Η Αίγυπτος αποκαθιστά διάσημα αγάλματα κριών στο ναό του Καρνάκ

Τα αγάλματα βρίσκονται στη νότια πλευρά του Karnak. Αρχικά ήταν 33, ωστόσο 4 μεταφέρθηκαν στην Πλατεία Ταχρίρ.

Ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Khaled Al-Anani και ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Mostafa Waziri εγκαινίασαν το τιτάνιο έργο εργασιών με στόχο τη διάσωση 29 μαρμάρινων αγαλμάτων στο ναό του Καρνάκ.

Ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Khaled Al-Anani και ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Mostafa Waziri εγκαινίασαν το μεγαλύτερο έργο ανακαίνισης για τη διάσωση 29 αγαλμάτων μαρμάρου στο ναό του Καρνάκ.

Μετά τη μεταφορά των αγαλμάτων στην πλατεία Ταχρίρ αποκαλύφθηκε ότι τα υπόλοιπα αγάλματα που είχαν απομείνει στον αρχαιολογικό χώρο είχαν τεράστιες ζημιές.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους οι ζημιές προκλήθηκαν κατά την μεταφορά και αποθήκευσή τους τη δεκαετία του 1970, όταν ξεκίνησαν οι παραστάσεις ήχου και φωτός στο ναό του Karnak. Ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου των ναών Karnak Salah Al-Masakh είπε ότι το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης σε μια ομάδα αγαλμάτων κριών πριν από αρκετούς μήνες. Τόνισε δε ότι το βάρος κάθε κριού ανέρχεται σε περίπου 5,5 τόνους. Τα δε αγάλματα αντιπροσωπεύουν τον αρχαίο αιγυπτιακό θεό Amun Ra. Το κριάρι είναι επίσης το αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο της δύναμης και της γονιμότητας.

Τα αγάλματα αρχικά θα απομακρυνθούν εκ θεμελίων από την αρχική του θέση και στη συνέχεια αφού αποκατασταθούν θα τοποθετηθούν σε βάση από σκυρόδεμα προκειμένου να θωρακιστούν από την υγρασία.

Αρέσει σε %d bloggers: