωνος και του επίτιμου Αντιπροέδρου της Ε.Κ.Κ Νικόλα Πολίτη για τους οποίους είπε χαρακτηριστικά ότι ταξίδεψαν προς τη βασιλεία των ουρανών.

Σημειώνεται ότι στις 22 Ιανουαρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από την εκδημία του Μητροπολίτη Πηλουσίου κυρού Νήφωνος το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής προγραμματίζει σαρανταήμερο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του στο Πορτ Σαϊντ.

Στο Ελληνικό Νοσοκομείο υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη Θεόδωρο ο Γενικός Διευθυντής κ. Σαμουήλ Λούις, η Διευθύντρια κ. Ειρήνη Μαυρουδή και στο Γηροκομείο η Διευθύντρια κ. Αγγέλα Χαραλαμποπούλου  και η αναπληρώτρια κ. Μάχα  Ελ Γουακίλ.

Κείμενο: Κάτια Τσιμπλάκη. Φωτογραφίες και video: Γιάννης Φουρτούνας.

Αρέσει σε %d bloggers: