Άμεση ήταν η αντίδραση της Θεοδώρας Τζάκρη, αναπληρώτριας Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αρμόδια για τον Απόδημο Ελληνισμό στην έκκληση της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του COVID-19, οι υπερήλικες πάροικοι αλλά και οι Έλληνες που εργάζονται στη χώρα του Νείλου.


Ειδικότερα, σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα 24 Φεβρουαρίου 2021 στη Βουλή, ρωτά τον Υπουργό Υγείας, μεταξύ άλλων, εάν προτίθεται να προχωρήσει σε συνεργασία με τα αντίστοιχo Υπουργείo Υγείας της Αιγύπτου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποστολή εμβολίων κατά του κορονοϊού για να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι υπερήλικες ομογενείς.


Την ερώτηση της κ. Τζάκρη η οποία αφορά και τους Έλληνες στην Αλβανία, υπογράφουν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Θεοδώρα Τζάκρη: Ερώτηση στη Βουλή για τον εμβολιασμό των ομογενών της Αιγύπτου και της Αλβανίας


Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας στην Αίγυπτο και στην Αλβανία, ιδιαίτερα όσον αφορά στην περιορισμένη δυνατότητα που έχουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η κ. Τζάκρη, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αρμόδια για τον Απόδημο Ελληνισμό υπέβαλλε σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας την οποία συνυπογράφουν 23 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με την Ερώτησή τους οι βουλευτές, επισημαίνοντας τις ανεπαρκείς υγειονομικές και προνοιακές δομές στις Χώρες αυτές και την έλλειψη εμβολίων, ρωτούν τον Υπουργό Υγείας για την πρόθεσή του να διερευνήσει τη δυνατότητα να αποσταλεί ένας αριθμός εμβολίων για να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι υπερήλικες ομογενείς μας στις δυο αυτές Χώρες.


Επιπλέον, επειδή στο ζήτημα της διανομής του εμβολίου δεν χωρά η άσκηση «εθνικής εμβολιαστικής πολιτικής» καθώς οι ειδικοί επιστήμονες της υγείας προειδοποίησαν από την αρχή ότι, όπως κατέδειξε η επείγουσα και ταχύτατη εξάπλωση των μεταλλάξεων, «κανένας από εμάς δεν είναι ασφαλής μέχρι ο καθένας να είναι ασφαλής» ρωτούν τον Υπουργό Υγείας αν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπως οι όμορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θα αποκτήσουν επαρκή πρόσβαση στο εμβόλιο.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

24 Φεβρουαρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Υγείας


ΘΕΜΑ: «Αποστολή εμβολίων κατά της covid-19 σε υπερήλικες ομογενείς στην Αίγυπτο και στην Αλβανία και ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διανομή επαρκών δόσεων εμβολίου στις όμορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων»


Κύριε Υπουργέ,
Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι ένας νέος ιός που μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του επηρέασε δραματικά τις ζωές όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Έχει υψηλή μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ελεγχθεί με την εφαρμογή των γνωστών μέτρων δημόσιας υγείας. Επίσης, επιβαρύνει σοβαρά σε πολλές περιπτώσεις την υγεία των νοσούντων και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών ακόμα και υγιών ατόμων.


Η αφοσίωση, η εμπειρογνωμοσύνη και οι αδιάκοπες προσπάθειες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν στην παραγωγή όχι ενός, αλλά πολλαπλών εμβολίων με αστρονομική ταχύτητα. Το εμβόλιο είναι το εργαλείο που έχουμε ώστε να «χτιστεί η ανοσία» απέναντι σε αυτόν τον τόσο επικίνδυνο ιό. Ωστόσο επειδή πρόκειται για ένα νέο ιό, η διαθεσιμότητα του εμβολίου είναι ακόμη περιορισμένη. Εξαιτίας της περιορισμένης διαθεσιμότητας ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ομογενείς μας στην Αίγυπτο και στην Αλβανία.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (ΕΚΚ), στέλνοντας σχετικό αίτημα προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο και τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάϊρο, ζητά την αποστολή δια της διπλωματικής οδού, ικανού αριθμού εμβολίων, για να εμβολιαστεί η ελληνική ομογένεια της Αιγύπτου (υπερήλικες, στελέχη του Πατριαρχείου κλπ). Στο αίτημά τους σημειώνουν ότι η ΕΚΚ μπορεί να αναλάβει το όποιο κόστος αφορά στα διαδικαστικά αποστολής και παραλαβής και το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου μπορεί να αναλάβει τη διαδικασία εμβολιασμού.


Ανάλογο αίτημα έχει διατυπωθεί από την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας. Κάνοντας μνεία στις ανεπαρκείς υγειονομικές και προνοιακές δομές στην Αλβανία αναφέρουν ότι είναι ζωτικής σημασίας  η όποια βοήθεια και στήριξη από την Ελληνική Πολιτεία για την προάσπιση της υγείας κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες των  ομογενών. Σημειώνεται επίσης, ότι οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αλβανία σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της ομογένειας μπορούν να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν μια τέτοια δράση.


Η παραγωγή και η διανομή επαρκών δόσεων ώστε να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση είναι ένα εξίσου απαιτητικό εγχείρημα. Η επείγουσα και ταχύτατη εξάπλωση των μεταλλάξεων έχουν καταδείξει αυτό για το οποίο οι ειδικοί της παγκόσμιας υγείας μας προειδοποίησαν από την αρχή, ότι δηλαδή «κανένας από εμάς δεν είναι ασφαλής μέχρι ο καθένας να είναι ασφαλής».
Επειδή λοιπόν δεν νοείται η άσκηση «εθνικής εμβολιαστικής πολιτικής» οι πλουσιότερες χώρες και η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να διανείμουν τα αποθέματά τους, όπως έκανε ήδη η Νορβηγία με τις λοιπές σκανδιναβικές χώρες, και να διασφαλίσουν ώστε οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπως οι όμορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θα αποκτήσουν επαρκή πρόσβαση στο εμβόλιο.


Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1. Με δεδομένη την μέχρι σήμερα, περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά της covid-19, προτίθεστε να διερευνήσετε τη δυνατότητα να αποσταλεί ένας περιορισμένος αριθμός εμβολίων για να εμβολιαστούν οι υπερήλικες ομογενείς μας στην Αίγυπτο και στην Αλβανία, κατ’ αναλογία με τον ελληνικό πληθυσμό, διότι στις Χώρες αυτές η ανεπάρκεια εμβολίων έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ ο εμβολιασμός αυτής της «ευαίσθητης ηλικιακής ομάδας»;
2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Υπουργεία Υγείας της Αιγύπτου και της Αλβανίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποστολή ενός περιορισμένου αριθμού εμβολίων κατά της covid-19 για να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι υπερήλικες ομογενείς μας;
3. Προτίθεστε να υποστηρίξετε ενεργά σε επίπεδο ΕΕ την πρόβλεψη για αποστολή εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Χώρες των Δυτικών Βαλκανίων;
4. Προτίθεστε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβετε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της διασφάλισης στην πράξη των εμβολίων ως παγκόσμια δημόσια αγαθά, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας»

Οι ερωτώντες βουλευτές
Θεοδώρα Τζάκρη
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αμανατίδης Γιάννης
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Γιάννης
Ηγουμενίδης Νίκος
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Διαβάστε για το θέμα:

Αρέσει σε %d bloggers: