Ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου συμμετείχαν δυναμικά στην Χριστουγεννιάτικη εκπομπή «Χριστούγεννα όπου υπάρχουν Έλληνες», η οποία μεταδόθηκε μέσω της ΕΡΤ World σε όλο τον κόσμο έπειτα από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ και της ERT World.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2020 το απόγευμα σε μια εκπομπή που διήρκεσε κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες μαθητές από κάθε γωνιά της γης έστειλαν τις ευχές τους στον απανταχού Ελληνισμό.

Το αφιέρωμα στα σχολεία της Αιγύπτου διήρκεσε περισσότερο από δέκα λεπτά.

Ξεκίνησε με τα σχολεία της Αλεξάνδρειας. Οι μαθητές του Τοσιτσαίου – Πρατσίκειου Δημοτικού μας ξενάγησαν στο χώρο τους σχολείου τους και έψαλλαν παραδοσιακά κάλαντα. Ακολούθησαν οι μαθητές του Αβεροφείου οι οποίοι έψαλλαν τα κάλαντα μέσα από το μοναδικής αισθητικής οίκημα του σχολείου τους που βρίσκεται στο Ελληνικό τετράγωνο του Σάτμπι. Τόσο οι μαθητές και του Τοσιτσαίου – Πρατσίκειου αλλά και του Αβεροφείου έστειλαν τις ευχές τους σε όλο τον κόσμο από την Αλεξάνδρεια, την πόλη του Καβάφη.

Στη συνέχεια ο Αρχηγός των Προσκόπων Καΐρου κ. Γιάννης Μελαχροινούδης σε ζωντανή σύνδεση μίλησε στην εκπομπή για τα ήθη και τα έθιμα της εορταστικής περιόδου, για τα γλυκίσματα αλλά και για τις δραστηριότητες των Προσκόπων.

Το αφιέρωμα έκλεισα με τα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου. Οι λιλιπούτειοι μαθητές της Αχιλλοπουλείου στόλισαν το δέντρο τους και έφτιαξαν το χιονάνθρωπό τους στο αμφιθέατρο του σχολείου. Οι μαθητές του Δημοτικού στην είσοδο του σχολείου τους μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά και το άγαλμα του Αχιλλόπουλου έψαλλαν τα κάλαντα φορώντας τα σκουφάκια τους.

Τα μεγαλύτερα παιδιά της Αμπετείου Σχολής, δηλαδή του Γυμνασίου και του Λυκείου, έστειλαν τις ευχές τους στο προαύλιο του εμβληματικού Σπετσεροπούλειου Ιδρύματος. Στο τέλος του αφιερώματος για τα Ελληνικά Σχολεία της Αιγύπτου, όλοι οι μαθητές και της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου έστειλαν τις ευχές τους και στα Ελληνικά και στα Αραβικά.

Την εκπομπή παρουσίασε στην ERT World η αγαπημένη δημοσιογράφος στην Ελληνική παροικία του Καΐρου κ. Νατάσσα Βησσαρίωνος.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ευχαριστεί τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, την ΕΡΤ και ειδικότερα τo Διευθυντή της ERT World κ. Κώστα Μαχαίρα, για τις πρωτοβουλίες τους που έχουν στόχο στην προβολή της Ομογένειας και του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Αρέσει σε %d bloggers: