Την μνήμη του πρωτομάρτυρος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’ τίμησαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές της Αχιλλιπουλείου Σχολής του Καΐρου.

Γράφει ο Μ. Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης

Το πρωΐ της 10ης Απριλίου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου εντός του σχολικού κτιρίου. Τα παιδιά είχαν την ευλογία να ακούσουν για την ζωή και την προσφορά του ηρωϊκού Πατριάρχου  και να προσκυνήσουν μικρό τμήμα του Ιερού Λειψάνου Του προερχόμενο από την Ιερά Μονή Αιμιαλών της ηρωϊκής Δημητσάνας Γορτυνίας.

Σε αυτή την πόλη γεννήθηκε το 1745 και έμαθε τα πρώτα γράμματα ο Άγιος . Συνέχισε τις σπουδές του στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης δαπάνησε πολλά χρήματα δια τα σχολεία της πατρίδας του. Ήθελε τα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα να μάθουν γράμματα.

Μεγάλη η προσφορά του στην Εκκλησία και το πολύπαθο Ελληνικό Γένος ως Οικουμενικος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Απαγχονίστηκε από τους Τούρκους για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία, την 10η Απριλίου του 1821.

*Στη φωτογραφία διακρίνεται ο Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, o Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Τάσος Αναστασίου, οι εκπαιδευτικοί Λία Γκανά, Αθανασία Δημοπούλου, Βασίλης Λάγιος, Λεμονιά Μπουλά, ο πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ Ι. Κούντριας.

Αρέσει σε %d bloggers: